marți

19 martie, 2024

6 septembrie, 2017

Atenție la această eroare a primului ministru:

Premierul României a atras atenţia reprezentanţilor FMI („am chemat reprezentanţii FMI”, „ultimele două prognoze le-au cam greşit”) că rezultatele economiei au fost sistematic mai bune decât prognoza făcută de aceştia. Motiv pentru care le-a dat acces la datele oficiale, oricum disponibile şi până acum.

Într-adevăr, faţă de 4,2%, valoarea dată de FMI ca probabilă pentru avansul PIB pe anul în curs, datele provizorii la 6 luni sunt de 5,7%, ceea ce reprezintă o diferenţă PROVIZORIE de un punct şi jumătate procentual. Interesant, însă, chiar şi Comisia Naţională de Prognoză a venit în primăvară, cam în acelaşi timp cu FMI, cu valoarea de 5,2% pentru ÎNTREG ANUL 2017.


Aparent, ironia (uşor deplasată) de la Palatul Victoria ar putea avea o anumită acoperire. Dar numai aparent. Oare de ce se repetă şi la instituţia aflată în subordinea guvernului, desigur la o altă scară, estimarea sub ceea ce ştim în prezent despre creşterea economică ?

Răspunsul plastic ar fi cam aşa:

Într-o curbă periculoasă ( creştere pe bază exclusivă de majorare a consumului), să presupunem că viteza recomandată pentru a siguranţa pasagerilor este de 80 km/oră. FMI bănuieşte iar CNP ŞTIE că şoferul este vitezoman ( ca să folosim o metaforă) şi atunci prognozează că va trece pe acolo o viteză mult mai mare.

FMI zice că va trece cu 100 km/oră, pentru că se gândeşte că nimeni nu va risca exagerat un derapaj major, CNP (Comisia Naţională de Prognoză) ştie specificul local şi pune 115 km/oră iar şoferul apare cu mândrie, se laudă că acul vitezometrului arată 120 km/oră şi, deocamdată a scăpat, e ÎNCĂ teafăr, înaintea curbelor din 2018 şi 2019.


Dar poate că cel de la volanul autobuzului cu aproape 20 de milioane de oameni, aflat în situaţia Sandrei Bullock din filmul în care Keanu Reeves tot umbla pe sub maşină să dezamorseze bomba ( vă lăsăm plăcerea de a intui cine e care), se uită la aceeaşi prognoză din primăvară a CNP şi face următoarea ajustare, ce pare a fi fost scăpată din vedere.

Dacă se va adeveri PIB-ul în lei ( acum sunt realizări de 360 miliarde lei în preţuri curente şi 411 ajustat sezonier faţă de cele 816 miliarde lei planificate), la noul curs mediu care conturează în loc de cei 4,49 lei/euro la care s-a făcut prognoza oficială ( am luat, conservator, doar 4,58 lei/euro) PIB-ul va pierde în euro cam două procente.

Hai să refacem acum calculele oficiale pentru anii 2017 – 2020, făcute la un curs mediu de 4,49 lei/euro, cu noua valoare probabilă ( după ce am dat acatiste să rămână cursul doar 4,58 lei/euro, adică cel de chiar azi, până în 2020). Pentru a vedea ce am realizat sau ce vom realiza cu virajele noastre luate la viteze ameţitoare pentru bugetari, pensionari şi unii politicieni. Cu materialul clientului, rezultă:

Adică un minus de 16 miliarde de euro pentru (!?) România pe perioada de mari viteze previzionate mai corect intern şi mai greşit de către specialiştii FMI.
Care nu prea au luat în calcul dorinţa bizară a românilor de a avea un rezultat mai slab ( „po concretno”, cum spun vecinii de la sud de Dunăre, legaţi rigid de moneda unică) în euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Aşa e! CNP S-a şi Ne-a înşelat amarnic! Într-un comentariu de acum vreo trei luni solicitam/ îmi doream demiterea preşedintelui CNP. Asta pentru abaterea de aproape 20% în Prognoza din ianuarie (atunci cînd, ştim cu toţii, a fost făcută cu pistolul lui Dragnea la tîmplă) pentru primul trimestru (serie brută, anualitate) vezi pag.14:

    http://cnp.ro/user/repository/prognoze/prognoza_iarna_proiect_buget_2017.pdf

    Acum cînd, pentru al doilea trimestru, abaterea a depăşit 30%, tot ceea ce putem face e să cerem desfiinţarea întru totul a CNP. Nu mai putem permite ca această instituţie să facă prognoze care să stea la baza întocmirii bugetului pentru anul viitor. Pentru aceasta am putea apela la FMI, BM, CE, bănci comerciale, atîţia şi-atîţia specialişti care cutreieră mai ales mediul on-line a căror prognoză s-a situat, aşa cum bine ştim, a fi mai exactă decît cea a CNP…

    https://cursdeguvernare.ro/pib-banca-mondiala-a-imbunatatit-estimarea-de-crestere-economica-a-romaniei-pana-la-44-in-2017.html

    https://cursdeguvernare.ro/previziuni-ce-pentru-romania-cresterea-economica-revizuita-in-scadere-pana-la-43-in-2017-deficitul-bugetar-35-din-pib.html

    https://cursdeguvernare.ro/estimarile-ins-pentru-t1-2017-economia-romaneasca-a-crescut-cu-57-serie-bruta.html

    Această CNP, a greşit prognoza cu vreo (vezi mai jos calcule) 30 miliarde lei. Şi s-ar putea chiar mai mult, dar asta n-o s-o ştim decît abia pe la anul. Şi ce dreptate aveau toţi, atunci cînd valoarea de 815 mld. lei era absolut INIMAGINABILĂ!!!! Dar absolut TOŢI!!! Şi ne indicau ac…Cum? Aţi citit deja articolele de la link-urile de mai sus? Bine atunci…

    Mi-aş fi dorit să pot cuantifica şi abaterea calculată la prognoza celorlalţi. Desigur, reiese una mai mică. Da, dar cam cît? m-ar interesa. Şi asta privind PIB-ul în lei. Că în euro, ne lămureşte domnul Marin. Pot şi eu? Mulţumesc! Aşadar, domnule Marin…

    ____________________________________________

    Într-un fel spus…

    Văd că utilizaţi datele provizorii publicate de INS la 5 sept. Deci, le ştiţi. Şi mai ştiu că ştiţi şi ponderea primului semestru, cel puţin cu aproximaţie, în total PIB. Totuşi, am calculat (special!) pentru dvs. media ponderii primului semestru în total PIB în ultimii cinci ani, din care ultimii doi date semidefinitive, respectiv provizorii-2. Valoarea este de 42,63%.

    Aplicînd regula de trei-simplă, la un PIB de 360.856,5 mld. lei (date neajustate, preţuri curente sau dacă vreţi, serie brută) rezultă, prin proiecţie, un PIB total pe 2017 de 846.536,8 mld. lei. (e adevărat, datele pentru trimestrul II sunt doar provizorii-1 şi pot suferi o corecţie ,,babană” ca şi cele, de exemplu, din trim.I de peste 4,5 mld. lei, între cele două ,,provizorii”; dar ne rezumăm la ce avem). Dvs. utilizaţi, în ciuda datelor bine ştiute ori uşor de calculat, cred eu – în mod absolut neTendenţios, tot 816,5 mld. lei pentru a sublinia, aşa cum şi este de fapt – păi nu?, eroarea. Sau poate că daţi acatiste să rămînă cît a prognozat CNP…Sau…cine ştie?

    Nevrînd să vă dezamăgesc de răspunsul Domnului la acatistele privind cursul mediu RON/E, cel de 4,58 (care ar presupune că, pe lîngă datele avute la dispoziţie: trim.I = 4,5206/ trim.II = 4,5518/ iulie = 4,5598/ august = 4,5906, vezi:

    http://bnr.ro/Cursul-de-schimb-3544.aspx

    ar însemna, utilizînd calculul prin medii simple, ca în sept. să avem (hai să zicem) 4,6000 şi astfel, pe trim.III = 4,5835, iar în trim.IV = 4,6642 lei pentru un euro – Domnul ăsta nu e deloc un conservator, ci un vizionar în toată regula!),

    rezultă un PIB ( 846.536,8 / 4,58 = ) 184.832,7 euro. Ceea ce ar reprezenta o abatere de 2,9 mld. E, dîndu-vă astfel dreptate (ce-i drept dvs. v-a dat vreo 3,6 mld. Cum? Lăsaţi semnul, nu mai contează, abatere să iasă! Nu-l putem lăsa pe Tudose să aibă dreptate, nici măcar într-o mică măsură…oricum la cursul mediu din acatistele mele, ar fi dat o valoare a abaterii apropiată de cea a dvs, dar de Dragu Domnului, mă abţin).
    Pe ceilalţi ani, nu mă bag. N-am atîta viziune. În plus, aş putea să mă aleg cu o bl…asfemie şi nu ştiu să existe un tratament pentru aşa ceva.

    _____________________________________________________

    În alt fel spus (sau scris, după preferinţe) …

    Tot în 5 sept. Eurostat a publicat PIB -ul Ro şi în euro (date trimestriale, tot neajustate, preţuri curente). Deci date disponibile la data articolului. Dar, mă rog, nu întotdeauna suntem pe fază…Vezi:

    http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=namq_10_gdp&lang=en

    unde putem observa că PIB –ul Ro a crescut în primul semestru, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 7,1 mld. euro. Rezultă un PIB pe ultimele patru trimestre, respectiv perioada T.3’16-T.2’17 (indicator care se utilizează şi pentru cunoaşterea în mod curent a ponderii datoriei publice guvernamentale în PIB) de 176.747,7 mld. E (în treacăt fie spus, i-am egalat pe greci = 176.607 mld. E; dar totuşi să aşteptăm datele provizorii-2 de la începutul lui octombrie).

    Deci, raportat la PIB-ul de aprox. 72,3 mld. E din primul semestru de anul trecut, ,,am crescut” (e drept, fără acatiste) cu aprox. 7,1 mld.E. Oare cît va creşte PIB-ul Ro în al doilea semestru 2017, corespunzător unui PIB de anul trecut de aprox. 97,2 mld.E ? Se pare că, vrerea Domnului, cu vreo (178,2 – 176,7 =) 1,5 mld.E. Ce ne-am face oare, fără Domnul?

    ______________________________________________________

    Aşa e, CNP s-a înşelat amarnic! Ne-a oferit o prognoză ABSOLUT EXAGERATĂ, pe care n-a crezut-o ABSOLUT NIMENI! Iar Tudose trebuia să-şi ţină gura! N-a avut, cîtuşi de puţin dreptate. Cum ,,că rezultatele economiei au fost sistematic mai bune decât prognoza făcută de aceştia”. Ăăăă…adică ăia… Adică FMI.

    _____________________________________________________

    Dar oare nu-i mai bine că prognoza CNP a fost mai mică (eu, din articol, în asta înţeleg c-ar consta abaterea) decît ceea ce urmează să fie în fapt? Nu cumva a salvat, de la a fi planificate la cheltuieli deşănţate, vreo 16 mld. euro?
    ____________________________________________________

    Sper ca, tot pe bază de acatiste, să revină pe minus productivitatea muncii. Asta pentru a mai avea parte de articole privitoare la aceasta, aşa cum ne binecuvîntaţi în trecut la fiecare două-trei luni, pînă pe la-nceputul anului ăsta. Hai, că se poate!

    1. Da, domnule, așa e. Ashiae!
      Felicitări tuturor pentru cifrele produse de mediul privat – care nu are viziunea de ansamblu a dreșterii. Dar felicitările au rostul lor. SUBDEZVOLTARE spectaculoasă pe măsura creșterilor.
      nimis, stimate decident, absolut nimic pentru măcar cel mai mic pas înainte. Absolut nimic – coada lumii civilizate, coada oricărei logici și oricărui plan de priorități.

      Dacă am avea 20% creștere anuakă exact așa va fi aici și peste 3-5-7 ani. Fărp autostrăzi, fără un canal dunăre-bărăgan, fără un sistem de educație care să pregătească economia pentru valoare adăugată mare.
      E o țară din care orice om cu scaun la cap își scoate copiii: nici o creștere economică spectaculoasă nu o scoate din acest delir al inconstientei.
      dacă v-ati conduce gospodăriile așa cum conduceți țara, ați fi cerșetori pur și simplu. de fapt, într-un fel și sunteți: da e limita aia dintre cerșetoria violentă și tâlhărie).
      Mai refaceți o dată calculele și refaceți harta realizărilor: nu doar absolut nimic: ci regres. asta înseamnă proasta calitate profesională și de competență a decidentilor, proasta adecvare la necesitățile curente ale motoarelor de creștere sustenabilă, și, până la urmă, proasta calitate umană a decidentului.
      transmiteti tuturor felicitări.
      (ps: stiam de acum 2 săptămâni că cnp va veni cu o lună mai devreme cu prognoza față de anii trecuti. uite că s-a adeverit. or, rectificarea de vineri seară și prognoza de vineri seara arată reaua credință din fața căreia trebuie să te ferești. reaua credință profundă, stimate domn – aia care ne alungă tinerii care au un fir de minte și care, în ciuda tinereții lor, învață că există lucruri de la care nu poți avea speranțăde schimbare: proasta calitate umană).

      ps2: aferim!
      https://cursdeguvernare.ro/corina-cretu-comisia-pregateste-scrisori-de-pre-suspendare-a-fondurilor-pe-5-domenii.html

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Aşa e! CNP S-a şi Ne-a înşelat amarnic! Într-un comentariu de acum vreo trei luni solicitam/ îmi doream demiterea preşedintelui CNP. Asta pentru abaterea de aproape 20% în Prognoza din ianuarie (atunci cînd, ştim cu toţii, a fost făcută cu pistolul lui Dragnea la tîmplă) pentru primul trimestru (serie brută, anualitate) vezi pag.14:

    http://cnp.ro/user/repository/prognoze/prognoza_iarna_proiect_buget_2017.pdf

    Acum cînd, pentru al doilea trimestru, abaterea a depăşit 30%, tot ceea ce putem face e să cerem desfiinţarea întru totul a CNP. Nu mai putem permite ca această instituţie să facă prognoze care să stea la baza întocmirii bugetului pentru anul viitor. Pentru aceasta am putea apela la FMI, BM, CE, bănci comerciale, atîţia şi-atîţia specialişti care cutreieră mai ales mediul on-line a căror prognoză s-a situat, aşa cum bine ştim, a fi mai exactă decît cea a CNP…

    https://cursdeguvernare.ro/pib-banca-mondiala-a-imbunatatit-estimarea-de-crestere-economica-a-romaniei-pana-la-44-in-2017.html

    https://cursdeguvernare.ro/previziuni-ce-pentru-romania-cresterea-economica-revizuita-in-scadere-pana-la-43-in-2017-deficitul-bugetar-35-din-pib.html

    https://cursdeguvernare.ro/estimarile-ins-pentru-t1-2017-economia-romaneasca-a-crescut-cu-57-serie-bruta.html

    Această CNP, a greşit prognoza cu vreo (vezi mai jos calcule) 30 miliarde lei. Şi s-ar putea chiar mai mult, dar asta n-o s-o ştim decît abia pe la anul. Şi ce dreptate aveau toţi, atunci cînd valoarea de 815 mld. lei era absolut INIMAGINABILĂ!!!! Dar absolut TOŢI!!! Şi ne indicau ac…Cum? Aţi citit deja articolele de la link-urile de mai sus? Bine atunci…

    Mi-aş fi dorit să pot cuantifica şi abaterea calculată la prognoza celorlalţi. Desigur, reiese una mai mică. Da, dar cam cît? m-ar interesa. Şi asta privind PIB-ul în lei. Că în euro, ne lămureşte domnul Marin. Pot şi eu? Mulţumesc! Aşadar, domnule Marin…

    ____________________________________________

    Într-un fel spus…

    Văd că utilizaţi datele provizorii publicate de INS la 5 sept. Deci, le ştiţi. Şi mai ştiu că ştiţi şi ponderea primului semestru, cel puţin cu aproximaţie, în total PIB. Totuşi, am calculat (special!) pentru dvs. media ponderii primului semestru în total PIB în ultimii cinci ani, din care ultimii doi date semidefinitive, respectiv provizorii-2. Valoarea este de 42,63%.

    Aplicînd regula de trei-simplă, la un PIB de 360.856,5 mld. lei (date neajustate, preţuri curente sau dacă vreţi, serie brută) rezultă, prin proiecţie, un PIB total pe 2017 de 846.536,8 mld. lei. (e adevărat, datele pentru trimestrul II sunt doar provizorii-1 şi pot suferi o corecţie ,,babană” ca şi cele, de exemplu, din trim.I de peste 4,5 mld. lei, între cele două ,,provizorii”; dar ne rezumăm la ce avem). Dvs. utilizaţi, în ciuda datelor bine ştiute ori uşor de calculat, cred eu – în mod absolut neTendenţios, tot 816,5 mld. lei pentru a sublinia, aşa cum şi este de fapt – păi nu?, eroarea. Sau poate că daţi acatiste să rămînă cît a prognozat CNP…Sau…cine ştie?

    Nevrînd să vă dezamăgesc de răspunsul Domnului la acatistele privind cursul mediu RON/E, cel de 4,58 (care ar presupune că, pe lîngă datele avute la dispoziţie: trim.I = 4,5206/ trim.II = 4,5518/ iulie = 4,5598/ august = 4,5906, vezi:

    http://bnr.ro/Cursul-de-schimb-3544.aspx

    ar însemna, utilizînd calculul prin medii simple, ca în sept. să avem (hai să zicem) 4,6000 şi astfel, pe trim.III = 4,5835, iar în trim.IV = 4,6642 lei pentru un euro – Domnul ăsta nu e deloc un conservator, ci un vizionar în toată regula!),

    rezultă un PIB ( 846.536,8 / 4,58 = ) 184.832,7 euro. Ceea ce ar reprezenta o abatere de 2,9 mld. E, dîndu-vă astfel dreptate (ce-i drept dvs. v-a dat vreo 3,6 mld. Cum? Lăsaţi semnul, nu mai contează, abatere să iasă! Nu-l putem lăsa pe Tudose să aibă dreptate, nici măcar într-o mică măsură…oricum la cursul mediu din acatistele mele, ar fi dat o valoare a abaterii apropiată de cea a dvs, dar de Dragu Domnului, mă abţin).
    Pe ceilalţi ani, nu mă bag. N-am atîta viziune. În plus, aş putea să mă aleg cu o bl…asfemie şi nu ştiu să existe un tratament pentru aşa ceva.

    _____________________________________________________

    În alt fel spus (sau scris, după preferinţe) …

    Tot în 5 sept. Eurostat a publicat PIB -ul Ro şi în euro (date trimestriale, tot neajustate, preţuri curente). Deci date disponibile la data articolului. Dar, mă rog, nu întotdeauna suntem pe fază…Vezi:

    http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=namq_10_gdp&lang=en

    unde putem observa că PIB –ul Ro a crescut în primul semestru, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 7,1 mld. euro. Rezultă un PIB pe ultimele patru trimestre, respectiv perioada T.3’16-T.2’17 (indicator care se utilizează şi pentru cunoaşterea în mod curent a ponderii datoriei publice guvernamentale în PIB) de 176.747,7 mld. E (în treacăt fie spus, i-am egalat pe greci = 176.607 mld. E; dar totuşi să aşteptăm datele provizorii-2 de la începutul lui octombrie).

    Deci, raportat la PIB-ul de aprox. 72,3 mld. E din primul semestru de anul trecut, ,,am crescut” (e drept, fără acatiste) cu aprox. 7,1 mld.E. Oare cît va creşte PIB-ul Ro în al doilea semestru 2017, corespunzător unui PIB de anul trecut de aprox. 97,2 mld.E ? Se pare că, vrerea Domnului, cu vreo (178,2 – 176,7 =) 1,5 mld.E. Ce ne-am face oare, fără Domnul?

    ______________________________________________________

    Aşa e, CNP s-a înşelat amarnic! Ne-a oferit o prognoză ABSOLUT EXAGERATĂ, pe care n-a crezut-o ABSOLUT NIMENI! Iar Tudose trebuia să-şi ţină gura! N-a avut, cîtuşi de puţin dreptate. Cum ,,că rezultatele economiei au fost sistematic mai bune decât prognoza făcută de aceştia”. Ăăăă…adică ăia… Adică FMI.

    _____________________________________________________

    Dar oare nu-i mai bine că prognoza CNP a fost mai mică (eu, din articol, în asta înţeleg c-ar consta abaterea) decît ceea ce urmează să fie în fapt? Nu cumva a salvat, de la a fi planificate la cheltuieli deşănţate, vreo 16 mld. euro?
    ____________________________________________________

    Sper ca, tot pe bază de acatiste, să revină pe minus productivitatea muncii. Asta pentru a mai avea parte de articole privitoare la aceasta, aşa cum ne binecuvîntaţi în trecut la fiecare două-trei luni, pînă pe la-nceputul anului ăsta. Hai, că se poate!

    1. Da, domnule, așa e. Ashiae!
      Felicitări tuturor pentru cifrele produse de mediul privat – care nu are viziunea de ansamblu a dreșterii. Dar felicitările au rostul lor. SUBDEZVOLTARE spectaculoasă pe măsura creșterilor.
      nimis, stimate decident, absolut nimic pentru măcar cel mai mic pas înainte. Absolut nimic – coada lumii civilizate, coada oricărei logici și oricărui plan de priorități.

      Dacă am avea 20% creștere anuakă exact așa va fi aici și peste 3-5-7 ani. Fărp autostrăzi, fără un canal dunăre-bărăgan, fără un sistem de educație care să pregătească economia pentru valoare adăugată mare.
      E o țară din care orice om cu scaun la cap își scoate copiii: nici o creștere economică spectaculoasă nu o scoate din acest delir al inconstientei.
      dacă v-ati conduce gospodăriile așa cum conduceți țara, ați fi cerșetori pur și simplu. de fapt, într-un fel și sunteți: da e limita aia dintre cerșetoria violentă și tâlhărie).
      Mai refaceți o dată calculele și refaceți harta realizărilor: nu doar absolut nimic: ci regres. asta înseamnă proasta calitate profesională și de competență a decidentilor, proasta adecvare la necesitățile curente ale motoarelor de creștere sustenabilă, și, până la urmă, proasta calitate umană a decidentului.
      transmiteti tuturor felicitări.
      (ps: stiam de acum 2 săptămâni că cnp va veni cu o lună mai devreme cu prognoza față de anii trecuti. uite că s-a adeverit. or, rectificarea de vineri seară și prognoza de vineri seara arată reaua credință din fața căreia trebuie să te ferești. reaua credință profundă, stimate domn – aia care ne alungă tinerii care au un fir de minte și care, în ciuda tinereții lor, învață că există lucruri de la care nu poți avea speranțăde schimbare: proasta calitate umană).

      ps2: aferim!
      https://cursdeguvernare.ro/corina-cretu-comisia-pregateste-scrisori-de-pre-suspendare-a-fondurilor-pe-5-domenii.html

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: