sâmbătă

27 aprilie, 2024

27 martie, 2024

Testarea săptămânii de lucru de patru zile – prin condesarea programului de lucru și păstrarea numărului de ore lucrate – în ministerele din Franţa și instituțiile din teritoriu subordonate acestora, va începe în această primăvară şi va dura „cel puţin un an”, conform unei note guvernamentale.

Testarea a fost anunţată în ianuarie de premierul Gabriel Attal și are ca scop evaluarea impactului unei astfel de măsuri, în special „în ceea ce priveşte echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată”. Este vorba de o adaptare a timpului de lucru, care constă în concentrarea orelor de lucru într-un număr redus de zile.

În Franța săptămâna de lucru este de 35 de ore.


Experimentul „se va desfăşura cu un număr constant de salariaţi” şi fără reducerea timpului legal de lucru, de 1.607 ore pe an, precizează Direcţia Generală pentru Administraţie şi Funcţie Publică (DGAFP), în nota citată de AFP, agenție preluată de News.ro.

Participare voluntară

Experimentul va avea loc atât la Paris, cât şi în serviciile „descentralizate” (din afara capitalei) ale ministerelor.

„Va fi la latitudinea fiecărui şef de departament să stabilească dacă este oportun sau nu” să efectueze experimentul, precizează DGAFP.

Direcţia Generală pentru Administraţie şi Funcţie Publică va realiza în aprilie sau în luna mai o listă cu departamentele pregătite să testeze condensarea timpului de lucru şi să lanseze primele experimente în acest sens.


Modularea timpului de lucru va începe „cel târziu în septembrie 2024, pentru o perioadă de cel puţin un an”, mai spune nota de serviciu.

Prima evaluarea, în vara lui 2025

O primă evaluare va fi făcută în vara anului 2025 şi va fi folosită pentru a pregăti „continuarea şi/sau extinderea” experimentului. Administraţia nu menţionează nimic despre scenariul unui experiment neconcludent.

În plus, faţă de săptămâna de patru zile, administraţiile vor putea testa o săptămână de patru zile şi jumătate sau o alternanţă între săptămâni de patru şi cinci zile.

Experimentul va fi realizat pe bază de „voluntariat”, dar vor fi excluşi funcţionarii publici care au „obligaţii legale de serviciu”, cum ar fi profesorii, sau programe care diferă de săptămâna tradiţională de cinci zile.

Săptămâna de lucru de patru zile în Europa

Apetitul pentru o săptămână de lucru de patru zile a început să crească în Franța după ce la începutul acestui secol s-a introdus programul săptămânal de lucru de 35 de ore.  

Aproximativ 10.000 de lucrători lucrează deja după un program săptămânal de patru zile, conform Le Monde.

Beneficiile sunt mari, arată evaluările din prezent. Compania LDLC a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 40% fără a fi nevoie să angajeze talente suplimentare, potrivit Forumului Economic Mondial.

Unii dintre vecinii Franței au un avans de câțiva ani. Belgia, de exemplu, a introdus o reformă care dă dreptul oamenilor să lucreze patru zile în loc de cinci. Alte câteva țări, printre care Marea Britanie și Islanda, au experimentat o săptămână de lucru mai scurtă și au înregistrat rezultate extrem de pozitive. Angajații au declarat că au fost mai puțin epuizați și mai productivi în cadrul noului sistem.

Germania a lansat o astfel de testarea la începutul anului acesta.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: