vineri

26 iulie, 2024

23 august, 2021

Polonia va construi un gard înalt de 2,5 m de-a lungul frontierei sale cu Belarus pentru a stopa migranții sosiți în număr tot mai mare dinspre acest stat vecin cu UE, a anunţat luni ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Lituania, Letonia şi Polonia au raportat creşteri substanţiale ale numărului de migranţi ajunși pe teritoriile lor plecând din Belarus și l-au acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko că pune presiune asupra UE, în scopul ridicării sancţiunilor economice impuse Belarusului.

”Un nou gard, cu o înălţime de 2,5 metri, va fi construit la frontiera cu Belarus”, a scris ministrul Mariusz Blaszczak pe Twitter. El a adăugat că la graniţă vor fi desfăşuraţi militari suplimentari pentru a ajuta poliţia de frontieră.


Guvernul polonez a fost criticat dur de organizaţiile pentru drepturile omului întrucât de două săptămâni ţine blocaţi un grup de migranţi între zona de acţiune a poliţiei de frontieră poloneze şi cea a poliţiei de frontieră belaruse, în apropierea satului Usnarz Gorny, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Varşovia susţine că a le permite migranţilor să intre pe teritoriul polonez ar încuraja migraţia ilegală şi ar face jocurile lui Lukaşenko. ”Aceştia nu sunt refugiaţi, ei sunt migranţi economici aduşi de guvernul belarus”, a explicat Marcin Przydacz, adjunct al ministrului de externe polonez.

Însă unele ONG-uri acuză Polonia că îi tratează inuman pe migranţii respectivi prin blocarea intrării lor pe teritoriul polonez.

”Situaţia este oribilă şi nu am niciun dubiu că aceşti oameni se confruntă cu tratament inuman, degradant, crud şi, în unele cazuri, trebuie să o spunem clar: avem de-a face cu tortură”, a declarat Mikolaj Pietrzak, un avocat care îi reprezintă pe migranţi.


Săptămâna trecută, ţările UE au acuzat Belarusul de efectuarea ”unui atac direct” prin trecerea solicitanţilor de azil peste frontiera sa şi, îngrijorate de perspectiva unui val de migranţi afgani, au convenit că trebuie să-şi consolideze frontierele externe.

Statele europene se pregătesc să respingă noile valuri de migranți

Turcia a anunțat construcția unui zid de-a lungul frontierei sale cu Iranul, pentru a face față unui potențial val de refugiați din Afganistan. Zidul va avea 295 kilometri lungime și va fi întărit cu sârmă ghimpată și șanțuri.

Grecia, la rândul ei, a anunţat vineri că a finalizat un gard pe o lungime de 40 de kilometri la frontiera sa terestră cu Turcia şi a instalat acolo un nou sistem de supraveghere, în contextul temerilor că preluarea puterii de către talibani în Afganistan va genera un val de refugiați similar celui din 2015/2016.

Alte două state europene, Letonia și Lituania, au anunțat recent măsuri de urgență la granițe. Deciziile vizează Belarusul, care a ”sponsorizat” trecerea ilegală a migranților irakieni a frontierelor UE.

Letonia a declarat pe 10 august stare locală de urgență de-a lungul frontierei sale cu Belarusul, în timp ce parlamentarii lituanieni au aprobat, în aceeași zi, construirea unui gard la granița cu Belarus pentru a stopa afluxul de migranți ilegali.

 

 

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: