luni

17 iunie, 2024

19 mai, 2024

România de mâine se configurează în acest an prin alegerile pe care le vom face în cadrul scrutinelor electorale. În acest context, Romanian Business Leaders (RBL) lansează campania:

Ce își doresc liderii de business de la liderii politici

prin care propune către dialog și pe agenda publică cele mai importante 7 teme pentru antreprenorii români.

Campania se va derula în cele 7 săptămâni ce preced Summitul RBLdin 29-30 mai. În fiecare săptămână, vom aborda într-un articol dedicat câte o temă, alături de care vom prezenta și opiniile membrilor comunității RBL prin materiale video.

#5: Creșterea competențelor digitale în România


Creșterea competențelor digitale în România este o nevoie stringentă, care dacă nu este îndeplinită, atunci parcursul ascendent al economiei este periclitat.

Într-un context global și european marcat de o revoluție digitală rapidă, un aspect îngrijorător pentru România este nivelul competențelor digitale în rândul populației adulte. 

Mai puțin de o treime din rândul adulților români au competențe digitale de bază, în timp ce media Uniunii Europene se situează la 54%. 

Aceste cifre se reflectă asupra flexibilității și adaptabilității la cerințele dinamice de pe piața muncii. Totodată, nu putem să nu ne întrebăm în ce măsură actualul sistem educațional corespunde realităților și cerințelor actuale economice și sociale.


Pe măsură ce digitalizarea avansează la nivel global, lipsa de competențe blochează oportunități de angajare pentru un număr semnificativ de cetățeni activi în piața muncii și afectează competitivitatea României.

Un prim efect negativ se citește în clasamentul Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI), unde România a ocupat în 2023 ultimul loc în Uniunea Europeană (UE).

DESI este un indice compozit utilizat de UE pentru a evalua performanța digitală a țărilor membre și progresul acestora în digitalizare, acoperind aspecte precum conectivitatea, competențele digitale, utilizarea serviciilor digitale, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale.

Poziționarea României pe ultimul loc indică faptul că ne confruntăm cu dificultăți în adoptarea și integrarea tehnologiei digitale la nivelul societății, al economiei și instituțional. Factorii care determină acest status defavorabil suntinfrastructura digitală insuficient dezvoltată, un nivel scăzut de competențe digitale în rândul populației și lipsa de implementare la scară largă a serviciilor digitale în sectorul public și privat.

Ce este de făcut în acest caz?

Avem nevoie urgentă de investiții și accelerarea digitalizării administrației prin îmbunătățirea infrastructurii digitale și prin educație și formarea competențelor specifice. Este esențial să luăm aceste măsuri cu celeritate pentru a crește competitivitatea economiei naționale si pentru a oferi cetățenilor acces la oportunitățile pe care le oferă societatea digitală.

Vestea bună este că fondurile pentru digitalizare și creșterea competențelor digitale se pot accesa prin PNRR. Este o oportunitate pe care nu avem voie să o ratăm, iar noi, reprezentanții mediului de business suntem dispuși “să punem umărul la treabă”.

Liderii de business susțin ferm și inechivoc digitalizarea administrației publice și creșterea competențelor digitale

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: