miercuri

24 aprilie, 2024

3 aprilie, 2014

Institutul Naţional de Statistică (INS) va recalcula Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2013 conform noii metodologii a Uniunii Europene (ESA 2010), a declarat, joi, pentru cursdeguvernare.ro, preşedintelui INS, Tudorel Andrei (foto).

Din informaţiile preşedintelui INS, noua metodă de calcul modifică estimările iniţiale referitoare la PIB în majoritatea statelor UE:  “Unele ţări, din ce am aflat până acum, vor raporta creşteri de până la 4 procente ale cifrelor din ultimele raportări, altele vor revizui în scădere, cu 1-2%”.

Referitor la situaţia din România, Tudorel Andrei a declarat: “Din primele estimări, este posibil ca raportarea să fie pe plus, nu cu mult, dar pe plus. Totuşi, e prematur să avansăm o cifră, mai ales că, repet, alte state vor modifica cifrele în scădere…”


Preşedintele INS pregăteşte o agendă de întâlniri cu oficiali ai Guvernului şi cu reprezentanţi ai mass-media pentru a populariza modificările sistemului european de statistică.

“Este foarte important să explicăm care sunt influenţele acestor schimbări. În primul rând, pentru că vor exista modificări ale valorilor de plată, cu influenţe asupra Bugetului de stat, dar şi a obligaţiilor faţă de organismele europene. În al doilea rand, e importantă percepţia corectă faţă de aceste posibile modificări, să nu existe suspiciunea că greşeşte INS, să nu existe îndoieli asupra statisticilor europene”, a declarat Tudorel Andrei pentru cursdeguvernare.ro.

Diferenţe de metodologie a calculului

Conform paginii oficiale a Institutului European de Statistică-EUROSTAT, Sistemul European al Conturilor Naţionale şi Regionale 2010 (ESA2010) a fost publicat în Jurnalul Oficial în iunie 2013. Reglementările ESA 2010 vor intra în vigoare începând cu septembrie 2014, dată de la care statele membre vor trebui să respecte această metodologie în agregarea şi trasmiterea datelor către Institutul de Statistică European.

Principalele diferenţe între ESA 2010 şi ESA 95 (precedentul sistem european utilizat):

  • Recunoaşterea cercetării şi a dezvoltării drept formare de capital care rezultă în active de proprietate intelectuală. Această schimbare se va înregistra într-un cont satelit şi se va include în setul principal de conturi la momentul în care se va constata un grad suficient de soliditate şi armonizare între statele membre;
  • Cheltuielile cu sistemele de armament care corespund definiţiei generale a activelor au fost clasificate drept formare de capital fix, mai curând decât drept cheltuieli intermediare;
  • Conceptul analitic al serviciilor de capital a fost introdus pentru producţia de piaţă, astfel că se poate produce un table suplimentar în care acestea figurează drept componentă a valorii adăugate;
  • Activele financiare au fost extinse pentru a acoperi într-o mai mare măsură contracţiile pentru instrumente financiare derivate;
  • Noi norme privind înregistrarea drepturilor asupra fondurilor de pensii. S-a introdus în conturi un tabel suplimentar pentru a permite înregistrarea estimărilor pentru toate drepturile la asigurări sociale, indiferent dacă sunt finanţate sau nefinanţate. Întreaga gamă de informaţii necesare pentru o analiză cuprinzătoare este prezentată în acest tabel, în care figurează drepturile şi fluxurile asociate pentru toate sistemele de pensii private şi publice, indiferent dacă sunt finanţate sau nefinanţate, inclusiv în domeniul sistemelor de pensii de securitate socială;
  • Aplicarea normelor privind schimbarea de proprietate asupra bunurilor a devenit universală, fapt care a dus la schimbări privind înregistrarea activităţilor de achiziţie şi revânzare pe plan internaţional şi a bunurilor trimise spre a fi prelucrate, atât în străinătate, cât şi în cadrul economiei naţionale. Astfel, bunurile trimise în străinătate spre a fi prelucrate sunt înregistrate la valoare netă, spre deosebire de SCN 1993 şi SEC 95, în care acestea erau înregistrate la valoare brută. Această schimbare are implicaţii importante asupra înregistrării unor astfel de activități în cadrul resurselor şi utilizărilor;
  • Mai multe orientări sunt oferite privind societăţile financiare în general şi privind entitățile cu scop special (ESS). Regimul ESS din străinătate controlate la nivel guvernamental a fost schimbat pentru a garanta faptul că pasivele ESS figurează în conturile administraţiei publice;
  • A fost clarificat regimul super-dividendelor plătite de societăţile publice, de exemplu acestea trebuie tratate drept plăţi excepţionale şi retrageri din participaţii;
  • Au fost stabilite principiile pentru regimul parteneriatelor public-privat, iar regimul agenţiilor în curs de restructurare a fost extins;

INS va trebui să deruleze “o campanie atentă şi corectă” pentru a comunica eventualele diferenţe de PIB utilizatorilor de date statistice deoarece “situaţia este foarte delicată”, a precizat Tudorel Andrei.

România, campioana europeană a creşterii economice în 2013

România a consemnat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul patru din 2013, atât comparativ cu precedentele trei luni cât şi cu perioada octombrie-decembrie 2012.

Datorită unei creşteri economice trimestriale de 1,7%, România este lider în UE, urmată de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda şi Letonia (toate cu 0,7%).

Potrivit Eurostat, în perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, după un avans de 0,1% în trimestrul precedent, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 0,4%, după o expansiune de 0,3% în trimestrul trei din 2013.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 5,1%, cel mai semnificativ avans atât din zona euro cât şi din Uniunea Europeană, fiind urmată de Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria şi Marea Britanie (ambele cu 2,8%).

Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Cipru (minus 5,3%), Grecia (minus 2,6%), Finlanda (minus 1,4%) şi Italia (minus 0,8%).

În schimb, economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,5% în trimestrul patru din 2013, după un declin de 0,3% în precedentele trei luni, în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de 1% în perioada octombrie-decembrie 2013, faţă de o expansiune de 0,2% în precedentele trei luni.

Totodată, pe ansamblul anului trecut economia României a crescut cu 3,5%, arată estimările INS.

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat anul trecut un declin de 0,4%, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 0,1% în 2013.

Fostul director INS, demis din cauza unor erori la calculul PIB pe 2011

La începutul anului 2013, Vergil Voineagu a fost demis din funcţia de preşedinte al INS din cauza unor erori la calculul PIB pentru anul 2011.

INS a revizuit în scădere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, fapt ce a pus Guvernul în fața problemei reducerii cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.

La acel moment, INS a precizat însă că aplică metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare — provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) și definitive (la 21 luni) — iar diferenţele între ele sunt inerente şi nu reprezintă erori de calcul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: