Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și Octavian Oprea, vice-președinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României au vorbit despre importanța telemedicinei și a altor tipuri de proiecte digitale pe domeniul de sănătate, în perioada pandemiei, precum și despre proiectele la care se lucrează acum în acest sens.
Declarațiile, la VIDEO CONFERINȚA LIVE „Sănătatea – marșul ei spre telemedicină și noile tehnologii” de joi, 18 iunie, organizată de CursDeGuvernare.ro.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus că telemedicina trebuie să ocupe un rol central în viitor.
Explicațiile VIDEO, integrale:
”I-am văzut utilitatea, există câteva proiecte pe care încercăm să le accelerăm, dar și să dezvoltăm proiecte noi. Trebuie să asigurăm sustenabilitatea finanțării digitalizării sistemului de sănătate, iar la Ministerul Sănătății au început discuțiile. Există oportunități financiare la nivel european pentru nevoile de digitalizare, avem o echipă care lucrează la aceste aspecte”, a anunțat Andrei Baciu, iar echipa lucrează împreună cu Autoritatea pentru Digitalizare.
Oficialul ministerului a precizat este că în instituție se lucrează ”pentru a avea un plan de acțiune pentru digitalizarea sistemului de sănătate”, cu obiective clare, multianuale, în paralel cu finanțarea.
”Credem într-o abordare sistematică, nu insulară. Dorim să construim un format integrat, cu rezultate măsurabile în următorii ani. Vom lucra și în domeniul legislativ, pentru a-l duce la un nivel european, astfel încât să avem pacienții în centrul sistemului de sănătate. Trebuie optimizat cadrul legal pentru fiecare soluție digitală care și-a dovedit eficiența”, a asigurat secretarul de stat.
*
Octavian Oprea, vice-președinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României afirmă că serviciile digitale trebuie centrate pe nevoile cetățenilor, iar în continuarea proiectelor implementate în timpul crizei sanitare, instituția are în lucru digitalizarea sistemului de trimiteri de la medicii de familie.
Explicațiile VIDEO, integrale:
Prin acest proiect, spune Octavian Oprea, ”pacientul nu va trebui să meargă la medicul de familie doar pentru o hârtie. Va merge pentru consiliere, pentru tratament”.
”În ceea ce privește proiecte mai ample, pe termen mediu și lung, am urmărit strategia europeană. Consiliul UE a adoptat în cea mai recentă întrunire o strategie care vizează viitorul digital al Europei. O prioritate este eHealth. Lucrăm la proiectul RegInterMed, finanțat din fonduri europene, care va asigura infrastructura necesară pentru implementarea unui sistem informatic în sănătate.
Acesta a mai detaliat: printre beneficiile de care se va bucura Ministerul Sănătății se numără monitorizarea impactului bolilor, incidența și prevalența acestora. Pe baza datelor colectate se va putea realiza modernizarea programelor naționale de sănătate. Sistemul va furnizare servicii online de care vor beneficia medicii care vor avea acces la istoricul fiecărui pacient. Efectul ce mai important ar fi acela asupra pacienților: pacienții vor putea să își vizualizeze istoricul și evoluția tratamentelor anterioare.
La conferința „Sănătatea – marșul ei spre telemedicină și noile tehnologii” de joi, 18 iunie au participat 12 speakeri – Reprezentanți de top ai Ministerului Sănătății, CNAS, Agenției pentru Digitalizarea României, plus companii pharma, medici și antreprenori în domeniu. Aceștia au dezbătut și au prezentat soluții pe o temă fierbinte – importanța tehnologiilor în sănătate – la evenimentul live online organizat de CursDeGuvernare.ro. Cele mai importante idei prezentate în conferință pot fi găsite AICI (LINK).