vineri

19 aprilie, 2024

21 iunie, 2019

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova este acuzat că a bruscat şi a târât pe jos o fetiţă de 8 ani.

Aceasta se afla în plasament la o familie din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, dar a fost dată spre adopţie de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi, fiind înfiată de către o familie de români care trăieşte de mai mult timp în SUA.

Asociația VeDemJust precizează că familia la care fetita stătea în plasament ar fi refuzat să o înfieze și că, după ce procedura de adopție pentru familia din SUA fost finalizată, a refuzat să o predea. 


Dincolo de litigiu, însă, cert este că în dimineaţa zilei de vineri, 21 iunie, la casa familiei Şărămăt au descins mai multe dube cu mascaţi, poliţişti şi procurorul de caz, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

 

Avocatul Victor Dumitrică, de la Baroul Mehedinţi, susţine că a constatat trei aspecte de nelegalitate, cele mai grave fiind modul de a se acţiona faţă de minor, dar şi că la percheziţie a fost chemat şi a participat avocatul familiei adoptive.


”La orele 8,30 ale dimineţii a venit un echipaj format din mai multe dube de mascaţi şi maşini de poliţie cu maşina de la parchet în care se afla o doamnă procuror de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, împreună cu o maşină a unui domn avocat din Craiova, Liviu Belulescu. Sub pretextul unei percheziţii s-a intrat în curte. Doamna procuror a intrat în casă şi a bruscat minora şi a scos-o afară, lovind-o de pavele. Copila este târâtă pe jos şi, în loc să fie urcată în maşina unei autorităţi publice, este urcată în maşina avocatului. Nu ştim unde a ajuns. Sunt două probleme din punct de vedere legal. Codul de Procedură Civil interzice bruscarea unui minor. Este interzisă cea mai mică formă de abuz pentru punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive care priveşte situaţia unui minor. Este primul aspect de nelegalitate. În al doilea rând, percheziţiile nu se anunţă dinainte. Este o activitate nepublică şi există riscul de a fi deconspirată şi periclitată cercetarea penală.“, a spus avocatul Victor Dumitrică, citat de Adevărul.

Reprezentanţii IGPR susţin că numărul poliţiştilor implicaţi, vineri, în misiunea de preluare a fetiţei a fost stabilit în urma unei analize, care „s-a dovedit a fi corectă”. Poliţiştii susţin că au ţinut cont de riscurile care pot să apară pe fondul unui impact emoțional puternic.

Poliţiştii din cadrul IPJ Mehedinţi au fost delegaţi, de procurorul de caz, să pună în executare un mandat de percheziţie într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova.

”Toate activităţile de la faţa locului au fost coordonate de procurorul de caz, numărul poliţiştilor prezenţi în acea misiune stabilindu-se după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoţional puternic. În fapt, analiza s-a dovedit a fi corectă întrucât, într-un interval relativ scurt de timp, la faţa locului s-au adunat aproximativ 50 – 60 de persoane”, se arată într-un comunicat transmis de IGPR.

Potrvit reprezentanţilor Poliţiei Române, în interiorul locuinţei au intrat 3 poliţişti care au însoţit procurorul de caz şi reprezentanţi ai DGASPC.

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus, vineri, efectuarea unei percheziţii la locuinţa asistentului maternal care s-a opus ca fetiţa să meargă la cei doi soţi care au înfiat-o.

”Este vorba despre o fetiţă de opt ani, care a fost predată părinţilor adoptivi, deci erau părinţii fetiţei, potrivit deciziei Curţii de Apel Craiova. Se fac cercetări într-un dosar al Parchetului Curţii de Apel Craiova, pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, deocarece doamna care ţinea fetiţa nu mai era asistent maternal şi o ţinea acolo fără nicio calitate şi în mod ilegal. De aceea s-a făcut această percheziţie. S-a luat fetiţa şi s-a predat părinţilor. A fost examinată de medicii de la Medicina Legală Craiova. Părinţii sunt români, stabiliţi în America. Este vorba despre o decizie a Curţii de Apel Craiova, din 2019, prin care se încuviinţează adopţia acestei fetiţe în favoarea soţilor”, a declarat, corespondentului Mediafax, Tena Tulitu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: