22 aprilie, 2022

Republica Moldova a completat şi transmis vineri ambasadorului UE la Chişinău, Janis Mazeiks, chestionarul de aderare la Uniunea Europeană, anunță Radio Chișinău.

Transmiterea documentului a fost făcută în cadrul unei ceremonii la care au participat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavriliţa, ministrul Afacerilor Externe şi Integrățrii Europene, Nicu Popescu, şi ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

Tot vineri, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind constituirea Comisiei naționale pentru integrare europeană. Comisia va coordona eforturile de pregătire a realizării obiectivului național de integrare europeană, inclusiv implementarea reformelor asumate de R.Moldova prin angajamentele față de UE.

Maia Sandu: Republica Moldova va fi în siguranță în familia UE


„Este un proces complex la care avem foarte mult de lucru. UE este un proiect al păcii, bunăstării şi prosperităţii şi Republica Moldova, ca o ţară mică şi vulnerabilă, va fi în siguranţă în familia UE. În această familie putem oferi cetăţenilor noştri democraţie consolidată şi bunăstare. Ştim ce avem de făcut”, a declarat Maia Sandu.

(Citește și: ”Șefii a 8 state UE cer oficial deschiderea imediată a negocierilor de aderare a Ucrainei. Klaus Iohannis sprijină, dar pe Twitter”)

Premierul Natalia Gavriliţa a mulţumit persoanelor implicate în procesul de completare a chestionarului, pentru abnegaţia şi rapiditatea cu care au muncit.

„Vrem să aducem Europa la noi acasă. La acest chestionar a lucrat multă lume (…), au fost şi persoane din societatea civilă care au muncit pentru a putea aduce un rezultat”, a spus Natalia Gavriliţa.

Și Ucraina a anunțat la începutul săptămânii că a finalizat chestionarul de aderare la UE, chestionar primit chiar de la președinta Comisiei Europene, Ursula vond der Leyen, când a venit în vizită la Kiev.


Aderarea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană a devenit o temă tot mai importantă, mai ales în contextul invaziei rusești.

Cele trei state speră să deschidă cât mai rapid negocierile de aderare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: