marți

16 iulie, 2024

12 mai, 2024

România de mâine se configurează în acest an prin alegerile pe care le vom face în cadrul scrutinelor electorale. În acest context, Romanian Business Leaders (RBL) lansează campania:

Ce își doresc liderii de business de la liderii politici

prin care propune către dialog și pe agenda publică cele mai importante 7 teme pentru antreprenorii români.

Campania se va derula în cele 7 săptămâni ce preced Summitul RBL din 29-30 mai. În fiecare săptămână, vom aborda într-un articol dedicat câte o temă, alături de care vom prezenta și opiniile membrilor comunității RBL prin materiale video.

#4: Creșterea competitivității fiscale


În 2024 alegem, iar în 2025 decontăm viitorul competitivității fiscale a României. Ne aflăm în fața unui moment definitoriu, cel puțin pe termen mediu, având în vedere atât oportunitățile, cât și riscurile date de contextul geopolitic actual.

Politicile fiscale influențează major viața unei afaceri și capacitatea acesteia de a fi rezilientă la șocuri. Dincolo de predictibilitate, transparență și gândire strategică în domeniul fiscal, considerăm esențial:

  • menținerea cotei unice pentru impozitarea persoanelor fizice, precum și aplicarea unitară și egală a impozitelor, fără sectoare de afaceri cu tratament fiscal preferențial
  • plafonarea maximală a contribuțiilor sociale (sănătate și pensii) pentru veniturile persoanelor fizice.

De ce consideră mediul de business impozitarea progresivă indezirabilă și ce soluții propune

  1. În cei 20 de ani de când cota unică se aplică în România, ea și-a dovedit pe deplin utilitatea: a scos la lumină și a fiscalizat peste 150.000 de locuri de muncă, a contribuit la triplarea PIB-ului țării și a simplificat sistemul de administrare fiscală.
  • România are în continuare un cost al muncii peste media europeană, ceea ce nu ajută deloc în competitivitatea țării noastre. Mediul de afaceri este deja în criză acută a migrării forței de muncă.
  • Nu am identificat un fundament economic solid pentru care România să introducă impozitarea progresivă a muncii și nici nu a fost realizat un studiu de impact pentru a măsura beneficiul în economie, beneficiul pentru bugetul de stat sau pentru cetățeni.

Ce soluții vede mediul de business pentru scăderea deficitului bugetar și susținerea creșterii economice: 

  1. Uniformizarea cotei unice aplicabile muncii, prin eliminarea excepțiilor și a scutirilor. Aceasta va conduce nu doar la echitate socială și economică, ci și la creșterea directă a veniturilor bugetare. Dacă această măsură ar fi însoțită de plafonarea contribuțiilor, competitivitatea României pe piața muncii ar crește masiv.
  2. Eliminarea pensiilor speciale și reformarea sistemului de pensii va duce la deblocarea PNRR, care va stimula creșterea economiei, și, în final îmbunătățirea nivelului de trai.
  3. Accelerarea digitalizării administrației și creșterea competențelor digitale în administrație vor contribui la creșterea veniturilor bugetare.

Ne dorim o țară modernă în care să dezvoltăm afaceri prospere. Lucrăm în fiecare zi pentru acest obiectiv și vrem să contribuim. Mediul de business trebuie să fie consultat în timp util și implicat constant în dialogul cu actorii decizionali pentru politica fiscală.

Liderii de business susțin ferm și inechivoc creșterea competitivității fiscale a României

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: