duminică

30 iunie, 2024

27 iunie, 2024

Liderii statelor membre UE nu au reușit să cadă de acord, săptămâna trecută, asupra celor care vor deține cele mai importante poziții din UE – așa că joi, la Bruxelles, începe un alt summit cu mize mari.

De la ultima întâlnire însă, șase negociatori desemnați de partidele de centru (PPE, S&D și Renew) au anunțat că Ursula von der Leyen din Germania, António Costa din Portugalia și Kaja Kallas din Estonia sunt cei aleși să obțină cele mai înalte poziții la Comisia Europeană, Consiliul European și, respectiv, în Serviciul de politică externă.

(Citește și: ”Sute de milioane au votat o putere împărțită de 6 oameni. Cutume, criterii și reguli nescrise în ecuația leadership-lui european”)

Cu acest acord pe masă ar trebui, teoretic, să fie un Consiliu simplu, chiar dacă premierii Italiei și Ungariei (Giorgia Meloni și Viktor Orban) au reacționat furios după aceste negocieri ”tripartite” – Italia poate fi ”compensată” cu o poziție puternică în următoarea Comisie Europeană, iar Viktor Orban nu poate risca singur un veto fără să își atragă furia întregului Consiliu.


Evenimentul zilei de joi ar urma să fie însă altul – UE și Ucraina au planificat semnarea unui acord care să ofere Kiev garanții de securitate. Volodimir Zelenski participă la prima zi a Consiliului European.

Olaf Scholz va decide și pentru Pedro Sachez

Din cauza morții socrului său, premierul spaniol Pedro Sánchez nu va participa la summit Prin urmare, potivit unei înțelegeri anterioare, cancelarul german Olaf Scholz va reprezenta interesele Spaniei în timpul întâlnirii.

Șefii de guverne înlocuiesc în mod regulat alți omologi pentru a vorbi în numele lor atunci când nu pot participa la un summit al Consiliului. În apogeul crizei Covid, de exemplu, prim-ministrul de atunci Sanna Marin i-a cerut premierului suedez Stefan Löfven să vorbească în numele Finlandei după ce a descoperit că a fost expusă la virus.

Liderii Spaniei s-au bazat în mod tradițional pe omologii lor portughezi atunci când sunt indisponibili, dar recenta schimbare a guvernului de la Lisabona, unde prim-ministrul de centru-dreapta Luís Montenegro este în funcție de la aprilie, l-a determinat pe Sánchez să-i încredințeze de data aceasta responsabilitatea colegului socialist Olaf Scholz.

Ultimul Consiliu pentru Mark Rutte (ca premier al Țărilor de Jos)


Summit-ul de joi și vineri va fi ultimul pentru premierul olandez în exercițiu Mark Rutte, care este membru al Consiliului European din 2010. Doar prim-ministrul ungar Victor Orbán se află mai de mult în Consiliul European.

Mark Rutte, al cărui partid a pierdut alegerile olandeze de anul trecut, devine următorul secretar general al NATO, după ce toți cei 32 de membri ai alianței au convenit săptămâna trecută că îl va succeda lui Jens Stoltenberg. Pentru următorul Consiliu European, prim-ministrul olandez desemnat Dick Schoof urmează să vină la Bruxelles.

Punctele importante de pe ordinea de zi oficială

Potrivit anunțului Consiliului European, liderii UE vor discuta în cele două zile ale summit-ului (27 și 28 iunie) despre Agenda strategică 2024-2029, următorul ciclu instituțional, Ucraina, Orientul Mijlociu, securitate și apărare, competitivitate și alte subiecte.

Ucrainaanaliză a Instrumentului european pentru pace

Liderii UE vor aborda chestiunea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei sub toate aspectele sale. În urma escaladării recente a situației de către Rusia și a intensificării atacurilor împotriva civililor și a infrastructurii critice, liderii vor discuta despre sprijinul cuprinzător al UE pentru Ucraina, în special sprijinul militar.

În acest context, aceștia vor discuta despre inițiative lansate de statele membre în ceea ce privește muniția și rachetele și sprijinul acordat în cadrul Instrumentului european pentru pace.

De asemenea, se preconizează că liderii vor discuta despre progresele înregistrate în ceea ce privește utilizarea activelor blocate ale Rusiei în vederea sprijinirii Ucrainei și a reconstrucției acesteia.

Aceștia vor aborda, de asemenea, chestiunea parcursului Ucrainei către aderarea la UE, în vederea primei conferințe de aderare din 25 iunie 2024.

Orientul Mijlociu – evoluții și priorități UE

Liderii UE vor discuta despre cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu și despre cele mai importante priorități, printre care:

  • situația din Gaza și asistența umanitară
  • evoluțiile la nivelul regiunii, în special în Cisiordania și Liban
  • încetarea imediată și durabilă a focului
  • eliberarea necondiționată a ostaticilor

UE este ferm hotărâtă să colaboreze cu partenerii pentru a pune capăt crizei din Gaza fără întârziere și pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor în regiune, precum și pentru a realiza o pace durabilă și trainică, pornind de la soluția bazată pe coexistența a două state.

Securitate și apărare – în căutarea banilor

Liderii UE vor continua discuțiile cu privire la modalitățile de sporire a pregătirii și a capabilității globale a UE în domeniul apărării.

Aceștia vor discuta, de asemenea, despre modalități de consolidare în continuare a bazei industriale și tehnologice de apărare a UE. În acest context, ei vor lua în discuție opțiuni de mobilizare a unei finanțări sporite pentru industria europeană de apărare.

Competitivitate – ce facem cu piețele de capital?

Pe baza reuniunii Consiliului European din 17-18 aprilie 2024, liderii UE vor reveni la subiectul uniunii piețelor de capital și vor analiza progresele înregistrate în ceea ce privește acțiunile având ca scop:

  • sporirea competitivității UE
  • asigurarea rezilienței economice
  • realizarea întregului potențial al pieței unice

Politică externă: Moldova, Marea Neagră, Georgia

Liderii UE vor discuta despre situația din Georgia și poziția UE, având în vedere în special legea privind agenții străini.

Liderii UE vor discuta despre sprijinul continuu acordat Republicii Moldova pentru a aborda provocările generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum și despre parcursul Republicii Moldova către aderarea la UE, în vederea primei conferințe de aderare din 25 iunie 2024.

Ei vor discuta, de asemenea, despre modalități de elaborare a unei abordări strategice a Mării Negre.

În funcție de evenimente, Consiliul European poate aborda ”chestiuni specifice de politică externă”.

O ordine de zi ”fluidă”

Liderii UE au început să sosească la reuniune începând cu ora 12:30 și vor începe ziua cu o discuție și cu o fotografie de familie cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. UE urmează să semneze un acord de securitate cu Ucraina, iar liderii vor să pună, de asemenea, inițiativele recente de sprijin pentru Ucraina în centrul atenției, cum ar fi deschiderea oficială a discuțiilor de aderare anunțată la începutul acestei săptămâni.

Mai mulți diplomați UE au spus că nu este clar cum se va desfășura discuția după aceea, deoarece președintele Consiliului European, Charles Michel, nu a decis încă ordinea subiectelor. „Situația este fluidă”, a spus un oficial al UE înainte de întâlnire, adăugând că coregrafia poate fi decisă doar atunci când liderii vin la Bruxelles și există mai multă claritate atât în ​​ceea ce privește agenda strategică, cât și pachetul de locuri de muncă de la vârf.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: