IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, a cerut introducerea unei săptămâni de lucru de patru zile, revendicare ce va fi promovată cu prioritate la viitoarele negocieri colective. Măsura va salva de la dispariție locurile de muncă amenințate de tranziția ecologică.
Sindicatul, care reprezintă interesele a aproximativ 2,17 milioane de muncitori din industria oțelului, a cerut reducerea timpului de lucru de la 35 la 32 de ore pe săptămână, cu salariu egal.
Diminuarea orelor de lucru este văzută de industria siderurgică din Germania ca o modalitate de a preveni disponibilizările la care se așteaptă ca urmare a tranziției ecologice.
Cu o săptămână de patru zile și programe de lucru mai flexibile, se poate răspunde mai bine la transformarea industriei siderurgice, fiind absorbite locurile de muncă fără ca salariații să se teamă că-și vor pierde joburile, a explicat Knut Giesler, șeful IG Metall din Renania de Nord-Westfalia, pentru WAZ, publicație preluată de Euractiv.
Producătorul Thyssenkrupp a introdus deja săptămâna de 4 zile
Unele companii și-au introdus deja propriile scheme. Angajații producătorului de oțel Thyssenkrupp, de exemplu, pot alege acum între a munci 33 sau 35 de ore pe săptămână.
Cu toate acestea, în comparație cu Germania, alte companii europene par să fi făcut deja mai mulți pași în reducerea programului de lucru al angajaților.
Belgia, de exemplu, a adoptat o lege în noiembrie 2022 care permite angajaților să decidă dacă lucrează patru sau cinci zile pe săptămână. Regatul Unit, la rândul său, a finalizat recent cu succes un proiect pilot de șase luni care a testat modul în care reducerea orelor de lucru afectează productivitatea afacerii.
****