16 ianuarie, 2024

Într-un editorial din The Wall Street Journal, intitulat „Discipolii Davos dezindustrializează Europa” este atacată deosebit de dur ”orbirea” politicienilor europeni, și nu numai, care în numele ”utopiei verzi” desființează pe tăcute industrii vitale oamenilor doar pentru că sunt consumatoare de energie.

Liderii politici, ai lumii afacerilor și responsabili cu securitatea mondială s-au adunat la Davos sub deviza „reclădirea încrederii”. Subiectele cheie vor include cooperarea în domeniul securității, inteligența artificială, securitatea energetică și înmulțirea locurilor de muncă „pentru o eră nouă”. Fără îndoială vor exista și chemări pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili și trecerea la o economie verde bazată pe hidrogen.

Pe fondul acestui plan măreț pentru transformarea industriilor până în 2050, liderii politici vor acorda prea puțină atenție presiunii exercitate de guverne pentru a duce la îndeplinire viziunea utopică care distruge industriile pentru care Europa era odinioară invidiată de întreaga lume.


În ultimii doi ani, în Europa, zeci de combinate industriale energointensive producătoare de materii prime de bază – produse chimice, oțel, ceramică, sticlă și îngrășăminte – au încetat s-au și-au redus producția. În calitate de lider al unei companii chimice cu sediul în SUA, care avea cândva mai mult de jumătate din angajați și din venituri realizate în Europa, am asistat în mod direct la această involuție.

Potrivit unui raport recent al think tank-ului Agora Energiewende, emisiile Germaniei de gaze cu efect de seră au scăzut cu 20% în 2023, până la cele mai scăzute niveluri din ultimii 75 de ani, în principal din cauza colapsului industriei consumatoare de energie.

Articolele din presă trec cu vederea în mare măsură amploarea acestei catastrofe, dar ramificațiile politice încep să se arate în sondaje. Protestele fermierilor împotriva politicii de reducere a emisiilor în Țările de Jos l-au ajutat pe populistul Geert Wilders să câștige o victorie electorală surpriză, iar demonstrații similare din Germania au anulat planul coaliției semafor pentru un buget „ecologic”.

Politica de dezindustrializare a Europei caută în esență să inverseze toate acestea prin restructurarea economiilor pentru a limita cantitatea de subproduse, deșeurile și emisiile generate de fabricarea produselor care permit lumii să avanseze. Energia abundentă, obținută cu costuri reduse, este elementul vital pentru a avea o producție industrială profitabilă. Și producția, practic a orice, necesită acest element . De fiecare dată când o instalație industrială se închide, dispar și locurile de muncă bine plătite, și odată cu ele clasa de mijloc se contractă.


Dacă Europa nu va mai livra ceea ce este nevoie pe piață, atunci producția se va muta în altă parte. Este iresponsabil din punct de vedere ecologic și economic pentru Europa să își externalizeze industriile mari consumatoare de energie către țări cu reglementări laxe, legislația muncii practic inexistentă și standarde de siguranță mult coborâte. A crede altceva este o naivitate, periculos și dăunător mediului înconjurător. Oamenii înțelepți înțeleg această realitate și trebuie să ia atitudine. Electoratul deja o face.

***

(Citiți și: ”Până unde va coborî industria? Schimbarea de structură a economiei”)

(Citiți și: ”O perspectivă globală / Acțiunile ”verzi” scad, chiar când bursele cresc: Europa taie subvențiile, lăsând industriile de regenerabile tot mai scumpe”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: