luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 noiembrie, 2017

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” privind Transnistria a început luni, la Viena, sub egida preşedinţiei Austriei în OSCE. 

Formatul 5+2 înseamnă cele două părți implicate (Republica Moldova și Transnistria), și diplomaţi din partea Rusiei, Ucrainei, OSCE, UE și SUA.

Timp de două zile (luni și marți), participanții vor discuta cele opt subiecte de bază din așa-numitul pachet „Berlin Plus”, stabilit anul trecut, când au fost relansate discuțiile în format 5+2:

  • accesul proprietarilor la pămînturile din raionul Dubăsari;
  • situația școlilor din Transnistria cu predare în grafie latină;
  • asigurarea libertății de circulație;
  • reglementarea accesului pe podul de la Gura Bâcului;
  • restabilirea legăturii telefonice între ambele maluri ale rîului Nistru;
  • înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană la Registru și schimbarea plăcuțelor de înmatriculare cu altele fără așa-numite „însemne de stat” transnistrene.

„Pentru prima dată în ultimii peste zece ani, observăm progrese semnificative în negocieri”, a spus luni preşedintele în exerciţiu al OSCE, şeful diplomaţiei austriece Sebastian Kurz, referindu-se, în special, la cele patru decizii semnate sâmbătă, de cele două părți.

Deciziile vizează subiecte din domeniul educației, agriculturii și telecomunicațiilor, și au fost discutate anterior la nivelul grupurilor de experți create de cele două părți.

Una dintre decizii se referă la redeschiderea, după 25 de ani, a podului rutier peste Nistru dintre localitățile Gura Bîcului – Bîcioc după o pauză de

„În urma deciziei de a deschide podul Gura Bîcului-Bîciok peste rîul Nistru, dar și a implementării rapide a acestui proiect, noi vedem progrese semnificative în procesul de negocieri, pentru prima dată în mai mult de un deceniu… Salutăm acest angajament constructiv și credem că celelalte probleme economice și sociale – discutate de mai mulți ani – ar putea fi rezolvate rapid”, a mai declarat Sebastian Kurz, citat de Europa Liberă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Teritoriu cu 500.000 de locuitori, Transnistria, regiune majoritar rusofonă situată în partea de est a râului Nistru, și-a declarat independența în 1992,  fără ca caeasta să fie recunoscută de comunitatea internaţională.

În acest conflict îngheţat de mult timp, Chişinăul şi Tiraspolul au ajuns recent la un acord pentru deblocarea „mai multor chestiuni sociale şi economice”, a căror „punere rapidă în aplicare” a fost cerută luni de OSCE, potrivit  sinopsis.info.ro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: