Președintele rus Vladimir Putin a avertizat luni Occidentul că un conflict direct între Rusia și alianța militară NATO condusă de SUA ar însemna că planeta este doar la un pas de al treilea Război Mondial, dar a adăugat că nimeni nu își dorește un astfel de scenariu, relatează Reuters.
Putin a avertizat adesea despre riscurile declanșării unui război nuclear, dar a declarat că nu s-a gândit niciodată nevoia de a folosi arme nucleare în Ucraina.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luna trecută că nu poate exclude desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina în viitor, însă multe țări NATO nu îmbărțișează această idee, în timp ce altele, în special cele din Europa de Est, și-au exprimat sprijinul.
Întrebat de Reuters despre remarcile președintelui Macron și despre riscurile și posibilitatea unui conflict între Rusia și NATO, Putin a spus în glumă: „totul este posibil în lumea modernă”.
„Este clar pentru toată lumea că acesta va fi la un pas de un al treilea război mondial. Cred însă că aproape nimeni nu este interesat de asta”, a spus Putin reporterilor după ce a câștigat alegerile prezidențiale cu cel mai mare scor întâlnit vreodată în istoria Rusiei post-sovietice.
Putin a adăugat, totuși, că militari din țări NATO sunt deja prezenți în Ucraina, spunând că Rusia a interceptat conversații în engleză și franceză pe câmpul de luptă.
„Nu este nimic bun în asta, în primul rând pentru ei, pentru că mor acolo și în număr mare”, a spus el.
„Zonă tampon” în Ucraina
Înaintea alegerilor din Rusia din 15-17 martie, Ucraina a intensificat atacurile împotriva Rusiei, bombardând regiunile de graniță și chiar a folosit trupe formate din soldați ruși pentru în încercarea de a distruge ținte pe teritoriul rus.
Întrebat dacă consideră că este necesar să cucerească regiunea Harkiv din Ucraina, Putin a spus că, dacă atacurile vor continua, Rusia va crea o zonă tampon și mai extinsă pe teritoriul ucrainean pentru a-și apăra orașele.
„Nu exclud ca, ținând cont de evenimentele tragice care au loc (atacurile pe teritoriul Rudiei – n.r.), să fim obligați la un moment dat, când considerăm că este cazul, să creăm o anumită „zonă sanitară” în teritoriile aflate astăzi sub controlul regimului de la Kiev”, a spus Putin. a spus.
El a refuzat să ofere alte detalii, dar a spus că o astfel de zonă ar putea trebui să fie suficient de mare pentru a nu permite ca armele livrate de Occident să lovească ținte din interiorul Federației Rusiei.
Despre negocierile de pace
Putin a mai spus că și-ar dori ca președintele Macron să înceteze să mai caute să excaladeze conflictul din Ucraina, și să joace un rol în găsirea unei soluții de păcii: „Se pare că Franța ar putea juca un rol. Nu este încă totul pierdut”.
„Am spus-o iar și iar și o voi spune din nou. Suntem pentru negocieri de pace, dar nu doar pentru că inamicul rămâne fără muniție”, a mai spus Putin.
„Dacă ei vor cu adevărat, în mod serios, trebuie să construiască relații pașnice, de bună vecinătate între cele două state pe termen lung, și nu doar să se ia o pauză pentru reînarmare timp de 1,5-2 ani”.
„În SUA e o catastrofă, nu democrație”
Putin a respins criticile guvernelor occidentale la adresa corectitudinii alegerilor prezidențiale din Rusia, pe care Casa Albă le consideră că nu sunt libere și corecte, declarând că alegerile din SUA nu sunt democratice, arătând spre utilizarea instituțiilor statului împotriva fostului președinte Donald Trump.
„Întreaga lume râde de ceea ce se întâmplă acolo”, a spus Putin despre Statele Unite. „Este doar o catastrofă – nu este democrație – sau ce naiba este?”
Întrebat despre soarta liderului opoziției Alexei Navalnîi, care a murit subit într-o închisoare rusă din Arctica pe 16 februarie, Putin a spus că pur și simplu „a decedat” pronunțându-I numele în public, ceea ce arareori se întâmplă.
Putin a mai spus că își dăduse acordul cu câteva zile înainte de moartea lui Navalnîi să-l elibereze într-un schimb de prizonieri. Reuters a relatat în februarie că Navalnîi urma să fie eliberat la schimb cu un alt prizonier.
„Am spus: «Sunt de acord»”, a spus Putin despre decizia sa pentru schimbul de prizonieri. „Am pus o singură condiție – îl eliberăm, dar nu se va mai întoarce niciodată”.
***