9 septembrie, 2020

Ședința de politică monetară de joi a Băncii Centrale Europene (BCE) are loc în contextul în care zona euro este marcată de deflație și de scăderea competitivității, din cauza aprecierii monedei europene.

Se pune întrebarea ce instrumente au la îndemână decidenții forului bancar european pentru a stopa cele două fenomele.
Analiștii consultați de Financial Times, Wall Street Journal și Reuters consideră că spațiul de manevră al BCE este extrem de redus, deoarece aprecierea euro are la bază cel mai probabil cauze externe.

În timpul pandemiei, euro s-a apreciat considerabil în raport cu dolarul american, de la un nivel de 1,06 dolari, în martie, până la 1,20 dolari, săptămâna trecută, notează Financial Times.

Influența politicii FED și problema unui euro prea puternic


Întărirea euro slăbește competitivitatea exporturilor regiunii și, în același timp, scade valoarea importurilor, într-o perioadă în care zona se confruntă oricum cu un fenomen de deflație, pentru prima oară în ultimii patru ani.

Din cauza evoluției din ultimul timp, este de așteptat ca joi să vedem BCE scăzând prognoza de inflație. Investitorii sunt însă de părere că președintele instituției, Christine Lagarde și colegii săi, nu pot influența prea mult evoluția monedei.

Asta deoarece creșterea euro este cel mai probabil un rezultat al schimbării politicii Fed, sistemul de bănci central americane. Astfel, decizia Fed de a reduce rata dobânzii cheie aproape de zero pentru a face față crizei generate de Covid-19 a scăzut atractivitatea dolarului pentru investitori, așa că aceștia fac plasamente în moneda europeană.

Totodată, aprecierea euro poate fi un semn de apreciere al investitorilor față de planul de redresare lansat la nivel european, în valoare de 750 de miliarde de euro.


„Pentru BCE, încercarea de a slăbi euro devine o muncă sisifică”, a spus pentru Financial Times Peter Kinsella, directorul de strategie al diviziei de foreign exchange din cadrul fondului de investiții elvețian Union Bancaire Privee.

De aceeași părere sunt investitorii consultați de Wall Street Journal. Analiștii băncii de investiții Nomura, citați de WSJ, consideră că Banca Centrală Europeană nu are prea mult spațiu de manevră pentru a scădea joi dobânda la facilitatea de depozit, de -0,5%, în prezent. Analiștii Aceiași analiști nu exclude însă ca, până la finele anului, să vedem o reducere a indicatorului cu 0,1 puncte. Un scenariu mult mai probabil este însă acela în care banca centrală europeană nu va modifica ratele de dobândă ci va spori achizițiile în cadrul programului de bonduri, cu peste un miliard de euro, pentru a scădea presiunile deflaționiste.

Totodată, analiștii consultați de Reuters au declarat că nu se așteaptă ca joi Banca Centrală Europeană să decidă ceva în privința ratelor de schimb. Cu toate acestea, notează Reuters, investitorii vor urmări cu atenție declarațiile decidenților BCE privind evoluția euro, ce a ajuns la maximul ultimilor doi ani în raport cu dolarul, după raliul descris în ultimele luni.

În timp ce majoritatea decidenților din cadrul BCE sunt de acord că aprecierea recentă a euro nu este binevenită, nu există însă un consens legat de care ar fi pașii de urmat. „Trebuie să ne gândim cum vom aprecia aprecierea nenaturală a euro. Nu e nevoie să acționăm în forță, deoarece încă ne așteptăm să vedem semnele revenirii din criza”, a declarat pentru FT un membru al boardului BCE, sub protecția anonimatului.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: