Un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate actele legislative a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova de către un grup de deputați PAS.
Actul normativ mai prevede ca sărbătoarea „Limba noastră” să se numească „Limba română”, anunță Radio Chișinău.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament săptămâna trecută. Unul din autorii proiectului, deputata PAS Veronica Roșca, a declarat pentru Radio Chișinău că prin această inițiativă, parlamentarii își doresc să-i redea limbii române rolul și locul cuvenit.
„Ține mai mult de implementarea unor prevederi ale Curții Constituționale, care s-au prăfuit un pic. Respectiv, ne dorim până la 27 martie, cu o conotație simbolică, să fie adoptat deja în a doua lectură, pentru a putea să-i dăm limbii române locul și rolul cuvenit. Nimeni nu-l contestă, dar deja era și rușinos”, spune Veronica Roșca.
Proiectul conține trei prevederi importante.
- Prima prevedere: sintagma „limba moldovenească” va fi substituită cu sintagma „limba română” absolut în toate actele normative.
- A doua prevedere ține de sărbătoarea „Limba Noastră”, va fi înlocuită cu sărbătoarea „Limba Română”
- A treia prevedere ține de constatarea desuetudinii textului art. 13 al. 1 din Constituție ce ține de „funcționând pe baza grafiei latine”.
Veronica Roșca a spus că se bazează pe maturitatea tuturor deputaților din Parlament.
Deputatul blocului comuniștilor și socialiștilor, Vasile Bolea, însă, are o altă părere vizavi de limba română: „Ei pot să scoată din toate legile tot ce doresc, dar în Constituție, în art. 13, scrie limba de stat este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine.
Amintim că, în 2013, Curtea Constituțională a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, așa cum este scris în Declarația de Independență, care prevalează asupra textului Constituției. Articolul 13 din Constituție nu a fost schimbat.
***