vineri

28 iunie, 2024

24 iunie, 2024

Grecia a decis să adopte o săptămână de lucru de 48 de ore, adică șase zile, pentru anumite sectoare, începând cu 1 iulie. Măsura este contrară trendului actual, când tot mai multe state europene testează o săptămână de lucru redusă la patru zile.

Guvernul elen a anunțat că noile reglementări vor permite unor unități industriale și de producție, precum și întreprinderilor care furnizează servicii 24/7, să adopte o săptămână de lucru extinsă. Această măsură are ca scop principal abordarea deficitului de forță de muncă și combaterea muncii nedeclarate, relatează Deutsche Welle.

Această extindere va fi posibilă în industrie, în comerţul cu amănuntul, agricultură şi prestări de servicii. Pentru cea de-a şasea zi se va plăti în plus un spor de 40 la sută din plata zilnică.


Sunte exceptate din lege industria turismului și serviciile alimentare, unde săptămâna de lucru de cinci zile nu mai este valabilă din 2023.

Angajații din sectoarele vizate vor avea o săptămână de lucru normală de 48 de ore, în loc de cele 40 tradiționale, cu posibilitatea de a lucra ore suplimentare plătite conform legii.

Măsură gândită pentru acoperirea deficitului de personal

Noile norme legislative vizează simplificarea administrării, reducerea perioadelor de probă la șase luni și evidențierea orelor suplimentare.

Guvernul speră să umple astfel golurile din piața muncii prin combaterea muncii nedeclarate și oferirea de stimulente, inclusiv formare gratuită pentru angajați, pentru a se adapta la cerințele pieței în schimbare.


După criza din 2009 – 2012, Grecia a revenit pe drumul cel bun, iar creșterea PIB-ului ar trebui să fie de 2,2% anul acesta și de 2,3% anul viitor, peste media zonei euro, conform calculelor Comisiei Europene publicate la jumătatea lunii mai. De asemenea, șomajul ar trebui să scadă de la 10,3% în acest an la 9,7% în 2025.

Cu toate acestea, în ultimul deceniu, mulți greci tineri și bine educați au părăsit țara pentru că au găsit oportunități mai bune în străinătate.

Se preconizează că populația va scădea de la 10,7 milioane în 2019 la aproximativ 10,4 milioane în 2029, agravând deficitul existent de lucrători calificați în anumite sectoare, precum agricultura, turismul și construcțiile.

Astfel, extinderea săptămânii de lucru nu va compensa lipsa de personal pe termen lung și că Grecia trebuie să facă schimbări structurale profunde pentru a-și îmbunătăți economia.

Analiștii consideră că actuala măsură luată de guvernul elen nu va avea efectele scontate și ar putea crea nemulțumiri sociale.

Grecii, deja lucrează anual, în medie, cu aproximativ 550 de ore mai mult decât germanii

În concluzie, introducerea săptămânii de lucru de șase zile în Grecia este o măsură controversată, cu potențialul de a aduce atât beneficii, cât și provocări. Totul în condițiile în care în Uniunea Europeană trendul este invers: mai puține zile muncite pe săptămână.

Germania, Belgia, Franța, Regatul Unit și Spania, experimentează săptămâni de lucru mai scurte sau mai flexibile.

Pe de altă parte, grecii lucrează deja unele dintre cele mai lungi ore pe an, potrivit OCDE. Deși cifrele OCDE sunt uneori dificil de comparat, tendința este clară.

Există o diferență notabilă între țările mai harnice și cele în care se lucrează mai puțin.

De exemplu, în Olanda, media este de 32,2 ore pe săptămână, cu 7,6 ore mai puțin decât în Grecia.

Durata obişnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani, din Uniunea Europeană, a fost anul trecut de 36,1 ore, în medie, arată datele publicate Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Astfel cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână s-a înregistrat în Grecia (39,8 ore), România (39,5 ore), Polonia (39,3 ore) şi Bulgaria (39 ore).

Există variații semnificative în funcție de domeniul de activitate. Pentru comparație, cei din agricultură, silvicultură și pescuit lucrează în medie 41,5 ore pe săptămână, în timp ce cei din sectorul IT și telecomunicații lucrează în medie 36,4 ore pe săptămână.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: