vineri

26 aprilie, 2024

22 iunie, 2015

klaus-iohannisLa 6 luni de la preluarea mandatului, președintele Klaus Iohannis a venit în fața Parlamentului pentru a prezenta principiile pe care se fundamentează noua Strategie Națională de Securitate.

Un vot asupra documentului se va da marți în Parlament din cauză că Birourile Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au decis, luni, să amâne 24 de ore votul asupra Strategiei Naționale de Securitate.

Motivul invocat oficial: din cauză că respectiva strategie conține și elemente de politică externă, comisiile de politică externă au solicitat să elaboreze propriul raport asupra strategiei. Cererea a fost acceptată de conducerea Parlamentului, comisiile de politică externă primind timp până marți să elaboreze respectivul raport.

Discursul președintelui


”România puternică în Europa și în lume – acesta este viitorul pe care îl construim și viziunea pe care am întemeiat Strategia”, a anunțat în discursul său președintele Iohannis, care a precizat: ”pasul următor necesar ar fi construirea unui cadru legislativ funcțional, care să introducă mai multă claritate, al instituțiilor din domeniul apărării și securității”.

Președintele Iohannis a accentuat și faptul că documentul prezentat Parlamentului este rezultatul dialogului și consensului, procesul elaborării incluzând consultarea cu specialiști și instituții, reprezentanți ai mediului academic, societății civile și partidelor.

În finalul declarației, Klaus Iohannis a făcut un scurt bilanț:

Astăzi se împlinesc 6 luni de la preluarea mandatului de președinte. Am propus Parlamentului un parteneriat care să redea cetățenilor încrederea. Sunt proiecte care au fost duse la bun sfârșit, fapt ce se cuvine apreciat.


Nu același lucru îl pot spune despre votul prin corespondență- în ciuda angajamentului public, nu constat o voință politică a majorității. Nici în privința încuviințării cererilor Justiției lucrurile nu stau mai bine. Dimpotrivă.

Când vin în fața dvs. și spun că Parlamentul trebuie să lase Justiția să-și facă treaba, nu o fac în nume propriu, o fac în calitate de Președinte. În România puternică, a avea o funcție nu e un privilegiu personal, ci o responsabilitate care presupune o conduită. Comportamentul fiecăruia dintre noi implică o țară întreagă, iar fiecare gest are consecințe și impact publice, a spus luni, în Parlament președintele Klaus Iohannis.

Obiecții la adresa strategiei

La reuniunea din 15 iunie a conducerii Parlamentului, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, au ridicat obiecții asupra documentului întocmit de Administrația Prezidențială.

(Citiți și: ”Liderii majorității din Senat- obiecții față de Strategia Națională de Apărare ”)

După discuții în contradictoriu pe marginea procedurii de urmat, conducerea Parlamentului a decis ca partidele parlamentare să formuleze obiecții în comisiile de Apărare.

Raportul acestor comisii a fost finalizat pe 17 iunie, membrii comisiilor reunite votând pentru aprobarea Strategiei.

Descărcați AICI raportul comisiilor reunite de Apărare.

Partidele din arcul guvernamental și-au clarificat atitudinea față de documentul propus spre adoptare înainte de discursul rostit în Parlament de șeful statului.

PSD a anunțat că va vota această strategie, la fel și UNPR, în timp ce parlamentarii PC și cei din grupl lui Călin Popescu Tărciceanu au anunțat că vor vota împotriva documentului elaborat de Administrația Prezidențială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: