sâmbătă

24 februarie, 2024

12 septembrie, 2022

Comentatorii de la televiziunea de stat rusă au fost forțați în ultimele ore să părăsească scenariul ”operațiunii speciale de succes” din Ucraina din cauza retragerii rapide a armatei Rusiei din Harkov.

La începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, invitații talk-show-urile televiziunii de stat au susținut unanim demersul președintelui Vladimir Putin, au glorificat puterea armatei ruse și au denunțat în permanență Ucraina și aliații săi.

În urma contraofensivei fulgerătoare lansate de Kiev în urmă cu o săptămână, starea de spirit s-a domolit. Narațiunea, scrie Reuters, se îndreptă acum către explicații privind modul în care forțele ucrainene i-au depășit pe ruși în nord-est.


Aceste explicații sunt necesare în condițiile în care animația de mai jos arată că armata rusă a fost gonită din mai toată regiunea Harkov:

Kremlin nu comentează, dar îl demite pe comandatul Armatei de vest

Singurul comentariu de la Kremlin legat de situația frontului din Ucraina a fost făcut, luni, de purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. El a asigurat că Rusia își va atinge în final obiectivele operațiunii militare speciale.

Armata ucraineană spune însă că cel puțin un comandant rus a plătit cu funcția: Generalul care comanda gruparea Armatei de vest a Rusiei, Roman Berdnikov, a fost demis în urma retragerii din regiunea Harkov.

Generalul Roman Berdnikov a fost în funcție doar 17 zile.

Justificările oficialului numit de Rusia în Harkov: Am fost depășiți numeric de 8 ori


Canalul de știri Rossiya-24 l-a intervievat luni pe Vitaly Ganchev, un oficial numit de Rusia în regiunea Harkov, care a spus că trupele ruse din provincia sa au fost depășite numeric „de opt ori”.

Vitaly Ganchev a mai declarat că „situația devine din oră în oră mai dificilă”, precizând că granița cu regiunea rusă Belgorod a fost închisă.

El a mai spus, fără a furniza dovezi, că forțele ucrainene au fost întărite de „mercenari occidentali”.

„Cea mai dificilă săptămână pe front”, a spus și prezentatorul Dmitri Kiselyov la deschiderea programului său de duminică seara. El a admis în direct, în vreme ce pe fundal era afișat cuvântul ”Regrupare”, că forțele ruse au abandonat „așezările eliberate anterior” sub presiunea „forțelor inamice superioare”.

La televiziunea Gazprom s-au cerut negocieri de pace

Boris Nadejdin, un fost politician liberal și un invitat obișnuit al televiziunilor rusești, a declarat pe canalul NTV deținut de Gazprom, că Putin a fost indus în eroare de consilieri, făcându-l să creadă că Ucraina se va preda rapid. El a cerut negocieri de pace pentru încheierea rapidă a conflictului.

Comentatorii spun că Rusia abia acum începe acțiunea militară

Alții încearcă în continuare să rescrie realitatea. Olga Skabeieva, gazda emisiunii ”60 de minute”, a deschis emisiunea de luni dimineață, descriind bombardamentele de duminică asupra centralelor electrice ucrainene drept „un punct de cotitură în operațiunea militară specială”.

Mai mulți invitați au adus în discuție, de asemenea, remarcile lui Putin din iulie, potrivit căruia Rusia „nu a început încă nimic serios”. Toți au concluzionat că Moscova va intensifica abia acum acțiunea militară.

Presa scrisă acceptă ideea ”redistribuirii tactice” a forțelor armate

În toată presa scrisă, retragerea Rusiei a fost descrisă în linia oficială a Ministerului Apărării, care a vorbit despre o „redistribuire tactică” a trupelor sale. Unele publicații au citat însă și experți militari care sugerau că nu totul a mers conform planului.

Nezavisimaya Gazeta a fost singura publicație mai critică, spunând că ministerul rus al apărării nu comentează de câteva zile deja „rapoartele extrem de tulburătoare din Ucraina”.

Ziarul a menționat că, pe măsură ce forțele ucrainene înaintau la granița de vest a Rusiei, conducerea militară a Moscovei se afla la mii de mile distanță, în estul îndepărtat al țării, pentru exerciții militare care implicau 50 000 de soldați.

Principalul propagandist al Kremlinului cere execuția comandanților ruși care au permis avansul armatei ucrainene

Principalul propagandist al Kremlinului, Volodimir Soloviov, a cerut împușcarea comandanților ruși care au permis contraofensiva Forțelor Armate în regiunea Harkov, potrivit Inforesist.

Săptămâna trecută, Volodimir Soloviov se declara îngrijorat de evoluția luptelor din Ucraina într-o apariție în care poate fi văzut cu vânătăi pe față.

Ramzan Kadîrov critică conducerea armatei ruse

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei instalat de Kremlin, a criticat conducerea armatei ruse după ce a fost surprinsă de contraatacul Ucrainei din nord-est. Ramzan Kadîrov a sugerat, de asemenea, că Vladimir Putin ar putea să nu fie conștient de starea reală a lucrurilor.

„Au făcut greșeli și cred că vor trage concluziile necesare”, a spus liderul cecen într-un mesaj audio postat duminică pe canalul său Telegram.

El a mai precizat că a dat instrucțiuni trupelor sale să revină ”după concediu” în Ucraina, în ajutorul rușilor. Ramzan Kadîrov a spus că aproximativ 10.000 de oameni vor acționa în „regiunile Herson, Zaporojie și în Republica Populară Donețk”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: