vineri

19 aprilie, 2024

26 noiembrie, 2021

Mai multe state UE au decis suspendarea sosirilor din țări din sudul Africii, precum și noi restricții ce vor fi impuse pe teritoriul lor, în contextul unei tulpine mutante și agresive a Sars-Cov, în contextul presiunilii exercitate de valul 5 pandemic asupra sistemului de sănătate.

Inițial, Comisia Europeană propusese, vineri, suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii „variante îngrijorătoare” a SARS-CoV-2, B.1.1.529, potrivit unui anunț făcut de șefa executivului european, Ursula von der Leyen.

Recomandarea Comisiei nu este constrângătoare, restricțiile de călătorie fiind atribut exclusiv al guvernelor naționale, dar o decizie unică ar permite o mai bună coordonare, a explicat Bruxellesul.


Anunțul Comisiei a fost urmat imediat de decizii ale mai multor state membre de a suspenda sosirile din țări din regiunea vizată, precum și referitoare la noi restricții ce vor fi impuse pe teritoriul lor, în contextul noii tulpine dar și presiunilii exercitate de valul 5 pandemic asupra sistemului de sănătate.

Marea Britanie, Israel, Italia, Germania şi Austria, au anunţat restricţionarea curselor aeriene spre unele ţări din sudul Africii.

Franța suspendă de urgență sosirile din șapte țări, printre care și Africa de Sud. Această măsură, aplicată „pentru o perioadă minimă de 48 de ore”, vizează și călătorii care provin din Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini. „Persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile într-una dintre aceste țări sunt invitate să anunțe autoritățile și să efectueze cât mai curând un test de screening RT-PCR”, a explicat guvernul francez.

Germania urmează să refuze intrarea pe teritoriul său a unor călători străini care provin din Africa de Sud, după descoperirea noii variante SARS-CoV-2 – B.1.1.529, a anunţat vineri ministrul german în exerciţiu al Sănătăţii Jens Spah. Italia a anunţat o măsură similară, vizând sosiri din Africa australă, o decizie pe care vrea să o generalizeze Comisia Europeană, relatează AFP, preluată de Agerpres.


Decizia va intra în vigoare vineri noaptea, iar ulterior liniile aeriene vor putea aduce din această ţară în Germania doar cetăţeni germani. Cei care se întorc în ţară, chiar dacă sunt vaccinaţi, vor fi obligaţi să stea în carantină timp de 14 zile.

Oamenii de ştiinţă se tem că varianta de COVID-19 descoperită în Africa de Sud ar putea fi extrem de contagioasă din cauza unui număr neobişnuit de mare de mutaţii şi că ea ar putea trece probabil mai uşor prin scutul protector al vaccinurilor.

Armata germană pregăteşte transferarea aeriană a bolnavilor Covid

Pentru prima dată de la începutul epidemiei, forţele aeriene germane se pregătesc să transfere în alte locuri din ţară bolnavi de Covid-19 în stare gravă, pentru a descongestiona spitalele aflate în dificultate.

Vineri, avioane militare germane vor transporta bolnavi de la aeroportul Memmingen din Bavaria, în sud, la Muenster, în apropiere de Osnabrueck, în landul Renania de Nord-Westfalia din nord, a declarat agenţiei Reuters o sursă din domeniul securităţii.

Va fi prima dată când Luftwaffe va folosi aşa-numitele „unităţi de terapie intensivă aeropurtate” – avioane Airbus A310 MedEvac dotate cu până la şase paturi cu echipament pentru terapie intensivă – pentru transferul pacienţilor cu COVID-19 în interiorul Germaniei.

La nivel naţional, Institutul Robert Koch a raportat vineri 76.414 cazuri şi o incidenţă în ultimele şapte zile de 438,2, valori în creştere faţă de 52.790 de cazuri vinerea trecută, respectiv faţă de de 340,7 acum o săptămână şi 113,0 acum o lună.

În România, ministrul de Interne spune că așteaptă recomandarea OMS

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, după ședința de Guvern, că, dacă OMS anunță clar că există riscuri privind nouta tulpină a coronavirusului, atunci România va impune carantina și pentru persoanele vaccinate care sosesc din zona Africii de Sud.

Dacă este necesar, țările respective vor fi incluse în zona roșie a statelor cu risc epidemiologic, ceea ce înseamnă carantinarea pentru persoanele care sosesc din zona respectivă, a ami declarat ministrul.

Întrebat dacă este vorba de carantină și pentru persoanele vaccinate, Bode a răspuns afirmativ.

Reuniune de urgență în Belgia. Premierul: Revenirea epidemiei depăşeşte previziunile cele mai pesimiste

Creşterea numărului de cazuri de Covid-19 a depășit cele mai pesimiste curbe previzionate săptămâna trecută de experţii ştiinţifici, a afirmat joi prim-ministrul Alexander De Croo.

Acesta are vineri pe agendă o reuniune de urgență cu şefii entităţilor federale pentru a decide noi măsuri de limitare a răspândirii noului coronavirus.

Decizia de a convoca o nouă reuniune de urgenţă a fost luată după ce De Croo a discutat cu omologii săi olandez, Mark Rutte, şi luxemburghez, Xavier Bettel.

Luni, institutul de sănătate publică Sciensano a raportat un record de infectări zilnice, 23.621, după cel de 22.221 de cazuri consemnate la 27 octombrie 2020, în timpul celui de-al doilea val al epidemiei.

În ultima reuniune de urgență, care a avut loc în urmă cu 10 zile, a fost impusă telemunca patru zile pe săptămână şi a extins purtarea măştii şi folosirea certificatului verde.

„Dorim să avem instituite măsuri rapide, coordonate şi coerente pentru că vrem să evităm breşe prin care această variantă să îşi găsească drum spre Europa”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar, într-un briefing de presă.

De asemenea, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat că monitorizează îndeaproape evoluția situației legată de noua tulpină și va emite o evaluare.

Varianta din sudul Africii a noului coronavirus ar putea fi mai rezistentă în fața vaccinurilor împotriva Covid-19.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: