duminică

30 iunie, 2024

26 iunie, 2024

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), va solicita până cel târziu pe 7 iulie anularea deciziei favorabile obținute de statul român la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), conform unui comunicat recent al companiei. Anularea nu echivalează cu apelul, în cazurile de arbitraj.

La 8 martie 2024, tribunalul a emis o decizie finală („Decizia arbitrală”) de respingere, cu o majoritate de doi la unu, a pretențiilor Gabriel Resources (6,7 miliarde de dolari) și a impus companiei să ramburseze României aproximativ 10 milioane de dolari reprezentând cheltuieli și onorarii juridice („Ordonanța privind costurile”).

Gabriel Resources încearcă să scape de cheltuielile de judecată

„Societatea nu este deloc de acord cu decizia majorității Tribunalului, pe care o consideră profund eronată, în contradicție cu opinia arbitrului disident, și incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a
probelor prezentate. În consecință, societatea intenționează să conteste decizia arbitrală prin procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID”. Cererea de anulare („Cererea”) va fi depusă cel târziu la 7 iulie 2024″, anunță Gabriel Resources.


„O anulare nu este un apel asupra fondului deciziei arbitrale”, precizează comunicatul, „ci o procedură care, dacă va avea succes, ar invalida decizia arbitrală și ar stinge ordinul privind costurile” de judecată datorate României.

Procedura de anulare ar putea dura între 12 și 24 de luni de la depunerea cererii, adaugă Gabriel Resources.

ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources pentru recuperarea cheltuielilor de judecată

La începutul lunii aprilie, ANAF a blocat la vânzare acțiunile companiei canadiene Gabriel Resources, pentru a recupera cele 10 milioane de dolari cheltuieli de judecată.

Motivul sechestrului pus pe acțiunile Gabriel Resources, care deține 80% din Roșia Montană Gold Corporation, este pierderea procesului cu statul român. Urmare a acestui proces, România are de recuperat 10 milioane de dolari de la compania canadiană.


Guvernul României a solicitat Companiei și co-reclamantului în arbitrajul ICSID, Gabriel Resources (Jersey) Ltd. („Gabriel Jersey”), să soluționeze hotărârea privind costurile și a menționat că va lua măsuri pentru a o pune în aplicare.

La momentul respectiv, compania dispunea de fonduri disponibile de aproximativ 2 milioane de dolari canadieni (1,5 milioane de dolari americani) și se așteapta ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activității până la sfârșitul lunii mai 2024.

„Gabriel continuă să își gestioneze cu atenție resursele de numerar și obligațiile sale financiare actuale și viitoare. Compania poartă discuții cu investitorii existenți și cu alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare pentru a-și finanța obiectivele strategice viitoare (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potențiale de anulare) și pentru scopuri generale de capital de lucru. Există un risc semnificativ ca o finanțare suplimentară suficientă să nu fie disponibilă pentru Societate în condiții acceptabile sau să nu fie disponibilă deloc. Imposibilitatea de a strânge fonduri în funcție de necesități ar avea un impact negativ asupra situației financiare a Companiei și a capacității acesteia de a-și continua activitatea”, se arăta într-un comunicat al Gabriel Resources.

Compania speră să obțină în instanță prelungirea licenței pentru Roșia Montană

În același comunicat recent, Gabriel Resources anunță că va ataca în instanță decizia Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) de a respinge prelungirea cu încă cinci ani a licenţei de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană.

ANRM a explicat că a analizat documentația depusă și că, în urma evaluării, a decis să „nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roșia Montană Gold Corporation”.

„Urmare a evaluarii documentaţiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roşia Montană Gold Corporation SA şi a corespondenţei purtate în aceasta perioadă, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale hotărăşte să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roşia Montană Gold Corporation”, a anunțat ANRM.

(Citiți și: ”Guvernul vrea să permită exploatări miniere fără licență – între potențialii beneficiari: Roșia Montana Gold Corporation SA”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: