28 iunie, 2024

Prima dezbatere dintre cei doi candidați la președinția SUA a fost considerată de majoritatea mass-media locală și internațională ca fiind câștigată în mod decisiv de către Donald Trump. Majoritatea analiștilor susțin că prestația lui Joe Biden a fost atât de slabă și de confuză, încât democrații ar putea fi nevoiți să-l înlocuiască până la alegeri.

Cei doi candidaţi, care se detestă deschis, nu şi-au strâns mâna la sosirea pe platoul canalului CNN, în Atlanta – Georgia, sud-est. Potrivit unui reporter admis pentru scurt timp pe platou, ei nici măcar nu s-au privit unul pe altul în timpul primei pauze publicitare.

Potrivit sondajului realizat de CNN în timp real, Donald Trump a câștigat cu 67%, Joe Biden înregistrând 33% din aprecierile favorabile.


Joe Biden a avut o prestație confuză și ezitantă, care le-a reamintit americanilor că are 81 de ani.

Presa – chiar și cea de stânga – precum și unele voci din partidul democrat susțin că e cazul ca la Convenția Democrată din 19-22 august partidul să ia în serios desemnarea unui alt candidat, tocmai pentru a evita alegerea lui Donald Trump.

A fost nevoie de doar câteva minute pentru ca democraţii să realizeze cât de rea devene situaţia. „Biden arată şi sună groaznic. Este incoerent”, a declarat un democrat care a lucrat o perioadă în administraţia Biden.  „Groaznic”, a spus un alt agent democrat. Iar un democrat care a lucrat la campanii în toate partidele a spus simplu: „Suntem terminaţi”, relatează CNN.

Despre războiul din Ucraina și NATO

După ce au urcat pe scena dezbaterii din 27 iunie, fără să-și strângă mâinile și fără public în sală, actualul președinte și predecesorul său au expus opinii extrem de diferite cu privire la invazia la scară largă a Rusiei în țara vecină în februarie 2022.


Trump, care în trecut a numit tacticile președintelui rus Vladimir Putin în invazia Ucrainei din 2022 „geniale” și „foarte inteligente”, l-a atacat pe Biden spunând că dacă Statele Unite ar fi avut un „președinte adevărat”, Putin nu ar fi atacat Ucraina.

„A ucis mii și mii de oameni”, a spus Biden, a cărui voce a sunat răgușită în cea mai mare parte a dezbaterii, relatează CNN.

Biden a remarcat în cadrul dezbaterii că Washingtonul a fost un susținător ferm al Ucrainei, el a adunat lideri din peste 50 de țări din întreaga lume într-o coaliție pentru a ajuta Ucraina să respingă trupele ruse.

„Acesta este un tip care vrea să se retragă din NATO”, a spus Biden despre Trump.

El a acuzat că Vladimir Putin este un „criminal de război” care doreşte să restabilească o parte din „vechiul imperiu sovietic”. „Credeţi că vrea să se oprească acolo (în Ucraina)?…. Ce credeţi că se va întâmpla cu Polonia, Belarus, cu aceste ţări NATO?” întreabă el.

„Uite, acesta este un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată dacă am fi avut un lider”, a spus Trump, susținând din nou că ar fi capabil să „rezolve” războiul dacă va fi reales în noiembrie.

El nu a dat detalii cu privire la modul în care ar putea obține un astfel de rezultat.

Trump a repetat că Putin a decis să invadeze pentru că a văzut cât de incompetentă a fost echipa lui Biden la ieşirea din războiul din Afganistan. „Când Putin a văzut asta, a spus: Ştii ce, cred că vom intra”, a declarat Trump. El a adăugat că nici războiul din Gaza nu ar fi avut loc dacă el ar fi fost în funcţie.

Despre războiul din Gaza 

Trump nu a răspuns direct întrebării dacă ar sprijini un stat palestinian independent pentru a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza.

Biden a promovat o propunere de a schimba ostaticii deținuți în Gaza în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni și al unei „încetări a focului cu condiții suplimentare”.

Fostul preşedinte republican l-a acuzat pe rivalul său democrat că se comportă „ca un palestinian” în cadrul conflictului dintre Israel şi Hamas.” „A devenit ca un palestinian, dar ei nu-l plac pentru că este un palestinian foarte rău. Un (palestinian) slab”, a afirmat Trump.

Trump: Suntem mai aproape de al III-lea război mondial

Trump a luat în vizor politicile externe şi militare ale lui Biden, spunând: „Suntem mai aproape de al Treilea Război Mondial decât îşi poate imagina oricine”, a relatat CNN, preluat de News.ro.

El a susținut că dictatorii străini, precum Kim Jong Un din Coreea de Nord şi Xi Jingping din China, nu îl respectă şi nu se tem de Joe Biden, și aceasta ar fi dus la actuala criză.

Biden a răspuns aducând în discuţie articolul 5 al NATO, care este invocat atunci când o ţară membră a NATO este atacată. „Chiar acum este nevoie de noi”, spune Biden. „Este nevoie de noi pentru a proteja lumea, deoarece propria noastră siguranţă este în joc”, arată şeful Casei Albe.

El a adăugat că alternativa – a-i permite lui Putin să îşi desfăşoare atacul asupra Kievului fără rezistenţă – este cea care va duce la un război.

Despre economie

Primul discurs şi primul atac al lui Joe Biden. „Când a plecat Donald Trump, era o situaţie de adevărat haos”, a spus preşedintele american despre starea economică a ţării.  

Biden a declarat că atunci când Trump a părăsit funcţia, economia era în dezastru. „Am creat 150.000 de noi locuri de muncă… avem 800.000 de noi locuri de muncă în producţie”, a spus Biden. „Mai sunt multe de făcut. Oamenii din clasa muncitoare sunt încă în dificultate”, a spus actualul şef al Casei Albe.

„Situaţia noastră era excelentă”, a negat Donald Trump, dând asigurări că „viaţa a fost mai bună” sub mandatul său.

„Inflaţia ne omoară ţara”, a spus candidatul republican la alegerile din SUA, Donald Trump, în timpul primei dezbateri împotriva preşedintelui democrat. Joe Biden „nu a făcut o treabă bună. A făcut o treabă proastă. Iar inflaţia ne omoară ţara. Este pe cale să ne omoare”, a spus omul de afaceri republican.

Inflaţia de consum a atins 9,1% în Statele Unite în iunie 2022 şi de atunci a scăzut la 3,3% în mai 2024.

 Biden a replicat că economia lui Trump „i-a recompensat pe cei bogaţi”. „Cei mai bogaţi plătesc doar 6% impozit pe venit”, a spus preşedintele american Joe Biden. „Peste 400.000 de dolari, vom creşte taxele pentru a proteja pe toată lumea în ţara noastră, acest lucru ne va permite să mergem mai departe cu securitatea socială”, a anunţat el.

„Bogaţii trebuie să-şi plătească partea”, a justificat Joe Biden.

Pe de altă parte, preşedintele democrat şi-a continuat atacurile împotriva lui Donald Trump, pe care îl acuză că vrea „să elimine securitatea socială şi să reducă protecţia socială”.

Despre dreptul la avort

Moderatoarea CNN Dana Bash întreabă despre una dintre cele mai importante probleme pentru alegători în viitoarele alegeri: avortul.

Trump este întrebat dacă ar bloca medicaţia pentru avort. El spune că nu, menţionând că Curtea Supremă tocmai a confirmat dreptul la aceste medicamente. El repetă unul dintre aceleaşi puncte de vedere pe tema controversată – că toată lumea doreşte ca statele să decidă individual dacă avortul ar trebui să fie legal.

Biden a arătat primele semne de furie când dezbaterea a trecut la subiectul avortului. El l-a atacat pe Trump pentru numirea judecătorilor Curţii Supreme care au anulat dreptul constituţional la avort la nivel naţional. Biden a spus că dreptul la avort a fost „luat din cauza acestui tip” şi a judecătorilor conservatori.

Despre gestionarea frontierelor

Întrebat de ce americanii ar trebui să aibă încredere în Biden pentru gestionarea frontierei dintre SUA şi Mexic, în ciuda afluxurilor istorice de migranţi, Biden a deviat, sugerând că Trump şi republicanii sunt de vină pentru eşecul unui acord bipartizan privind frontiera la începutul acestui an. De asemenea, el l-a criticat pe Trump pentru separările de familii care au avut loc în timpul administraţiei sale.

„Acum, vă aflaţi într-o situaţie în care există 40% persoane care trec ilegal frontiera. Este mai bine decât atunci când a plecat din funcţie”, a replicat Trump.

Trump a continuat să îl atace pe Biden cu privire la politicile sale de frontieră. El susţine că deţinuţi, persoane din instituţii de sănătate mintală şi terorişti vin în ţară de peste graniţă.

Biden a ripostat, spunând că nu există date care să susţină ceea ce afirmă Trump.

Trump – care a promis că va face deportări în masă dacă va prelua funcţia – a fost întrebat dacă intenţionează să deporteze „orice imigrant fără acte în America”, inclusiv persoanele care locuiesc în SUA de zeci de ani, şi, în caz afirmativ, cum ar face acest lucru.

El a răspuns prin repetarea afirmaţiilor sale conform cărora politicile de imigrare şi de „graniţă deschisă” ale lui Biden au contribuit la creşterea criminalităţii. „Trebuie să scoatem mulţi dintre aceşti oameni afară şi trebuie să îi scoatem repede, pentru că ne vor distruge ţara”, a spus, fără a-şi detalia planurile.

Despre dosarele penale

Rugat să clarifice promisiunea sa de „a se răzbuna pe adversarii săi politici”, Trump a spus că răsplata sa va fi să facă din nou din SUA o naţiune de succes.

Biden a adus în discuţie recenta condamnare penală a lui Trump în New York pentru 34 de capete de acuzare de falsificare a registrelor de afaceri. „Există o singură persoană care a fost condamnată penal şi mă uit la ea chiar acum”, a spus el. Biden a adăugat că Trump are „morala unei pisici vagaboande”, referindu-se la presupusa sa relaţie cu Stormy Daniels, o fostă vedetă de filme pentru adulţi, ceea ce Trump neagă.

Trump a adus în discuţie recenta condamnare penală a lui Hunter Biden şi sugerează că preşedintele Biden ar trebui să fie şi el condamnat penal „de îndată ce va ieşi din funcţie” pentru comportamentul său „oribil” în calitate de preşedinte. „Acest om este un criminal”, a spus Trump despre Biden. „Eu nu am făcut nimic greşit”, s-a apărat el.

Biden răspunde că echivalarea conduitei sale cu cea a lui Trump este „scandaloasă”.

Sondaj CNN: Majoritatea celor care au urmărit dezbaterea spun că Trump a câştigat în faţa lui Biden

Alegătorii înregistraţi care au urmărit dezbaterea de joi dintre preşedintele Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump spun, în proporţie de 67% la 33%, că Trump a avut o performanţă mai bună, iar unii democraţi sunt atât de disperaţi de prestaţia slabă a preşedintelui, încât se întreabă în privat dacă el ar trebui să mai rămână candidatul partidului la Casa Albă, relatează CNN.

Înainte de dezbatere, aceiaşi alegători declarau, în proporţie de 55% la 45%, că se aşteaptă ca Trump să aibă o prestaţie mai bună decât Biden, menţionează CNN.

Rezultatele sondajului reflectă opiniile despre dezbatere doar în rândul alegătorilor care au urmărit dezbaterea şi nu sunt reprezentative pentru opiniile tuturor alegătorilor – din punct de vedere demografic, al preferinţelor lor politice sau al nivelului de atenţie pe care îl acordă politicii, atrage atenţia CNN.

Cu toate acestea, rezultatele reprezintă o schimbare faţă de 2020, când Biden a fost considerat de observatorii dezbaterilor ca fiind mai performant decât Trump în dezbaterile lor prezidenţiale.

O majoritate de 57% dintre cei care au urmărit dezbaterea de joi seară au declarat că nu au încredere reală în capacitatea lui Biden de a conduce ţara, iar 44% că nu au încredere reală în capacitatea lui Trump de a face acest lucru. Aceste cifre sunt practic neschimbate faţă de sondajul efectuat înainte de dezbatere, în care 55% dintre aceşti alegători au declarat că nu au încredere în Biden, iar 47% că nu au încredere în Trump.

Niciunul dintre candidaţi nu are un scor foarte bun la acest indicator, dar în timp ce doar 36% dintre cei care au urmărit dezbaterea spun acum că au multă încredere în capacitatea lui Trump de a conduce ţara, doar 14% spun acelaşi lucru despre Biden.

Democrații se gândesc la un înlocuitor

Potrivit CNN, democraţii sunt disperaţi din cauza prestației preşedintelui Joe Biden la dezbaterea de joi seară, o prestaţie atât de slabă, încât unii chiar şi-au pus întrebări în privat dacă el ar trebui să rămână candidatul partidului.

Biden a apărut pe scenă cu o voce moale, ezitantă şi a rămas adesea cu gura deschisă şi cu privirea fixă. În anumite momente, s-a chinuit să îşi termine gândurile şi a cedat teren pe teme precum avortul, unde democraţii au un avantaj.

A fost nevoie de doar câteva minute pentru ca democraţii să realizeze cât de rea devene situaţia. „Biden arată şi sună groaznic. Este incoerent”, a declarat un democrat care a lucrat o perioadă în administraţia Biden.  „Groaznic”, a spus un alt agent democrat. Iar un democrat care a lucrat la campanii în toate partidele a spus simplu: „Suntem terminaţi”, relatează CNN.

Întrebarea care se profila la finalul dezbaterii era aproape existenţială: Ar trebui să fie altcineva în fruntea listei democrate? „Este greu de susţinut că Biden ar trebui să fie candidatul nostru”, a declarat un agent care a lucrat la campanii la toate nivelurile timp de peste un deceniu.

Această dezbatere de joi seara a fost istorică din mai multe motive, dar nu în ultimul rând pentru că are loc înainte ca fiecare candidat să fie nominalizat oficial de convenţiile partidelor respective. Convenţia Naţională Democrată este programată să se desfăşoare pe 19 august la Chicago.

Democraţii au petrecut o mare parte din ultimul an discutând despre şansele lui Biden de a-l învinge pe Trump într-un scrutin pe care mulţi îl consideră unul existenţial, care va decide însăşi supravieţuirea democraţiei americane. Dar Biden însuşi a fost hotărât să fie cel care să îl înfrunte pe Trump, la un moment dat spunând chiar direct: „Dacă Trump nu ar fi candidat, nu sunt sigur că eu aş fi candidat”.

Niciun contracandidat democrat serios nu s-a prezentat însă pentru a candida împotriva lui Biden şi, în acest moment al campaniei, el ar trebui să decidă să se retragă dacă democraţii ar alege un alt candidat. Dacă Biden se retrage, nominalizarea democraţilor va fi decisă în plen.

Democraţii vorbesc chiar despre cine ar putea fi în locul lui: „Dacă aş fi Gavin (Newsom) sau Gretchen (Whitmer), aş da telefoane în seara asta”, a spus cineva citat de CNN referindu-se la guvernatorul New York-ului, respectiv guvernatoarea Michigan-ului.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: