marți

17 mai, 2022

CEDO cere Letoniei şi Poloniei să-i ajute pe migranții de la frontiera cu Belarusul, nu să-i accepte pe teritoriul său

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 august, 2021

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) le-a cerut miercuri Poloniei şi Letoniei să le acorde ajutor migranţilor care se află la frontiera cu Belarusul, având ca termen data de 15 septembrie. Cele două țări trebuie „să furnizeze tuturor solicitanţilor hrană, apă, haine, îngrijiri medicale adecvate şi, dacă este posibil, adăposturi temporare”, potrivit unui comunicat CEDO.

„Această măsură nu trebuie înţeleasă ca impunând Poloniei sau Letoniei să-i lase pe solicitanţi să intre pe teritoriul lor”, au precizat judecătorii europeni.

Migranţii care au sesizat CEDO sunt 32 de afgani şi 41 de kurzi irakieni, potrivit comunicatului Curţii, care adaugă că aceste persoane „încearcă să intre fie în Letonia, fie în Polonia, în scopul de a solicita protecţie internaţională”.


Neputând să intre în aceste ţări, nici să se întoarcă în Belarus, aceşti migranţi „sunt deci imbobilizaţi la frontiere”, explică CEDO, citată de AFP, agenție preluată de Agerpres.

Mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, au ajuns la frontiera belaruso-europeană în ultimele luni, ceea ce Uniunea Europeană consideră o formă de represalii a regimului din Belarus la sancţiunile din ce în ce mai severe impuse de UE împotriva sa.

Prim-miniştrii din Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia au dat recent asigurări, într-o declaraţie comună, că afluxul de migranţi a fost „planificat şi organizat sistematic de regimul lui Aleksandr Lukaşenko”.

Polonia a anunţat luni că vrea să ridice „un gard solid” de sârmă ghimpată, înalt de 2,5 metri, la frontiera polonezo-belarusă şi să-şi sporească efectivele militare pentru a-i împiedica pe migranţi să pătrundă pe teritoriul său.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Organizaţii poloneze care militează pentru apărarea drepturilor omului şi opoziţia liberală acuză guvernul naţionalist-conservator polonez că refuză să salveze persoanele care au nevoie de ajutor şi încalcă astfel dreptul internaţional.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: