sâmbătă

27 iulie, 2024

6 august, 2018

Ministrul Bogdan Trif a confirmat luni că autoritățile fac o evaluare a impactului voucherelor de vacanță și intenția de înlocuire a acestora cu indemnizații de vacanță.

„Am discutat cu premierul şi urmează să facem o evaluare şi vom alege varianta cea mai bună. Vestea bună este că voucherele de vacanţă, în cel mai rău caz, vor fi înlocuite de o indemnizaţie”, a explicat Bogdan Trif.


Ce NU spune ministrul:

  • Dacă voucherele se transformă în indemnizații, ele vor fi impozitate cu 45%. În momentul de față, pentru vouchere se plătește doar impozit pe venit (10%). Nu sunt aplicate și contribuțiile sociale (CAS- 25%, CASS – 10%).
  • Pe de altă parte, unul dintre scopurile declarate ale acestor vouchere era stimularea industriei turismului și, de asemenea, diminuarea evaziunii fiscale din domeniu. Dacă ele vor fi înlocuite cu indemnizații, nu se mai poate garanta că serviciile oferite pentru acei bani vor fi înregistrate.

Bogdan Hossu (foto), președintele cartel Alfa, a explicat pentru cursdeguvernare.ro:

Voucherul de vacanță obliga lucrătorul să se ducă neapărat măcar într-un weekend (sunt nominale și folosirea de către alte persoane este ilegală, iar amenzile pot ajunge la 27.000 lei – n. red.), și se ajuta astfel turismul național.

În schimb, banii cash vor alimenta în continuare economia la negru din turism, sau pur și simplu nu vor ajunge în turism.


Într-un interviu televizat din luna iulie, prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea (foto), declara că hotelurile solicită și ele renunțarea la vouchere:

Hotelurile nu doresc să primească vouchere pentru că trebuie să trimită la decontare, pot să-şi primească banii după 2-3 săptămâni şi, de asemenea, este un comision de 1% care se plăteşte emitenţilor de vouchere.

Indemnizațiile vor avea o valoare brută de 1.900 de lei, dar netul de care va beneficia bugetarul va fi mai mic:

  • valoarea propriu-zisă a voucherului este de 1.300 de lei, întrucât se aplică impozitul pe venit la 1.450 de lei
  • la indemnizația de 1.900 de lei se plătesc 30% (570 de lei) contribuțiile pentru pensie și cele pentru sănătate. Rămân 1.330 de lei, pe care se aplică impozitul pe venit, de 10%, adică 133 lei, iar netul final este de 1.197 lei.

Cine sunt cei peste 1,2 milioane de angajați care beneficiază de voucherele de vacanță:

  • salariații din instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice
  • lucrătorii din firmele și regiile la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară.

Mențiune fără legătură cu voucherele bugetarilor, ci cu subvenționarea de către Primăria Capitalei a 1.000 de vacanțe în Grecia: banii de la bugetul Municipiului București nu vor ajunge în industria autohtonă de turism, ci vor ajuta economia elenă și o agenție românească de turism.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: