duminică

21 aprilie, 2024

7 iunie, 2021

Vladimir Putin retrage Rusia din ”Cer Deschis”Președintele Vladimir Putin a semnat o lege care retrage Rusia din tratatul „Cerul Deschis”, un pact de control al armelor cu Statele Unite care permitea zboruri de supraveghere, neînarmate, asupra facilităților militare din ambele țări.

Lega a intrat în vigoare luni, după ce a fost publicată de Kremlin, anunță DPA.

SUA s-au retras din tratatul “Cer Deschis” de control şi verificare a armamentelor în timpul Administrației Trump, în noiembrie 2020, acuzând Rusia că ar fi încălcat prevederile sale. Noua Administrație Biden a anunțat în luna mai că nu revin asupra deciziei anunțate de fosta administratie.


Zborurile militare de observare au fost văzute ca fiind cheia construirii încrederii între Rusia și Occident după Războiul Rece

Rusia a negat acuzațiile americane și a dat vina pe Statele Unite că au anulat acest mecanism.

Parlamentul de la Moscova a votat săptămâna trecută legea prin care Rusia se retrage din acest tratat. Ratificarea legii reprezintă actul prin care Vladimir Putin retrage Rusia din tratatul ”Cer Deschis”, pact la Helsinki la data de 24 martie 1992, care a fost aplicat începând cu 2002.

Subiectul ar putea fi discutat la summitul Vladimir Putin – Joe Biden, care va fi organizat pe 16 iunie la Geneva.


Oficiali ai SUA și ai Rusiei au negociat detaliile summitului. Secretarul de stat american Antony Blinken și omologul său rus, Sergei Lavrov, s-au întâlnit luna trecută în Islanda, în timp ce consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan și secretarul Consiliului de securitate rus Nikolai Patrushev s-au întâlnit la Geneva.

Doar un singur acord-cheie de control al armelor rămâne în vigoare între Statele Unite și Rusia: noul tratat START privind dezarmarea nucleară.

Cu puțin înainte să expire în februarie, președinții Joe Biden și Vladimir Putin au convenit asupra unei prelungiri. Noul tratat START limitează arsenalele nucleare ale ambelor țări la 800 de sisteme de lansare și 1.550 de focoase nucleare gata de utilizare.

Legăturile dintre SUA și Rusia s-au deteriorat puternic în ultimul an, mai nou după ce Washington a acuzat din nou Rusia de interferență în procesul electoral din 2020 și de atacuri cibernetice, cerând cu insistență Kremlinului să îl elibereze pe disidentul rus Alexei Navalny și să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: