luni

17 iunie, 2024

chatboți cu inteligență artificială

21 mai, 2024

ChatGPT de la OpenAI, Copilot de la Microsoft sau Gemini de la Google sunt 3 dintre cei mai cunoscutți chatboți cu inteligență artificială.

Ce este un chatbot

Un chatbot este o aplicație software sau o interfață web, și care este conceput pentru a imita conversația umană prin interacțiuni text sau vorbite. Chatboții moderni sunt de obicei online și utilizează sisteme cu inteligență artificială generativă, fiind capabili să mențină o conversație cu un utilizator în limbaj natural și să simuleze modul în care se comportă un om ca partener de discuție, potrivit Wikipedia.org.

Cei mai noi chatboți folosesc învățarea în profunzime și procesarea limbajului natural, însă există și chatboți mai simpli care sunt în uz de decenii, unul dintre domeniile în care chatboții au fost folosiți de mai mult timp fiind comerțul online și serviciile de asistență pentru clienți.

Ce sunt modelele de limbaj mari (LLM)


Chatboții moderni sunt alimentați de modele de limbaj mari (așa-numitele LLM-uri), programe care au abilitatea de a înțelege limbajul și de a genera la rândul lor text. LLM-urile dobândesc aceste abilități prin antrenament (învață din documente text în timpul unui proces de instruire parțial supravegheat).

Chatboți cu inteligență artificială – ChatGPT

1. ChatGPT este cel mai cunoscut chatbot la ora actuală. Lansat de compania americană OpenAI în noiembrie 2022, ChatGPT a ajuns deja la cea de-a șasea versiune. Cel mai nou ChatGPT se bazează pe GPT-4o (GPT-4 Omni), un model transformator generativ pre-antrenat lansat la data de 13 mai 2024.

GPT-4o este gratuit, dar are o limită de utilizare care este de 5 ori mai mare în cazul persoanelor abonate la ChatGPT Plus. Noul chatbot poate să proceseze și să genereze text, imagini și sunete. API-ul său este de 2 ori mai rapid decât cel al predecesorului său, GPT-4 (API-ul este interfața de programare a aplicațiilor, o modalitate prin care două sau mai multe programe pe calculator pot comunica între ele).

GPT-4o a stabilit noi recorduri în traduceri și recunoașterea vorbirii. Astfel, el a obținut un scor de 88,7 la testul de înțelegere a limbajului MMLU (Massive Multitask Language Understanding), față de 86,5 obținut de predecesorul său, GPT-4.


Spre deosebire de GPT-3.5 și GPT-4, care se bazează pe alte modele pentru a procesa sunetul, GPT-4o acceptă interacțiunile voce-voce, oferind răspunsuri vorbite, nu doar scrise, aproape instantaneu și fără întreruperi. Cel mai nou model GPT acceptă peste 50 de limbi, folosite de 97% dintre vorbitorii de pe planetă.

chatboți cu inteligență artificială
Foto: Alexandra_Koch / pixabay.com

Chatboți cu inteligență artificială – Copilot

2. Copilot este chatbotul dezvoltat de compania americană Microsoft. Lansat în februarie 2023, Copilot este alimentat de un model de limbaj ce îi permite să scrie text, să citeze diverse surse, să creeze poezii sau să scrie cântece, potrivit Wikipedia.org. Chatbotul Copilot a înlocuit asistentul virtual Cortana, dezvoltat de Microsoft, și care folosea motorul de căutare Bing pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor.

Precum alți chatboți, și Copilot folosește inteligența artificială generativă. Mai exact, Copilot utilizează modelul Microsoft Prometheus, care la rândul său este construit pe modelul de limbaj GPT-4 de la OpenAI. Microsoft Prometheus a fost modificat folosind tehnici de învățare supravegheată.

Copilot este capabil să comunice în numeroase limbi și dialecte. Utilizatorii au acces gratuit la Copilot, însă funcțiile noi le sunt oferite doar celor care plătesc abonamentul Microsoft Copilot Pro.

În afară de chatbotul standard Copilot, în versiunea gratuită a Microsoft Copilot sunt disponibili și alți chatboți, inclusiv Microsoft Designer, care este orientat spre folosirea modulului Image Creator pentru a genera imagini bazate pe solicitări sub formă de text (așa-numitele prompt-uri).

Chatboți cu inteligență artificială – Gemini

3. Gemini, numit anterior Bard, este chatbotul cu inteligență artificială generativă dezvoltat de Google. Chatbotul lansat de Google în decembrie 2023, ca reacție la succesul internațional avut de OpenAi cu ChatGPT, se bazează familia de modele de limbaj Gemini.

Gemini este o familie de modele de limbaj dezvoltate de Google DeepMind, un laborator de cercetare britanico-american ce funcționează ca subsidiară a Google. Gemini este succesorul modelelor de limbaj LaMDA și PaLM 2, create tot de Google. Familia de modele de limbaj Gemini include Gemini Ultra, Gemini Pro și Gemini Nano.

Gemini a fost construit de la zero pentru a fi multimodal, ceea ce înseamnă că poate generaliza și înțelege limbajul, și poate folosi și combina diverse tipuri de informații, inclusiv text, cod, imagini, audio și video, se arată pe site-ul Google.

Foto: Franz26 / Alexandra_Koch / pixabay.com

Dacă acest articol despre chatboți cu inteligență artificială vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Inteligența artificială GPT. Ce este și ce poate face
Ce este un chatbot și cum ajută companiile să economisească bani
Google și inteligența artificială. 10 exemple de tehnologii AI
Ce poate face Chat GPT. 12 moduri în care poate fi utilizat

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: