miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 mai, 2022

Un convoi alcătuit din șapte lansatoare mobile de rachete Iskander a fost văzut deplasându-se pe o șosea în Rusia în direcția orașului Vîborg, situat la circa 40 de kilometri de granița cu Finlanda, anunță Sky News.

Pe rețelele sociale a apărut o înregistrare video, realizată de camera de bord a unei mașini rusești, în timp ce șoferul face diverse comentarii în timp ce depășește vehiculele militare.

„Echipamentul e nou-nouț, camioanele Ural sunt noi, șapte Iskanderuri… Așa că, finlandezilor, fiți gata să aderați la NATO”.


Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a anunțat deja că țara sa va depune oficial cerere de aderare la NATO. Şeful statului finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, a declarat preşedintele Niinisto. O decizie similară a fost luată și de guvernul Suediei.

Iskander este o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune (500-700 de kilometri), care poate avea o încărcătură convențională, de până la 700 de kilograme de exploziv, sau una nucleară.

Racheta este numită SS-26 Stone în terminologia NATO şi a înlocuit vechile rachete Scud din dotarea fostului URSS. Rachetele Iskander au fost deja folosite de Rusia în războiul din Ucraina.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Vladimir Putin a spus în urmă cu 2 zile că aderarea la NATO a celor două state nordice nu amenință direct securitatea Rusiei, dar a avertizat Finlanda, Suedia și NATO că vor ”suferi consecințe” dacă ”înrăutățesc situația” din Ucraina sau dacă Alianța va poziționa armament în aceste două state.


***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: