duminică

14 iulie, 2024

6 septembrie, 2023

Fostul lider al grupării americane de extremă dreapta „Proud Boys” Enrique Tarrio a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru rolul său în atacul asupra Capitoliului din Washington. Este cea mai mare pedeapsă pronunțată în cazul atacurilor din 6 ianuarie 2021, prin care susținătorii lui Donald Trump au încercat reinstalarea acestuia cu forța.

Liderul grupării Proud Boys nu se afla în Washington în ziua atacului, dar judecătorul a decis că Enrique Tarrio a fost liderul conspirației.

Mii de susţinători ai lui Donald Trump au atacat Capitoliul după un discurs în care republicanul a afirmat, în mod fals, că victoria lui Joe Biden în faţa sa a fost rezultatul unei fraude.


Cinci oameni, între care şi un agent de poliţie, au murit în timpul sau imediat după atac, iar peste 140 de poliţişti au fost răniţi. În plus, Capitoliul a suferit pagube de milioane de dolari.

Până acum, cea mai mare aspră pedeapsă din acest caz a fost de 18 ani închisoare, pronunțată, în luna mai, de un tribunal federal care l-a condamnat pe Stewart Rhodes, lider al unei miliții de extremă dreapta din SUA. Condamnatul, un fost militar în trupele de parașutiști, a pledat nevinovat în fata instanței și a spus că totul este o conspirație.

Procurorii ceruseră 33 de ani de închisoare

Procurorii ceruseră 33 de ani de închisoare pentru Tarrio, cea mai dură recomandare de până acum pentru cineva acuzat în cadrul anchetei de amploare a Departamentului de Justiție privind atacul la Capitoliu.

În recomandarea lor, procurorii l-au descris pe Tarrio drept un „lider în mod natural carismatic” și „un propagandist priceput” care și-a folosit influența asupra sutelor de adepți pentru a orchestra un atac asupra democrației.


„Acest inculpat și co-conspiratorii săi au vizat întregul nostru sistem de guvernare”, a declarat asistentul procurorului american Conor Mulroe în timpul audierii de marți. „Această infracțiune a implicat calcul și deliberare. Trebuie să ne asigurăm că aceste consecințe sunt foarte clare pentru oricine ar putea fi nemulțumit de rezultatele din 2024, 2028, 2032 sau de la oricare alegeri viitoare”.

Procurorii au susținut că Tarrio i-a ajutat pe membrii grupului de extremă dreaptă Proud Boys să vină la Washington înainte de 6 ianuarie cu scopul de a opri transferul pașnic al puterii, că le-a monitorizat mișcările și le-a stimulat, în timp ce aceștia atacau Capitoliul. De asemenea, după insurecție a sărbătorit acțiunile din 6 ianuarie.

Procurorii au amintit planul strategic de nouă pagini cu „asaltul” clădirilor guvernamentale din Washington pe 6 ianuarie, plan găsit în posesia lui Tarrio după revoltă, precum și retorica violentă folosită de acesta în mod obișnuit în mesajele cu alți membri ai grupului referitoare la ce ar face dacă Congresul ar avansa în certificarea câștigării alegerilor a președintelui Joe Biden.

„Patriot rătăcit”

Avocații lui Tarrio au susținut că guvernul a exagerat intențiile acestuia cu privire la 6 ianuarie și că adevăratul său scop, adunarea membrilor grupului la Washington, D.C., a fost să se confrunte cu protestatarii mișcării de extremă stânga Antifa.

Ei au susținut, de asemenea, că nu a condus niciodată niciuna dintre mișcările adepților săi în timpul revoltei și că, astfel, nu avea capacitatea de a controla membrii care au devenit violenți în timpul revoltei.

„Clientul meu nu este un terorist. (…) Este un patriot rătăcit”, a pledat avocatul apărării, citat de ABC News.

Înainte de a-şi afla sentinţa, marţi, Tarrio şi-a cerut scuze poliţiei şi locuitorilor din Washington DC pentru rolul său în revolta din 6 ianuarie 2021, când susţinătorii preşedintelui american de atunci Donald Trump au luat cu asalt Congresul în timp ce legislatorii certificau victoria electorală a lui Joe Biden.

„Sunt extrem de ruşinat şi dezamăgit de faptul că li s-a cauzat durere şi suferinţă”, a declarat el în faţa tribunalului federal din Washington. „Va trebui să trăiesc cu această ruşine pentru tot restul vieţii mele”, a adăugat el.

Avocatul lui Tarrio a susţinut despre clientul său că era doar un „ninja al tastaturii” şi un „patriot rătăcit” care avea tendinţa de a „vorbi prostii”, dar nu avea intenţia de a răsturna guvernul.

„Conspiraţia sedicioasă este o infracţiune gravă. Domnul Tarrio a fost liderul suprem al acestei conspiraţii”, a declarat judecătorul Kelly.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: