miercuri

24 aprilie, 2024

11 martie, 2015

constantin-DanielPartidul Conservator a decis să fuzioneze cu gruparea lui Călin Popescu Tăriceanu, mișcare politică ce are ca scop desprinderea totală de sub tutela celui care a pus bazele formațiunii,  Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Președintele PC, Daniel Constantin, a declarat marți, într-un interviu pentru portalul gandul.info,  că, în termen de două săptămâni, va fi decisă ”fuziunea” cu ”Partidul Liberal Reformator” condus de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în prezent președinte al Senatului.

Informația a fost lansată în contextul în care Daniel Constantin a admis că se află în conflict deschis cu fondatorul partidului, Dan Voiculescu, pozițiile celor doi devenind ”ireconciliabile”. Potrivit unor surse parlamentare, negocierile cu gruparea Tăriceanu vor fi demarate la începutul săptămânii viitoare, cele două părți urmând să ajungă la un numitor comun în privința procedurilor de punere în practică  a acestui proiect.


Fuziunea despre care vorbește Daniel Constantin va însemna de fapt o absorbție a unui partid care nu există din punct de vedere juridic, deși are reprezentare nu doar în Parlament, ci și în guvern. Înființarea PLR a fost respinsă de Tribunalul București, ceea ce l-a și determinat pe Călin Popescu Tăriceanu să candideze ca independent în cursa prezidențială din noiembrie 2014.

În aceste condiții, deși Tăriceanu a contestat decizia Tribunalului, existența partidului său este sub semnul întrebării, iar ”fuziunea” invocată este lipsită de valoare juridică, și se va reduce la o simplă asimilare a grupului de parlamentari fideli lui Tăriceanu. De altfel, un prim pas a fost făcut încă de anul trecut, când parlamentarii care au abandonat PNL pentru a-l urma pe Tăriceanu s-au afiliat grupurilor conservatoare din cele două Camere ale Legislativului.

Potrivit surselor citate, în cadrul negocierilor vor fi discutate variante legate de noua denumire a partidului, sigla și statutul. Negocierile ar urma să fie finalizate în termen de două săptămâni de către două comisii din partea celor două formațiuni, iar decizia finală să fie luată într-o reuniune comună care ar trebuie să aibă loc pe 24 martie.

Odată convenite toate detaliile legate de noua formațiune, conservatorii și reprezentanții grupării lui Tăriceanu ar urma să convoace un congres pentru alegerea președintelui și a biroului de conducere. Planul este ca noua formațiune, care se va revendică partid de centru-dreapta, membru al grupului liberalilor europeni, va participa pe liste proprii a alegerile locale și parlamentare de anul viitor.

Aritmetica parlamentară


În prezent, grupul parlamentar liberal conservator de la Camera Deputaților are 30 de membri, dintre care 17 sunt de la PLR. La Senat, grupul are 14 membri, dintre care 4 din partea grupării Tăriceanu. Atât PC cât și PLR au câte doi reprezentanți în Guvern: ministrul Agriculturii Daniel Constantin (PC), ministerul Educației Sorin Cîmpeanu (PC), ministrul Energiei Andrei Gerea (PLR) și ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu (PLR).

Gurparea Tăriceanu a fost folosită de premierul Victor Ponta pentru susținere parlamentară, dar mai ales ca mesaj politic, axat pe ideea refacerii USL. În acest context, i-a și oferit lui Tăriceanu funcția de președinte al Senatului, iar în campania prezidențială l-a desemnat drept candidat pentru postul de premier.

Ruptura de Dan Voiculescu

Decizia luată de Biroul Executiv al PC privind ”fuziunea” cu PLR vine pe fondul unei rupturii dintre președintele PC și Dan Voiculescu, care a culminat și cu atacuri mediatice la adresa lui Constantin orchestrate de trustul Intact.

”Acest conflict a devenit vizibil, era un conflict care exista de mai mult timp și cred că astăzi suntem într-o situație ireconciliabilă. Nu am înțeles de ce au fost acele reacții, clar este că, după ce s-a întâmplat aceasta condamnare și după 16 noiembrie, după alegerile prezidențiale, a început un atac, am devenit o țintă principala a campaniei de presă, despre care nu vreau să vorbesc”, declarat Daniel Constantin.

În perspectiva alegerilor locale și parlamentare care vor avea loc anul viitor, PC este în căutarea unor soluții care să salveze partidul, un partid mic care nu au reușit niciodată să facă față testului electoral pe cont propriu, candidând mereu în alianță cu PSD.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Cred ca este o decizie buna din partea lui Constantin. Atentie cum se va denumi partidul, PC nu mai poate fi numele unui partid cu o asemenea componenta. De altfel si schimbarea numelui PUR in PC, tinand seama de doctrina politica a noului partid – PC, a fost o greseala care nea determinat pe multi sa ne retragem din PUR in momentul schimbarii denumirii.
    Ca fost membru al PUR, urez noului partid, sub conducerea lui Constantin, succes

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Cred ca este o decizie buna din partea lui Constantin. Atentie cum se va denumi partidul, PC nu mai poate fi numele unui partid cu o asemenea componenta. De altfel si schimbarea numelui PUR in PC, tinand seama de doctrina politica a noului partid – PC, a fost o greseala care nea determinat pe multi sa ne retragem din PUR in momentul schimbarii denumirii.
    Ca fost membru al PUR, urez noului partid, sub conducerea lui Constantin, succes

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: