miercuri

17 aprilie, 2024

11 mai, 2022

Șeful Volkswagen a cerut UE să urmărească negocieri de încheiere a războiului din Ucraina, de dragul economiei continentului, comentariu care a stârnit consternarea liderilor de la Kiev, transmite Financial Times.

„Cred că ar trebui să facem tot posibilul să oprim cu adevărat acest război, să revenim la negocieri și să reluăm încercarea de a redeschide lumea”, a declarat Herbert Diess (foto) la summitul „Viitorul mașinii”, organizat de FT luni.

”Cred că nu ar trebui să renunțăm la piețele deschise și la comerțul liber și cred că nu ar trebui să renunțăm la negocieri și la încercarea de a ajunge la un compromis.”


Comentariile au atras o reacție vehementă din partea lui Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei.

„Cea mai bună strategie pentru marile companii germane ar fi să rupă complet relațiile de afaceri cu Rusia și apoi să cerem Rusiei să oprească războiul și să revină la diplomație”, a spus el pentru FT.

VW a suspendat producția locală și exporturile către Rusia în martie.

Andrij Melnik, ambasadorul Ucrainei la Berlin, a declarat: „La Kiev, oamenii ar prefera ca CEO-ul VW să se adreseze personal președintelui Putin, un om pe care îl cunoaște bine și omul care a declanșat acest război de distrugere împotriva poporului Ucrainei”.


El a adăugat că Diess ar trebui „să ceară Kremlinului să înceteze imediat operațiunile de luptă împotriva populației civile din Ucraina”.

Comentariile lui Diess vin la o zi după ce cancelarul german Olaf Scholz a promis că va continua să furnizeze Ucrainei arme.

Deși poziția lui Scholz este susținută public de industria germană, întreruperile lanțurilor de aprovizionare – exacerbate de războiul din Ucraina – continuă să afecteze Volkswagen, al doilea cel mai mare producător de automobile din lume.

Lipsa cablajelor fabricate în Ucraina a forțat compania să reducă producția în ultimele săptămâni, în condițiile în care și-a epuizat și stocurile de modele electrice din SUA și Europa.

Diess a spus că dacă comerțul global va continua să aibă dificultăți, „Europa va avea cel mai mult de suferit, și Germania, dar cred că va fi rău pentru întreaga lume”.

Germania analizează în ce măsură ar putea suporta o încetare bruscă a livrărilor de gaze rusești. Un nou studiu a constatat că economia Germaniei ar pierde aproximativ 12% din producția anuală dacă livrările s-ar opri brusc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: