duminică

7 iulie, 2024

1 iulie, 2024

Curtea Supremă a SUA, care are o majoritate conservatoare de șase la trei, a decis luni că instanţele inferioare sunt cele care trebuie să stabilească problema responsabilității penale a lui Donald Trump în calitate de fost preşedinte. Concret, decizia spune că președinții au imunitate pentru actele oficiale, dar nu toate actele sunt oficiale, iar instanțele inferioare sunt cele care trebuie să spună ce acte sunt oficiale și care au statut de acte neoficiale.

Decizia, comentează presa americană, nu face altceva decât să amâne şi mai mult desfăşurarea procesului său în dosarul privind atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, când simpatizanții fostului președinte au încercat să forțeze anularea alegerilor prezidențiale din 2020.

Cu un raport de şase voturi la trei (cele ale celor şase judecători conservatori împotriva celor trei progresişti), Curtea consideră că fostul „preşedinte nu beneficiază de imunitate pentru actele sale neoficiale”, însă „are dreptul la cel puţin o prezumţie de imunitate pentru actele sale oficiale”, relatează CNN.

Președintele Curții a preluat unul dintre argumentele lui Donald Trump


Președintele Curții Supreme de Justiție, conservatorul John Roberts, s-a alăturat opiniei majoritare, însă a ridicat în opinia sa separată întrebări cu privire la posibila încălcare a Constituției atunci când procurorul general Merrick Garland l-a numit pe Jack Smith procuror special în acest caz.

De asemenea, John Roberts, cel care a prezentat decizia decizia de luni, a preluat și îmbrățișat una dintre temele centrale ridicate de fostul președinte Donald Trump în argumentele sale: faptul că a le permite procurorilor să analizeze acțiunile unui fost președinte poate afecta capacitatea acestuia de a-și face treaba.

„Un președinte înclinat să adopte un curs de acțiune bazat pe interesul public ar putea opta în schimb pentru altul, temându-se că ar putea suporta sancțiuni penale după plecarea din funcție”, a scris Roberts, concluzionând „independența” puterii executive ar putea fi astfel subminată în mod semnificativ.

Donald Trump are toate șansele să nu ajungă în fața instanței, în acest caz, înaintea alegerilor

Donald Trump, care se află în campanie pentru a reveni la Casa Albă, a salutat imediat o „mare victorie” pentru democraţie. El ar putea evita astfel chemarea în faţa instanţei înaintea alegerilor prezidenţiale din 5 noiembrie, întrucât hotărârea Curţii Supreme ar putea să întârzie procesul în care fostul preşedinte republican este acuzat că ar fi încercat să inverseze rezultatul alegerilor pe care le-a pierdut în anul 2000 în faţa democratului Joe Biden.


Această decizie a Curţii Supreme, care respinge o hotărâre emisă în februarie de o curte de apel care a apreciat că Trump nu beneficiază de imunitate în acest dosar, poate avea implicaţii şi asupra altor dosare în care el este acuzat, respectiv cel deschis în Georgia pentru o presupusă încercare de invalidare a rezultatului votului în acest stat şi cel deschis în Florida în care este acuzat că, după ce şi-a încheiat mandatul de preşedinte, a păstrat ilegal în reşedinţa sa de la Mar-a-Lago documente clasificate.

Asaltul asupra Capitoliului

Pe 6 ianuarie 2021, aproximativ 10.000 de persoane, majoritatea susţinători ai preşedintelui republican atunci încă în funcţie, Donald Trump, au pornit într-un marş către Capitoliu şi circa 800 dintre ei au pătruns în clădire în timp ce congresmenii certificau victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale pierdute de Trump.

În incidentele ce au urmat au murit 5 persoane şi aproape 140 de poliţişti au fost răniţi. Peste 1.000 de persoane au fost ulterior arestate în aproape toate cele 50 de state ale SUA pentru participarea la asaltul asupra Capitoliului.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Capitala conduce în Topul celor mai Prosperitate orașe din România,

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: