16 februarie, 2023

În ciuda eforturilor președintelui Rusiei de a face Europa să înghețe tăindu-i aprovizionarea cu gaze, economiile UE vor supraviețui iernii fără vreun prejudiciu grav și pare că vor începe iarna viitoare fără a avea nevoie de gaz rusesc.

Potrivit unei evaluări a Comisiei Europene consultate de Politico, Europa va intra în primăvară cu mai mult de jumătate din gazele stocate pentru iarnă anul trecut.

Rețeta succesului în iarna 2022/2023: planificare și noroc

O combinație de vreme blândă, importuri crescute de gaz natural lichefiat (LNG) și o scădere mare a consumului de gaze face ca peste 50 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze să rămână în stoc până la sfârșitul lunii martie, potrivit la analizei Comisiei.


Un înalt oficial al Comisiei Europene a atribuit succesul unei combinații de planificare și de noroc. „O bună parte a succesului se datorează condițiilor meteorologice neobișnuit de blânde și a ieșirii Chinei de pe piață din cauza restricțiilor COVID”, a spus oficialul. „Dar reducerea cererii, politica de stocare și munca în infrastructură au ajutat în mod semnificativ.”

Încheierea sezonului de încălzire de iarnă cu rezerve semnificative – peste 50% din capacitatea totală de stocare a UE de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi – înlătură orice temeri persistente a unei crize pe termen scurt.

Kadri Simson: ”Europa a câștigat prima bătălie”

De asemenea, atenuează preocupările legate de securitatea energetică a Europei în iarna viitoare.

Cifrele pozitive stau la baza perspectivei mai optimiste prezentate de liderii UE în ultimele zile, comisarul pentru energie Kadri Simson afirmând marți că Europa a „câștigat prima bătălie” a „războiului energetic” cu Rusia.


Prețul cu ridicata al gazului a crescut la niveluri record în timpul sezonului de umplere a depozitelor – atingând un vârf la peste 335 de euro pe megawatt oră în august – cu efecte secundare îngrozitoare pentru facturile gospodăriilor și întreprinderilor și pentru competitivitatea industrială a Europei.

Prețurile gazelor au scăzut de atunci la puțin peste 50 EUR/Mwh, pe fondul diminuării preocupărilor legate de aprovizionare.

O nouă țintă de stocare pentru iarna viitoare

UE are o nouă țintă, de a reface în proporție de 90% stocurile de gaz până în noiembrie 2023 – un efort care va necesita acum mai puține achiziții de GNL pe piața internațională decât ar fi făcut-o dacă rezervele s-ar fi epuizat.

„Nivelul ridicat din depozite, de peste 50% la sfârșitul acestui sezon de iarnă, va fi un punct de plecare puternic pentru iarna 2023/24, cu rezerve mult mai mari față de punctul de pornire dificil în care ne-am aflat anul trecut”, se arată în evaluarea Comisiei.

Analiștii de la Independent Commodity Intelligence Services au declarat săptămâna aceasta că reumplerea depozitelor în acest an ar putea fi încă „o provocare grea”, dar UE are acum „capacitate de import mai mult decât suficientă pentru a face față provocării”.

În UE au fost finalizate în ultimele luni cinci noi terminale plutitoare pentru LNG – în Țările de Jos, Grecia, Finlanda și 2 în Germania – care asigură o capacitate suplimentară de import de 30 miliarde metri cubi, alte proiecte urmând să fie finalizate în 2023.

Comisia va prelungi cerința de reducere a consumului de gaze

Capacitatea UE de a umple depozitele de gaz în proporție de 90% înainte de iarna viitoare depinde însă de continuarea reducerii consumului de gaze.

Bruxelles a cerut statelor membre să își reducă, voluntar, consumul de gaze cu 15% începând cu august 2022. Consumul de gaze a scăzut însă în medie cu peste 20% între august și decembrie, potrivit datelor Comisiei Europene. Această scădere se datorează în parte lucrărilor de reabilitare termică efectuate anul trecut, dar și creșterii semnificative a prețurilor care a forțat consumatorii să facă economie.

Este probabil ca ținta de reducere a consumului cu 15% să fie menținută și după data anunțată inițial de Comisie ca termen limită (31 martie), pentru a evita creșterea cererii pe fondul scăderii prețurilor. Miniștrii energiei urmează să discute această chestiune în reuniunile din februarie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: