miercuri

24 aprilie, 2024

21 februarie, 2022

UPDATE:

Consiliul de securitate al Federației Ruse a votat luni pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas – Lugansk și Donețk. Vladimir Putin, scrie BBC, a fost avertizat că, dacă va aproba decizia Consiliului, este probabil ca UE să impună sancțiuni.

Comunicatul Consiliului anunță că președintele Putin urmează să aprobe decizia, deci independența Lugansk și Donețk nu au, deocamdată, ”viza” de la Kremlin. Asta poate însemna că Rusia încearcă acum, de fapt, să forțeze mâna Statelor Unite într-o negociere ai căror termeni nu sunt anunțați public.


Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele Rusiei le-a comunicat liderilor de la Paris și Berlin că urmează să semneze un decret privind recunoașterea unor regiuni din Donețk și Lugansk ca state independente.

Franța a convocat o ședință extraordinară privind securitatea în legătură cu situația dintre Rusia și Ucraina, anunță Reuters, citând Palatul Elysee. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat Consiliul Național de Securitate și Apărare a țării.

UDATE:

Vladimir Putin a convocat luni ședința Consiliului de Securitate al Federației Ruse pentru a lua în considerare recunoașterea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Această posibilă decizie ar amplifica tensiunile cu Occidentul, anunță Associated Press.


UPDATE:

Marea Britanie are informații care sugerează că Rusia va lansa o invazie a Ucrainei, iar ”manualul de joc” al președintelui rus Vladimir Putin a început să fie aplicata, a declarat luni purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson, citat de Reuters.

UPDATE:

Liderul autoproclamat al Republicii Lugansk a cerut luni ajutorul militar și financiar al Federației Ruse. Mai multe noduri de infrastructură critică din Donbas, regiune din estul Ucrainei controlată de separatiști, au fost distruse într-o serie de explozii. Separatiștii acuză că distrugerile sunt provocate de Ucraina, Kiev respinge acuzațiile.

UPDATE:

Reuters: Josep Borell, Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, a anunțat luni că UE nu va impune în acest moment sancțiuni asupra Rusiei. Ucraina și Lituania au solicitat UE să treacă la acțiuni ferme împotriva Rusiei acum, nu după ce ar invada din nou Ucraina.

UPDATE:

Reuters: Ucraina anunță că are informații potrivit cărora hackerii se pregătesc să lanseze marți atacuri majore asupra agențiilor guvernamentale, băncilor și sectorului apărării. Kievul a acuzat și în trecut Rusia că a lansat atacuri cibernetice pentru a semăna panică și a-i prăbuși sistemul financiar.

UPDATE:

Ucraina și Uniunea Europeană au ajuns la un înțelegere de principiu pentru înființarea unei misiuni consultative de antrenament militar în Ucraina. „Am ajuns la un acord de principiu cu UE conform căruia UE va juca un rol de instruire consultativă în Ucraina… nu este vorba de forțe de luptă”, a declarat a declarat la Bruxelles ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba.

UPDATE:

Consiliul de Securitate al Rusiei a fost convocat luni pentru o reuniune „extinsă și neobișnuită”. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a menționat că aceasta „nu este o reuniune obişnuită” a Consiliului, dar a evitat să precizeze tema întrunirii.

UPDATE:

Interfax: Serviciul Federal de Securitate din Rusia acuză că un bombardament dinspre teritoriul ucrainean a distrus complet. luni dimineață, un post de frontieră din regiunea rusă Rostov.

UPDATE:

Rusia diminuează speranțele pentru un nou dialog Biden – Putin. Kremlinul a transmis luni că este ”prematur” să se discute despre organizarea summit-ului negociat de Franța. „Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel ministerial. A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De cealaltă parte a Atlanticului, media americane pun sub semnul întrebării utilitatea unei noi reuniuni la nivel înalt SUA – Rusia. Deschiderea din CNN este analiza ”De ce un summit cu Putin este un risc major pentru Biden”.

Informația inițială:

Uniunea Europeană sprijină ultima încercare de a organiza noi discuții între Washington și Moscova pentru a găsi o soluție diplomatică, a declarat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. Borell participă la reuniunea săptămânală a miniștrilor de Externe din UE, la care a fost invitat și ministrul ucrainean Dmitri Kuleba.

Având în vedere situația extrem de tensionată – cu oficiali nu mai doar din SUA, ci și din Europa în alertă maximă pentru un atac rusesc iminent în ciuda unei anunțate noi runde de negocieri Biden – Putin – Consiliul s-ar putea transforma într-o reuniune de criză.

Într-adevăr, oficialii spun că miniștrii ar putea să aprobe rapid sancțiuni împotriva Rusiei în acest cadru al Consiliului.

Două runde de discuții telefonice Paris – Moscova

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit duminică de două ori prin telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Al doilea apel a avut loc după ce Macron a vorbit cu președintele SUA Joe Biden, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, premierul britanic Boris Johnson și cancelarul german Olaf Scholz.

Palatul Elysée a anunțat că Biden și Putin au convenit „în principiu” să organizeze în curând un summit bilateral, urmat de o întâlnire cu toate părțile interesate – cu condiția ca Rusia să nu invadeze din nou Ucraina.

Summitul Biden-Putin va fi pregătit de secretarul de stat american Antony Blinken și de ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri programate pentru 24 februarie, potrivit unui anunț al Casei Albe.

Lituania se alătură apelului Ucrainei: Sancționați Rusia acum

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a cerut luni ca Uniunea Europeană să treacă de acum la sancțiuni contra Rusiei.

”Trupele rusești rămân în Belarus, încălcând toate garanțiile oferite privind retragerea lor. Este o pregătire clară pentru atacarea Ucrainei spre Kiev și anexarea progresivă a Belarusului.

Acest lucru schimbă radical situația de securitate a țărilor NATO vecine cu Belarus: Lituania, Polonia și Letonia. Sunt necesare întăriri NATO și sancțiuni EU”, a scris Gabrielius Landsbergis pe Twitter.

Ce sancțiuni a pregătit UE

„Rusia ar fi, în principiu, izolată de piețele financiare internaționale” dacă va invada din nou Ucraina, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, televiziunii publice germane ARD. Declarația a fost făcută duminică seara, într-o avanpremieră a sancțiunilor pe care le pregătește UE.

Măsurile ar afecta „toate bunurile pe care le producem și de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-și moderniza și diversifica economia, unde suntem dominanti la nivel global și ei nu au niciun înlocuitor”, a precizat președintele Comisiei.

Ursula von der Leyen a asigurat că UE nu va impune sancțiuni până când Rusia va invada. „Aplicarea de sancțiuni este o mutare atât de dură și plină de consecințe încât știm că trebuie să oferim întotdeauna Rusiei șansa de a reveni la diplomație și la masa negocierilor. Această fereastră este încă deschisă”, a spus Ursula von der Leyen.

Ultimele acuzații lansate de Kremlin

Comunicatul Kremlinului despre prima discuție telefonică cu Emmanuel Macron transmite că aliații occidentali „împing Kievul către o soluție militară la așa-numita problemă Donbass”.

Moscova a acuzat în mod categoric Ucraina că pregătește un atac asupra regiunilor separatiste Lugansk și Donețk – o teorie pe care presa de stat rusă o răspândește de zile întregi și pe care Kievul a negat-o categoric.

Noua limbă de atac propagandistică apare pe fondul fabricării unei crize a refugiaților – separatiștii susținuți de ruși îndemnă oamenii din Donețk să se îmbarce în trenuri către Rusia pentru a scăpa de ceea ce avertizează că este un atac iminent al Ucrainei.

Posibilă reuniune a grupului de contact trilateral

Pentru a opri violența din regiunile separatiste din estul Ucrainei, Putin și Macron au convenit în primul lor apel la „o reuniune a grupului de contact trilateral care să aibă loc în următoarele ore, cu scopul de a obține un angajament din partea tuturor părților pentru o încetare a focului pe linia de contact.”

Grupul de contact trilateral este format din reprezentanți din Ucraina, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Biden ar trebui sa anunte primirea Ucrainei, Moldovei si Georgiei in Nato ; UE ar trebui sa anunte deschiderea negocierilor cu Ucraina, Moldova si Georgia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Biden ar trebui sa anunte primirea Ucrainei, Moldovei si Georgiei in Nato ; UE ar trebui sa anunte deschiderea negocierilor cu Ucraina, Moldova si Georgia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: