sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 mai, 2021

Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, se vor întâlni pe 16 iunie la Geneva pentru discuții față în față purtate într-o perioadă de agravare a tensiunilor dintre puterile rivale, anunță DPA.

Casa Albă și Kremlinul au anunțat marți concomitent data întâlnirii, propusă inițial de Joe Biden într-un apel telefonic adresat lui Putin în aprilie. De la acea dată, Kremlinul a evitat să spună dacă Vladimir Putin ar accepta sau nu invitația.

Kremlinul a precizat marți că cei doi lideri vor discuta relațiile bilaterale, stabilitatea strategică, soluționarea conflictelor regionale și cooperarea anti-pandemică, a informat agenția de presă rusă TASS. „Liderii vor discuta întreaga gamă de probleme urgente, în timp ce încercăm să restabilim predictibilitatea și stabilitatea relației SUA-Rusia”, se arată și într-o declarație de la Casa Albă.


Pentru Joe Biden, întâlnirea din orașul elvețian va veni probabil la sfârșitul primei sale călătorii în străinătate, liderul american având deja confirmată participarea la summit-ul G7 din Cornwall, Anglia în perioada 11-13 iunie. După acea reuniune, Joe Biden rămâme în Europa pentru summitul NATO de la Bruxelles din 14 iunie.

Legăturile dintre SUA și Rusia s-au deteriorat și mai mult după ce Washington a acuzat din nou Rusia de interferență în procesul electoral din 2020 și de atacuri cibernetice, cerând cu insistență Kremlinului să îl elibereze pe disidentul rus Alexei Navalny și să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.

Cele două părți au impus un val de sancțiuni și contra-sancțiuni și și-au expulzat reciproc diplomații. Recenta deturnare a unui zbor Ryanair de către Belarus – al cărui lider, Alexander Lukashenko, este susținut de Putin – a oferit ultimul motiv de dispută.

Într-un interviu, în martie, președintele Biden a răspuns afirmativ când a fost întrebat dacă crede că Putin este „un ucigaș” – un răspuns care a revoltat Kremlinul – și l-a avertizat pe președintele Putin va „plăti un preț” pentru interferențele în procesul electoral american.


„Președintele Biden se întâlnește cu Vladimir Putin din cauza diferențelor dintre țările noastre, nu în ciuda lor. Este o oportunitate de a semnala îngrijorări acolo unde le avem și de a merge spre o relație mai stabilă și previzibilă”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki. . „Nu sugerăm că după această întâlnire va fi mai ușor”, a spus ea.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În ultimele zile, oficiali ai SUA și ai Rusiei au negociat detaliile summitului.

Secretarul de stat american Antony Blinken și omologul său rus, Sergei Lavrov, s-au întâlnit săptămâna trecută în Islanda, în timp ce consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan și secretarul Consiliului de securitate rus Nikolai Patrushev s-au întâlnit luni la Geneva.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: