luni

20 mai, 2024

8 mai, 2024

Mark T. Kimmitt, general de brigadă în retragere din armata Statelor Unite, fost secretar adjunct al pentru afaceri politico-militare, este de părere că modul în care Occidentul ajută Ucraina nu poate asigura victoria acesteia împotriva Rusiei. Într-un material de opinie publicat în Politico, ofițerul american spune că trei lucruri trebuie schimbate.

Materialul, în cele ce urmează, cu precizarea că intertitlurile aparțin redacției:

Ajutorul pentru Ucraina – probabil, prea puțin și prea târziu

După șase luni de dezbateri, Statele Unite au adoptat în cele din urmă pachetul său de ajutor suplimentar pentru Ucraina acum câteva săptămâni. Dar în timp ce muniția ar putea ajunge în curând la trupele de pe linia frontului, adevărul este că, dacă Statele Unite și aliații săi nu își schimbă modul în care susțin războiul, probabil va fi prea puțin și prea târziu.


Cu doi ani în urmă, respectatul analist militar Seth Jones remarcase că Armata Rusă se prăbușea. Dar într-o inversare bruscă a sorții, el exprimă acum o opinie mult mai îngrijorătoare, aceea aă Armata ucraineană se află „într-o poziție tot mai periculoasă împotriva invadatorilor ruși”.

Și chiar dacă este încă prea devreme pentru discuții despre înfrângere, Jones a observat corect că „fără o strategie clară a Statelor Unite și o aprovizionare susținută cu arme, informații și instruire din partea Occidentului, domnul Putin ar putea să învingă”.

Restricțiile impuse Ucrainei în folosirea armamentului trebuie să înceteze

O astfel de strategie ar necesita cel puțin trei elemente pentru a încetini și inversa avansul Rusiei: În primul rând, administrația SUA și aliații săi din NATO ar trebui să relaxeze regulile restrictive de angajament pe care le-au impus echipamentelor furnizate de Vest, permițând Ucrainei să folosească acest echipament la întregul său potențial. Marea Britanie a relaxat deja regulile de angajament, dar restricțiile impuse de alții, care împiedică Ucraina să lanseze atacuri transfrontaliere și să atace punctele forte ale desfășurării rusești, precum flota Mării Negre, trebuie să înceteze.

Îngrijorarea cu privire la escaladarea Rusiei a permis Occidentului să se convingă singur să nu acționeze, să se auto-descurajeze. Dacă răspunsul concertat la atacurile cu drone și rachete ale Iran asupra Israel, din luna trecută, a demonstrat ceva, este că un răspuns puternic – nu auto-descurajarea – este cea mai bună modalitate de a confrunta amenințările totalitare.


Autocrații văd reținerea și prudența ca semne de slăbiciune; ei văd puterea în hotărâre.

Eșecul în Ucraina ar putea încuraja ale războaie – umblați la stocurile proprii

În al doilea rând, este timpul să se asume riscuri mai mari cu stocurile militare ale SUA și ale Occidentului. În timp ce stocurile suplimentare permit președintelui SUA, Joe Biden, să livreze Ucrainei din inventarele existente de arme și muniții, o cantitate mare de echipament letal, și gata de utilizat, rămâne reținută pentru alte contingente la nivel mondial, pentru instruire și testare. Această acumulare de resurse este complet de înțeles, deoarece comandanții din întreaga lume doresc să se asigure că sunt, așa cum spune generalul Paul LaCamera (comandantul SUA în Coreea de Sud) „pregătiți să lupte, în această noapte”.

Totuși, eșecul în Ucraina ar putea încuraja războaie, pe care soldații noștri din locuri precum Coreea sunt gata să le ducă. Adversarii precum liderul nord-coreean Kim Jong Un observă ezitarea SUA de a-și sprijini prietenii și aliații, la fel și China când privește peste Strâmtoarea Taiwan.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski are nevoie de mai multă muniție, iar comandanții precum LaCamera ar trebui să vadă consecințele asupra propriilor misiuni în cazul în care Ucraina cade sub dominația Rusiei – chiar dacă inventarele lor s-ar diminua.

Câștigarea războaielor este costisitoare, dar nu la fel de costisitoare precum pierderea lor

În general, oficialii Armatei SUA observă că riscul actual de a sprijini Ucraina este „gestionabil”, dar este timpul să asumăm puțin mai multe riscuri și să ne bazăm și mai mult pe acele stocuri pentru a evita o eventuală înfrângere. Câștigarea războaielor este costisitoare, dar nu la fel de costisitoare precum pierderea lor.

În plus, chiar dacă utilizarea acestor stocuri ar trebui să fie o chestiune temporară, războiul a dezvăluit o problemă majoră în logistica de luptă. Chiar dacă ajutorul suplimentar ar fi fost adoptat în octombrie anul trecut, acum știm că baza de producție militară a SUA – și cea a aliaților săi europeni – este prea mică pentru a susține chiar și un război convențional de dimensiuni medii, precum Ucraina. Un al doilea război ar fi dezastruos.

De exemplu, chiar dacă eforturile titanice au dublat producția de proiectile de artilerie ale SUA la 28.000 pe lună, Rusia trage, în medie, 10.000 de proiectile pe zi. Propriul program al președintelui rus Vladimir Putin de a crește producția militară este în plină desfășurare, uimind analiștii prin expansiunea rapidă, acum considerată sectorul principal al economiei rusești. Unitățile rusești de pe liniile frontului ucrainean ar putea suporta rate de pierderi înfricoșătoare, dar nu din lipsă de logistică.

SUA trebuie să ofere mult mai mult leadership

În cele din urmă, administrația SUA trebuie să ofere mult mai mult leadership pentru a inspira Vestul să rămână în această luptă. Democrațiile sunt nerăbdătoare, iar alte evenimente mondiale adesea schimbă focusul. Deja, Gaza și potențialul pentru un război regional în Orientul Mijlociu, viitoarele alegeri prezidențiale din SUA și procesele fostului președinte Donald Trump distrag atenția de la situația deteriorată din Ucraina.

Administrația Biden trebuie să amintească poporului american, cu fiecare ocazie, costurile eșecului în Ucraina. Și acest focus trebuie să includă și o campanie majoră de informare pentru a aborda dezechilibrul grav în efectivele umane în acest război – Rusia are în prezent un avantaj de trei la unu în efectivele militare disponibile. Deci, în timp ce ucrainenii știu că se confruntă cu o amenințare existențială, Rusia nu se confruntă cu o astfel de dilemă.

E timpul să folosim și noi propaganda împotriva Rusiei

Și deși este bine cunoscut faptul că opoziția se confruntă cu consecințe grave în Rusia lui Putin, există încă oportunități semnificative de a crea nemulțumiri împotriva recrutării forțate necesare pentru a compensa ratele extraordinare de pierderi ale Rusiei. Vestul a fost supus propagandei și războiului psihologic rusesc de ani de zile acum, dar avem și noi un set de instrumente la fel de robust – și este timpul să le folosim pe deplin.

În Ucraina, războiul actual de uzură favorizează strategia lui Putin. Este o măcinare costisitoare a oamenilor, materialelor și moralului, iar eșecurile recente ale Ucrainei nu trebuie să conducă la un contraatac rusesc complet la sfârșitul primăverii sau vara. Putin rămâne convins, așa cum a scris odată Tolstoi, că „timpul și răbdarea sunt cei mai puternici luptători ai mei”. Dar aceasta nu poate fi perioada în care această maximă să se dovedească a fi corectă.

Un ajutor suplimentar al Congresului a fost necesar, dar nu este suficient pentru a inversa situația în deteriorare din Ucraina. Este timpul să slăbim cătușele pe care le-am pus lui Zelenski și să îi lăsăm să folosească armele și echipamentele pe care le furnizăm. Este timpul să asumăm riscuri cu stocurile noastre de război și să îi oferim lui Zelenski ceea ce își au nevoie soldații săi. Este timpul să reamintim acestei țări ceea ce Putin le spune țării sale în fiecare zi – că o înfrângere în Ucraina este o amenințare la adresa propriei noastre securități.

Este timpul să ne dăm jos mănușile.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: