miercuri

24 iulie, 2024

19 august, 2021

Lituania a început în iulie să ridice un gard la granița cu Belarus, pentru a opri migranții

Statele UE au acuzat miercuri Belarusul de efectuarea unui ”atac direct” prin împingerea peste graniţă a solicitanţilor de azil. Acest comportament este inacceptabil, se arată într-o declarație a miniștrilor de interne din cele 27 de state membre, care au anunțat consolidarea frontierei cu Belarus.

În ultimele săptămâni, un număr extrem de mare de migranţi au ajuns în Lituania, Letonia şi Polonia, iar UE îl acuză pe preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko că a orchestrat sosirea a mii de oameni la graniţele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei, ca represalii pentru sancţiunile impuse fostei republici sovietice.

„Acest comportament agresiv … este inacceptabil şi echivalează cu un atac direct care vizează destabilizarea şi presurizarea UE”, au ajuns la consens miniștrii de externe ai UE, semnatari ai unei declarații comune preluate de News.ro.


Poziția UE a fost prezentată la finalul reuniunii extraordinare a miniştrilor de interne din Uniune la care s-a discutat situaţia migranţilor veniţi din Belarus în ţări membre precum Lituania, Letonia şi Polonia.

Problema a devenit acută în urma preluării controlului Afganistanului de către talibani, operațiune finalizată duminică.

Statele membre ale UE sunt îngrijorate în legătură cu o posibilă repetare a crizei migraţiei din Europa, din 2015/16, când sosirea haotică a mai mult de un milion de oameni din Orientul Mijlociu a tensionat sistemele de securitate şi de asistenţă socială şi a alimentat susţinerea grupurilor de extremă dreapta.

Miniştrii au declarat, fără referiri directe la Afganistan, că ”este necesară consolidarea întregii frontiere externe” a UE pentru a preveni trecerile ilegale în viitor.


UE acuză Belarusul că a transportat irakieni la Minsk, pe calea aerului, şi că apoi i-a condus spre graniţele sale din nord.

Alexander Lukaşenko a declarat că nu va mai reţine migranţii, din cauza sancţiunilor impuse după alegerile prezidenţiale disputate de anul trecut şi represiunea ulterioară împotriva protestatarilor şi disidenţilor.

Conform declaraţiei miniştrilor de interne ai UE, ţările care se învecinează cu Belarusul şi agenţii ale UE au primit deja asistenţă financiară şi tehnică pentru gestionarea crizei migranţilor şi că ar putea fi trimise alte ajutoare, dacă va fi necesar.

Ministrul de interne al Lituaniei, Agne Bilotaite, a declarat că instalarea unui gard şi a unui sistem de monitorizare ar putea costa mai mult de 500 de milioane de euro (585 milioane de dolari) şi că ţara sa speră la sprijinul UE.

„Comisia Europeană a alocat Lituaniei 37 de milioane de euro sub formă de ajutor de urgenţă pentru a satisface nevoile imediate. Cu toate acestea, Lituania intenţionează să solicite sprijin financiar suplimentar”, a spus ea într-un comunicat.

Un total de 4.124 de persoane – în mare parte irakiene – au traversat ilegal teritoriul lituanian în acest an, mai ales în iulie, deşi doar 14 au intrat între 5 şi 17 august, deoarece Lituania şi vecina sa Letonia au început respingă pe cei care încearcă să intre.

Polonia a declarat miercuri că a trimis peste 900 de soldaţi pentru a ajuta la securizarea frontierei sale cu Belarus.

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi UNHCR a declarat că este ”profund îngrijorată” de respingerea migranţilor la frontieră şi Crucea Roşie lituaniană a declarat că se îndoieşte că practica îndeplineşte obligaţiile ţărilor în temeiul tratatelor internaţionale privind drepturile omului.

 

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: