Avansul economiei zonei euro a depășit așteptările, înregistrând în trimestrul al doilea o expansiune de 0,3%, comparativ cu trimestrul anterior și stagnare la nivelul UE27 în comparație cu trimestrul anterior. Deși economia este totuși slăbită, este puțin probabil ca Banca Centrală Europeană să facă o pauză în campania de majorare a dobânzilor, mai ales că are și argumentul unei ușoare creșteri.
Comparativ cu trimestrul al doilea din 2022, creșterile au fost de 0,6% pentru zona euro și 0,5% la nivelul UE27, potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Aceste estimări preliminare ale PIB-ului se bazează pe surse de date care sunt incomplete și fac obiectul unor revizuiri ulterioare.
Rezultatele sunt mai bune decât așteptările, dar au fost obținute în baza cifrelor foarte bune ale Irlandei, ceea ce nu reprezintă un semnal de redresare a întregului bloc economic.
Fără Irlanda, avansul zonei euro s-ar fi redus la jumătate. Analiștii de la ING Thinking consideră că analiza elementelor volatile arată că economia europeană a rămas în mare parte în stagnare.
Faza de redeschidere post-covid a trecut, iar efectele inflației ridicate, cererea globală slabă și înăsprirea politicii monetare au ca rezultat o activitate economică mult încetinită.
În același timp, piața muncii continuă să funcționeze la turație ridicată, însă nu reușește să înlăturile riscurile de recesiune pentru următoarele trimestre.
Diferențele dintre țări sunt mari în ceea ce privește performanța. Economiile Germaniei și Italiei continuă să aibă de suferit, în parte pentru că sectoarele lor de producție sunt mai mari și cererea de bunuri rămâne în scăzută. Germania a înregistrat o creștere constantă a PIB-ului trimestrial după două trimestre de creștere negativă, în timp ce Italia a scăzut din nou la -0,3%.
Pe de altă parte, Franța și Spania au continuat să aibă rezultate bune. Creșterea PIB-ului francez a accelerat de la 0,1 la 0,5%. Spania a înregistrat o decelerare a creșterii de la 0,5 la 0,4%.
***