luni

15 iulie, 2024

10 mai, 2024

Preşedintele Vladimir Putin a propus ca Mihail Mişustin să fie numit din nou prim-ministru, a anunţat, vineri, preşdintele Dumei – camera inferioară a Parlamentului Rusiei, anunță Reuters.

Aprobarea de către Duma a lui Mişustin este aproape sigură, întrucât nu există practic opoziţie în Parlament, ceea ce a făcut ca Putin să fie sprijinit în toate deciziile sale, inclusiv invadarea din februarie 2022 a vecinului mai mic al Rusiei.

Aşa cum prevede legea în Rusia, Guvernul a demisionat cu puţin timp înainte ca Vladimir Putin să fie învestit pentru încă un mandat de şase ani, marţi, după ce a obţinut, în alegerile din martie, o victorie covârşitoare.


”Preşedintele Vladimir Vladimirovici Putin a transmis Dumei de Stat o propunere privind candidatura lui Mihail Vladimirovici Mişustin pentru postul de şef al Guvernului. Astăzi, deputaţii vor lua o decizie responsabilă în numele cetăţenilor cu drept de vot asupra acestei probleme”, a anunțat pe Telegram preşedintele Dumei, Vyacheslav Volodin.

Cine este Mihail Mişustin

Mihail Mişustin (58 de ani) a fost numit premier în ianuarie 2020, în locul lui Dmitri Medvedev. Alături de alţi membri ai elitei Rusiei, el este vizat de sancţiuni occidentale în legătură cu războiul din Ucraina.

Despre Mişustin, birocrat de carieră, scrie News.ro, se spunea că nu are ambiţii politice înainte ca Putin să-l numească prim-ministru în 2020. Fără experienţă în serviciile de securitate, el nu face parte din aşa-numita facţiune siloviki (oameni puternici) a veteranilor serviciilor de informaţii apropiaţi de Putin.

Cu toate acestea, deşi a păstrat un profil scăzut, lui Mişustin i se atribuie meritul de a fi menţinut economia Rusiei pe linia de plutire după ce aliaţii Kievului au lovit ţara cu sancţiuni ce au complicat foarte mult finanţarea pentru companiile ruseşti şi au redus pieţele pentru vastele resurse naturale ale ţării.


Înainte de a deveni prim-ministru, Mişustin a condus serviciul federal de taxe timp de un deceniu, unde a fost creditat cu mai mult decât dublarea veniturilor.

În octombrie, în contextul în care Rusia se confruntă cu sancţiuni tot mai mari, Mişustin a declarat că Moscova va simplifica procedurile pentru cetăţenii şi companiile din 25 de ţări „prietene” – inclusiv China, India, Brazilia, Arabia Saudită, Turcia, Kazahstan şi Belarus – pentru a investi în Rusia.

Într-un moment periculos pentru Putin, în iunie anul trecut, Mişustin a declarat că Rusia trebuie să se reunească în jurul preşedintelui, deoarece revolta eşuată a mercenarilor Wagner care luptau în Ucraina a reprezentat „o provocare pentru stabilitatea sa”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: