vineri

19 aprilie, 2024

12 decembrie, 2018

Votul final pentru Legea pensiilor a fost amânat în Camera Deputaţilor, forul decizional, pentru săptămâna viitoare. Opțiunea pentru amânarea votului a fost luată întrucât coaliția PSD – ALDE  a pierdut majoritatea după ce UDMR a anunțat că nu votează proiectul până nu este introdus un amendament ce le aparține.

”Legea pensiilor e o lege mai bună decât legea actuală, dar trebuie tratată mai serios problema persoanelor cu dizabilități.

Noi am introdus un amendament și în Comisie s-a votat amendamentul nostru, iar după pauză l-au respins. Nu se poate. Aceste persoane trebuie să se regăsească în sistem, este cererea noastră.


În acest moment se discută și se va discuta în continuare și eu sper că se va găsi o soluție.

Amendamentul există și noi îl vom susține și când ajunge în plen. Mai mult nu pot să spun, până când nu se votează, să vedem ce se întâmplă cu acest amendament. Noi am avut vreo 6-7 amendamente, nu știu de ce au fost respinse, e o procedură ce nu trebuie să devină o cutumă, reluarea votului”, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR.

PSD s-a confruntat cu  problema cvorumului și săptămâna trecută, când opoziția a încercat schimbarea lui Liviu Dragnea și a lui Florin Iordache de la conducerea Camerei.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a propus miercuri, în plen, revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei a lui Liviu Dragnea şi revocarea lui Florin Iordache din funţia de viepreşedinte. Solicitarea a fost făcută în absența lui Liviu Dragnea.


Şedinţa Camerei Deputaților a fost condusă de către social-democratul Florin Iordache, acesta anunţând că nu va supune la vot cele două solicitări, motivând că sunt ”neregulamentare”.

Prezența lui Florin Iordache la prezidiul Camerei a fost contestată în condițiile în care Opoziția a reclamat că prerogativa a fost acordată de Biroul Permanent deputatului PSD Carmen Mihălcescu. Florin Iordache s-a apărat astfel: ”Dacă eraţi ceva mai atenţi, vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile încredinţate de Biroul Permanent sau încredinţate de preşedontele Camerei. Preşedintele Camerei poate încredinţa conducerea. De comun acord cu doamna Mihălcescu am condus şedinţa de declaraţii politice şi voi conduce în continuare”.

După dezbateri aprinse, ședinţa Camerei Deputaţilor a fost declarată suspendată după momentul la care vicepreședintele Camerei Deputaților Marilen Pirtea, membru PNL, a luat pe cont propriu conducerea ședinței și a propus destituirea din funcția de președinte a lui Florin Iordache.

Noua Lege a pensiilor, impact 

Cheltuielile cu pensiile vor crește cu 131%, de la 60,7 miliarde de lei, estimatul pentru 2018, la 140,02 miliarde în 2022, potrivit proiectului noii Legi a pensiilor, pus în dezbatere publică joi seara.

Impactul pe patru ani este de 40 de miliarde de lei.

În 2021, aceste cheltuieli vor fi duble față de prezent, ceea ce presupune o creștere cu 25% pe an a efortului bugetar.

Legea schimbă radical modul de calculare a pensiilor și elimină pensia socială din această categorie, mutând-o la la capitolul Asistență socială din buget, însă va fi plătită tot prin Casa Națională a Pensiilor.

Legea va intra în vigoare abia peste trei ani.

Până atunci, punctul de pensie va crește prin decizie politică, fără să fie explicate și prezentate fundamentele luate în calcul, astfel:

  • 2019 – de la 1.100 de lei, la 1.265 lei 
  • 2020 (an electoral) – la 1.775 lei (cu peste 40%)
  • 2021 – 1.875 de lei

Din 2021, când ar urma să intre în vigoare legea, apare marea noutate a viitorului sistem de calculare a pensiilor: valoarea punctului de referință (VPR).

VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 și a fost determinată prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.

Din 2022, valoarea punctului de referință va fi indexată cu inflația.

Noua formulă de calcul al pensiilor

  • Pensia va fi reprezentată de numărul total de puncte (NTP) înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință (VPR).
  • Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.
  • VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 și a fost determinată prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: