miercuri

24 aprilie, 2024

18 ianuarie, 2016

rusia ue conflicteAgențiile de informații americane derulează o amplă investigație referitoare la modul în care Kremlinul încearcă să dezbine și să slăbească Uniunea Europeană, scrie The Telegraph.

Congresul SUA i-a cerut lui James Clapper, directorul Agenției Naționale de Informații americane să efectueze o anchetă privind finanțarea clandestină a unor partide europene, de către Rusia, pe perioada ultimului deceniu.

Washingtonul pare îngrijorat de hotărârea Moscovei de a exploata  dezbinarea europeană pentru a submina NATO, pentru a bloca programul de apărare anti-rachetă din Europa și pentru a obține revocarea sancțiunilor impuse Rusiei după anexarea Crimeei.


Ar exista deja un dosar privind „activitatea de influențare” a Rusiei  care  a identificat astfel de acțiuni ale Moscovei în Franța, Olanda, Ungaria, Austria și Cehia.

Investigația va verifica dacă serviciile secrete rusești finanțează partide sau activități caritabile cu intenția de a „submina coeziunea politică” a Uniunii.

Oficialii au refuzat nominalizarea unor astfel de partide, dar este foarte probabil, scrie The Telegraph, că printre acestea se află formațiuni de extremă dreaptă precum Jobbik (din Ungaria), Golden Dawn (în Grecia), Liga Nordului (Italia) și Frontul Național din Franța (care a primit un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă din Rusia, în 2014).

Măsura SUA, a explict pentru The Telegraph un oficial guvernamental britanic, vine din temerile tot mai mari că „un nou Război Rece” se desfășoară în Europa, război ale cărui proporții sunt mult mai mari decât se credea.


„Este, într-adevăr, un nou Război Rece”, a mai declarat oficialul, adăugând: „De-a lungul Europei observăm dovezi alarmante ale eforturilor Rusiei de  a destrăma unitatea europeană pe o întreagă serie de teme startegice vitale.”

Unul dintre cazurile unde ar putea să fi existat o astfel de influență rusească este vizita efectuată de parlamentari austrieci în Crimeea pentru a susține anexarea.

Influențe rusești au fost identificate și în referendumul care va avea loc în aprilie în Olanda și în care se va pune problema unei eventuale blocări a relației mai strânse dintre UE și Ucraina (pe tema Cordului de Asociere UE – Ucraina).

Argumentele folosite în sprijinul referendumului, spun surse The Telegraph, seamănă foarte mult cu cele folosite de propaganda rusească.

Este în creșterea și influența Moscovei în Marea Britanie, Kremlinul fiind foarte interesat de referendumul privind ieșirea din Uniunea și de alegerea lui Jeremy Corbin în fruntea laburiștilor, ambele fiind oportunități de slăbire a Europei.

Igor Sutyagin, specialist la Royal United Services Institute (RUSI) a declarat că mașina de propagandă a Rusiei este foarte activă și că acum are loc ceea ce expertii în securitate numesc „război hibrid”, care îmbină puterea militară convențională cu tactici de gherilă și atacuri cibernetice.

„Campania rusă există într-o zonă gri, operează sub acoperire și, uneori, legal, pentru a evita reculul politic, dar cu scopul clar de slăbire a voinței Occidentului de a lupta, precum și pentru a consolida îndoielile privind NATO, UE și corectitudinea sancțiunilor economice”, a explicat Igor Sutyagin.

Analiștii au remarcat cum Russia Today, canal de televiziune controlat de Kremlin care operează și în Marea Britanie, a acoperit pe larg și foarte pozitiv campania lui Corbyn în timpul candidaturii la șefia laburiștilor.

A prezentat șase dintre mitingurile și discursurile acestuia, fără a acorda aceeași atenție contracandidaților acestuia.

Aceasta nu înseamnă că Jeremy Corbyn este în plata rușilor, ci doar că interesele sale se suprapun cu cele ale Kremlinului.

Oriunde se ivește o oportunitate de subminare a Vestului, Rusia va fi acolo cu argumentul că Occidentul nu este cu nimic mai bun decât Federația.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: