duminică

19 mai, 2024

7 mai, 2024

Vladimir Putin a depus marți jurământul pentru un al cincilea mandat de președinte al Rusiei. Putin sărbătorește inaugurarea unui alt mandat, care îl menține la conducerea Rusiei până în 2030 după alegeri care nici măcar nu au simulat standardele democratice.

Înainte de spectacolul de la Moscova, a existat o controversă la Bruxelles cu privire la planurile anunțate (și ulterior negate) ale ambasadorul UE în Rusia de a participa la ceremonia de inaugurare.

Josep Borell, somat de PPE să nu permită ambasadorului UE să participe la ceremonia de inaugurare

Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, a trimis o scrisoare dură înaltul diplomat al UE Josep Borrell, obținută de Politico, în care afirmă că alegerea lui Putin „este lipsită de orice legitimitate democratică” și cere lui Josep Borrell să emită o recomandare adresată tuturor ambasadorilor statelor membre UE să nu participe la ”spectacolul lui Putin”.


„UE și statele sale membre ar trebui să boicoteze ceremonia de inaugurare”, a declarat liderul PPE, Manfred Weber, într-un comunicat separat.

Un purtător de cuvânt al UE a declarat marți dimineața că ambasadorul său nu va participa, adăugând că participarea altor ambasadori europeni este de competența guvernelor lor.

În acest context, presa internațională scrie că SUA, Canada, Marea Britanie și majoritatea statelor UE nu au trimis reprezentanți la ceremonia organizată la Moscova. Excepție notabilă au făcut, din Europa: Franța, Ungaria, Serbia, Slovacia, Grecia, Cipru și Malta.

Ce se schimbă și ce nu în politica Rusiei

Tradiția și legea rusă dictează că depunerea jurământului unui nou președinte declanșează o remaniere guvernamentală.


Cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei intrat în al treilea an, Vladimir Putin nu dă semne că dorește să se abată de la calea sa actuală: distrugerea Ucrainei, represiune acasă și antagonism față de Occident.

„Obiectivul primordial pentru Putin este să producă mai multe arme, să mențină economia stabilă, să o protejeze de sancțiuni și să țintească inflația”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatorul firmei de analiză politică R. Politik. „Nu ar trebui să ne așteptăm la o revizuire a acestei politici.”

Dar măsura în care Putin va revizui lista celor însărcinați cu implementarea acelei agende va oferi o perspectivă asupra viitorului regimului său.

Schimb de generații greu de realizat

În mod tradițional, Putin s-a bazat pe două modele de guvernare, potrivit lui Nikolai Petrov, consultant la Chatham House.

Pe de o parte, s-a sprijinit pe o veche gardă de prieteni și cunoștințe de încredere, precum ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și ministrul de externe, Serghei Lavrov, acesta din urmă în post de două decenii. Pe de altă parte, el s-a bazat pe tehnocrați loiali precum prim-ministrul Mihail Mishustin și șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, pentru a menține economia țării pe linia de plutire.

Dar acest mod de a face lucrurile pare din ce în ce mai complicat, unii dintre cei mai de încredere oameni ai lui Putin apropiindu-se sau fiind trecuți de șaptezeci de ani – Serghei Lavrov, 74 de ani, Serghei Shoigu, 68 de ani, Alexander Bortnikov, 72 de ani, Serghei Naryshkin, 69 de ani, Alexander Bastrykin, de 70 de ani.

„Este timpul ca generația lui Putin să părăsească scena, dar înlocuitorii lor nu sunt gata”, a spus Nikolai Petrov. „Sistemul se confruntă cu o problemă serioasă și vom vedea în ce măsură este capabil să o rezolve.”

„Dacă Putin vrea să-și mențină regimul, trebuie să schimbe oameni”, a fost de acord analistul politic Abbas Gallyamov. El a indicat recenta arestare șoc a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, pentru luare de mită, considerată pe scară largă ca un atac asupra lui Șoigu, ca un posibil semnal că Putin este pregătit să „se zguduie sistemul”.

Conceptul ”originii sănătoase” supraviețuiește în Rusia lui Putin

Schimbarea ”sistemului” ar fi o abatere de la vechiul mod de a face lucrurile – care i-a permis lui Shoigu să-și păstreze postul de șef al apărării în ciuda progreselor lente în Ucraina și a unei tentative scandaloase de revoltă a șefului Wagner, Evgheni Prigojin.

În ultimii ani, Kremlinul a optat în general pentru candidați care erau considerați ușor de controlat, mai degrabă decât să fie neapărat calificați pentru postul respectiv.

În acest context, Dmitri Patrushev, actualul ministru al Agriculturii și fiu al secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev, în vârstă de 72 de ani, a fost prezentat drept cineva care ar putea fi promovat în viitoarea remaniere a lui Putin. Asta ar însemna o victorie pentru blocul conservator rusesc, spune Abbas Gallyamov.

Dar Nikolai Petrov de la Chatham House crede că astfel de numiri sunt, de asemenea, o modalitate pentru Putin de a ține „în lesă” părinții celor promovați.

Analistul politic Tatiana Stanovaya a spus că surprizele ar putea veni și sub forma unor „tineri șoim” necunoscuți, cu experiență militară în Ucraina, numiți în posturi politice la Moscova. „Putin a declarat public că îi consideră adevărata elită care trebuie să înlocuiască, cu timpul, actuala elită”, a spus ea.

Orice schimbare pe care Putin ar face-o, a prezis Tatiana Stanovaya, ar fi probabil limitată și rapidă, pentru a „a se asigura că înalții oficiali vor continua să lucreze fără ezitare, fără întreruperi”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: