Acordul UE de eliminare treptată a mașinilor cu motor cu combustie până în 2035 este o provocare, dar un obstacol mai descurajant va fi producerea de suficiente baterii care să alimenteze mașinile electrice necesare tranziției verzi, a declarat miercuri un director executiv Volkswagen, citat de Reuters.
Comentariul vine în contextul în care statele membre UE au bătut palma cu privire la propunerile de legi menite să combată schimbările climatice, printre care interdicția de vânzare a mașinilor cu emisii de dioxid de carbon după 2034.
Acest lucru va interzice practic vânzarea de mașini cu motor cu ardere internă.
„Este un obiectiv provocator. Credem că este realizabil”, a declarat directorul financiar VW Arno Antlitz. „Cea mai mare provocare nu este creșterea capacității de producție de mașini. Cel mai provocator subiect va fi creșterea lanțului de aprovizionare cu baterii.”
VW a anunțat deja că nu va mai vinde în UE autoturisme echipate cu motoare pe ardere internă până la data țintă stabilită de blocul comunitar, dar unii producători auto care au rămas în urmă în cursa pentru dezvoltarea vehiculelor electrice, cum ar fi Toyota, s-ar putea confrunta cu dificultăți în îndeplinirea obiectivului. Oficialii producătorului auto nipon nu au dorit miercuri să comenteze.
Principalii producători de automobile s-au întrecut pentru a-și asigura aprovizionarea cu baterii, dar asigurarea unor cantități suficiente de materii prime pentru dezvoltarea acumulatorilor se poate transforma într-o problemă mai mare.
Eșecul asigurării unor provizii adecvate de litiu, nichel, mangan sau cobalt ar putea încetini trecerea la vehiculele electrice, ar putea face aceste vehicule mai scumpe și ar putea amenința marjele de profit ale producătorilor de automobile.
Directorul executiv al Stellantis, Carlos Tavares, a declarat luna trecută că se așteaptă ca o penurie de baterii EV să afecteze industria auto în 2024-2025.