Pentru asigurarea accesului continuu al pacientului la medicamente vitale, Ministerul Sănătății reintroduce lista medicamentelor esențiale, considerată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind de bază pentru orice sistem de sănătate.
Lista a fost introdusă pentru prima oară în România în 2016, când Vlad Voiculescu a deținut funcția de ministru al Sănătății în Cabinetul Dacian Cioloș. Ea a fost anulată în 2017, de minsitrul (PSD) Florian Bodog.
Proiectul pentru revenirea la această listă a fost elaborat de secretarul de stat din MS Andreea Moldovan și a fost publicat pe site-ul instituției, pentru dezbaterea publică.
Statistica invocată în referatul de aprobare a proiectului de Ordin:
- În perioada ianuarie 2017- martie 2018 au fost înregistrate 1440 de notificări ale deținătorilor de autorizații de punere pe piață (DAPP) privind intenția de necomercializare sau renunțare la Autorizația de Punere pe Piață (APP).
- Dintre acestea un numar de 139 de APP/ medicamente reprezintă unicul comercial/denumirea comună internațională (DCI).
- În anul 2020 au fost notificate 270 de medicamente pentru întrerupere temporară și definitivă de punere pe piață, în timp ce 432 de medicamente au fost notificate pentru retragerea autorizației de punere pe piață sau pentru procedură de reînnoire. O parte semnificativă din motivele discontinuităților sau retragerii de pe piață sunt de natură comercială.
OMS actualizează la fiecare doi ani lista medicamentelor esențiale pe plan mondial, care cuprinde aproximativ 460 de produse considerate obligatorii pentru a acoperi necesitățile în materie de sănătate publică.
Lista cuprinde două secțiuni: prima pentru necesități ale comunităților și a doua pentru laboratoare clinice – facilități generale și specializate.
OMS subliniază că Lista medicamentelor esențiale pe care a realizat-o reprezintă un model pentru listele naționale, care trebuie să țină cont și de realitățile locale în materie de răspândire a bolilor sau de infrastructură medicală.
Medicamentele de pe listă ar trebui să fie accesibile pentru populație prin intermediul sistemelor naționale de sănătate public, recomandă OMS.
În prezent peste 150 de țări folosesc Lista medicamentelor esențiale a OMS pentru a ghida deciziile privind alegerea medicamentelor care au cea mai mare valoare, pe baza dovezilor și a impactului asupra sănătății.
(Citiți și: „Metodologia privind prețurile medicamentelor și introducerea vaccinurilor pe lista produselor esențiale, aprobate în Guvern”)
Documentul conține și o prevedere referitoare la modul de calcul a prețurilor tratamentelor de pe lista esențialelor.
„Prin prezentul proiect de ordin, se dorește asigurarea accesului pacientului la medicamente esențiale prin aplicarea unei noi modalități de calcul a prețului pentru aceste produse, a căror discontinuitate temporară sau chiar lipsă reprezintă un risc la adresa sănătății populației. Pentru a evita un potențial impact negativ asupra co-plății pacientului sunt selectate acele produse aflate pe sub-lista C de decontare a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicamente care se adresează unor boli cronice grave (leucemie, epilepsie, insuficiență renală cronică, Parkinson, etc.) precum și eliberate în cadrul unor programe naționale de sănătate ca oncologia, tuberculoza, HIV/SIDA, transplant, diabet zaharat” se arată în Referatul de aprobare a Ordinului propus.