23 august, 2011

„Acum susţin proiectul (Roşia Montană – n.r.) mai mult ca oricând, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vedeţi ce se întâmplă cu toate monedele – au probleme de stabilitate şi probleme de depreciere.Eu vreau să văd începută exploatarea „, a spus luni seară preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu acordat la TVR.

Potrivit şefului statului, în România vor mai fi deschise încă două exploatări de aur, cu regii româneşti. „Avem două zăcăminte: unul de 50 de tone şi altul de 54 de tone de aur„, a spus preşedintele, fără a da detalii privind locaţia viitoarelor exploatări.

Potrivit şefului statului, România are o rezervă de 103 tone de aur, pe care trebuie să o ridice la 200 de tone.


Avem nevoie de acest aur pentru rezerva Băncii Naţionale. România are acum 103 tone de aur în rezervă şi cred că din exploatare în teritoriul naţional ar trebui să ne ridicăm rezerva la cel puţin 200 de tone în următorii ani. Vedeţi ce volatile şi nesigure sunt monedele. Ca şef de stat parcă aş vrea să îmi pun ţara în siguranţă. De aceea exploatarea trebuie să înceapă. Cred că România trebuie să mărească rezerva de aur pentru viitor„, a spus Băsescu.

Potrivit preşedintelui, din cele 300 de tone de aur la cât s-a evaluat exploatarea de la Roşia Montană, statul român are o redevenţă în proiect de 4%, deci 12 tone ar trebui să revină gratis în rezerva BNR.

Traian Băsescu a spus că în faţa fluctuaţiilor monedelor, aurul este o rezervă avantajoasă pentru viitor.

Aurul a depăşit pe pieţe internaţionale 1900 de dolari uncia

Uncia de aur a atins marţi dimineaţă un nou record, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de 1.900 de dolari pentru o uncie, în cursul tranzacţiilor derulate la bursa de la Hong Kong, transmite AFP.


Metalul galben a bătut record după record în ultimele zile, în condiţiile în care investitorii sunt îngrijoraţi de situaţia economiei mondiale, criza datoriilor din zona euro şi incertitudinile geopolitice din lumea arabă.

În jurul orei 03.30 GMT, la bursa de la Hong Kong uncia de aur se tranzacţiona la 1.914,50/1.915,50 USD, după ce a deschis şedinţa la 1.898/1.899 USD.

Aurul este văzut de investitori ca o valoare sigură în perioadele de turbulenţă ale economiei globale. O serie de analişti cred că în viitorul apropiat preţul aurului va atinge 2.000 de dolari per uncie.

În termeni reali însă, preţul aurului este încă departe de recordul de 835 de dolari per uncie stabilit în luna ianuarie 1980, echivalentul a 2.400 de dolari per uncie în prezent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: