Preşedintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, a propus înfiinţarea unui grup de lucru interinstituţional pentru pregătirea introducerii votului electronic şi a celui prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale.
Demersul vine la o zi după ce președintele a anunțat și el intenția a înființa un grup de lucru pentru a identifica soluțiile optime rezolvării votului din străinătate și în contextul în care în Parlament există deja două proiecte având această temă.
Propunerea a fost iniţiată în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor naţionale cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, anunță un comunicat al AEP:
Preşedintele AEP a propus iniţierea, în cel mai scurt timp posibil, a unui grup de lucru interinstituţional care să păstreze aceeaşi structură şi care să vizeze identificarea soluţiilor de eficientizare a proceselor electorale, în vederea introducerii votului electronic şi/sau prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale din acest an şi a eliminării din secţiile de votare a listelor electorale tipărite.
La discuţii au participat reprezentanţi ai AEP, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Centrul Naţional Cyberint (CNC) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Miercuri seara, președintele Iohannis a acuzat că organizarea votului de duminică „a fost gândită pentru inhibarea votului, şi nu pentru încurajarea votului” și a anunțat:
Voi organiza la nivelul Administrației Prezidențiale o comisie mixtă pentru a rezolva aceste probleme. Și pentru că nu am încredere de guvern, voi înființa o comisie mixtă care începe să lucreze. Voi invita pe toți cei cu atribuții. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a identifica soluţii şi de a propune aceste soluţii autorităţilor care pot veni cu reglementări:Parlament AEP, Guvern.
Cele două proiecte ignorate în Parlament
Proiectul USR
Inițiativa legislativă a USR pleacă de la extinderea votului prin corespondență, permis doar la parlamentare și exclusiv în cazul românilor care au domiciliul în străinătate.
Ce propune USR:
- ca votul prin corespondență să fie extins și pentru alegătorii din țară
- votul prin corespondență să fie extins și la alegerile prezidențiale și la europarlamentare
- debirocratizarea procedurii
Proiectul a fost respins de Senat, anul trecut, cu 72 de voturi ”împotrivă”, 28 de voturi ”pentru” și o abținere.
Proiectul PNL
Liberalii doresc introducerea votului electronic printr-un serviciu special creat și valabil la parlamentare, europarlamentare și prezidențiale:
- această formă de votare să fie permisă doar celor din diaspora
- existența unui registru electoral, pe modul celuri prevăzut pentru votul prin corespondență
- se va vota cu parolă primită după înregistrare și folsoită exclusiv în ziua scrutinului.
Și acest proiect a fost respins, anul acesta, în Senat, cu 63 de voturi ”împotrivă” și 23 ”pentru”.