joi

25 aprilie, 2024

2 martie, 2023

Inițiativa legislativă care vizează înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în legislația Republicii Moldova a fost votată joi, în prima lectură, de o majoritate de 56 de deputați, anunță Radio Chișinău.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care au boicotat inițial ședința s-au întors în sală și au încercat să împiedice Parlamentul să voteze proiectul.

Îmbrânceli în Parlamentul de la Chișinău

În timpul prezentării proiectului de lege, în fața tribunei Parlamentului au ieșit mai mulți deputați ai BCS cu pancarte pe care erau scrise slogane precum ”Moldova, moldoveni, moldovenesc” sau ”Nu vă bateți joc de Constituție”.


Imediat, mai mulți parlamentari PAS le-au smuls pancartele, urmând o altercație între aceștia și parlamentarii socialiști. Au urmat îmbrânceli între cele două grupuri, în scandările unor parlamentari care cereau alegeri anticipate.

Modificare ”tehnică” a Constituției

Proiectul adoptat de Parlamentul de la Chișinău prevede și să fie considerată ”desuetudinea” textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică”, a precizat deputata Veronica Roșca, una dintre autorii proiectului de lege.

Potrivit autorilor proiectului (deputați PAS), condițiile ce au impus elaborarea documentului ”rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională” și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Declarația de Independență bate Constituția


Inițiatorii spun că proiectul de lege implementează o decizie din 2013 a Curții Constituționale, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției. În Declarația de Independență limba de stat este cea română.

În termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Modificarea ar urma deci să se aplice și Constituției Republicii Moldova.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: