luni

19 februarie, 2024

13 iunie, 2022

Aderarea Ucrainei la UE va presupune implementarea de ample reforme, cum ar fi lupta împotriva corupţiei, procesul fiind de durată, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comsiei Europene, în urma unei vizite la Kiev.

Autorităţile ucrainene au făcut mulţi paşi în direcţia obţinerii statutului de ţară candidat la aderarea la UE, dar „mai trebuie să fie implementate reforme, pentru a combate corupția, de exemplu”, a spus şefa executivului european, potrivit The Guardian.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut presiuni pentru admiterea rapidă a Ucrainei în UE, pentru a oferi țării mai multă securitate.


Acordarea statutului de ţară candidat nu se bucură însă de susţinere în toate capitalele europene. Potrivit unei surse citate joi de Bloomberg, Danemarca este de părere că Ucraina nu îndeplinește suficient criteriile pentru a solicita aderarea la UE, dar şi că țara „ar trebui să își îmbunătățească fundamental cadrul legislativ și instituțional” înainte de a se bucura de acest statut.

Luna trecută, președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că vor dura „zeci de ani” pentru ca Ucraina să fie acceptată în UE, sugerând că Kievul s-ar putea alătura unei „comunități europene paralele” în timp ce așteaptă o decizie.

Kievul vede oportunitatea de a adera la UE ca o modalitate atât simbolică, cât și strategică de a aborda vulnerabilitatea sa geopolitică, după ce Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina nu va deveni membră NATO.

Comisia Europeană va finaliza “săptămâna viitoare” avizul cu privire la intenţia Ucrainei de a obţine statutul de ţară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.


“Discuţiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la finalul săptămânii viitoare”, a declarat Ursula von der Leyen după întrevederea cu Volodimir Zelenski.

La rândul său, şeful statului ucrainean a spus că un răspuns afirmativ din partea UE la cererea de aderare formulată de Ucraina ar fi un moment istoric pentru Europa.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: