joi

25 iulie, 2024

12 septembrie, 2022

Armata ucraineană a anunțat luni că a eliberat de sub ocupație rusă peste 20 de orașe și sate în ultimele 24 de ore. Statul major al Armatei Ucrainei susține că forțele ruse s-au retras adânc în zonele ocupate din Donbas sau chiar peste graniță, în Rusia.

Pe fondul retragerii, armata rusă distruge infrastructura civilă: poduri, rețele de electricitate și de gaze.

Rusia distruge infrastructuri civile

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de atacuri „teroriste” asupra obiectivelor de infrastructură din Harkov, al doilea oraș al țării.


El a spus într-un mesaj pe Telegram, duminică seara, că „Ucraina și lumea civilizată văd clar aceste acte teroriste” și că Rusia încearcă să-și priveze poporul de „gaz, lumină, apă și mâncare”.

Atacurile Rusiei au provocat o întrerupere totală în aprovizionarea cu energie în regiunile Harkov și Donețk și întreruperi parțiale în Zaporojie, Dnipropetrovsk și Sumi.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a denunțat atacurile Rusiei asupra instalațiilor de energie și apă. „Răspunsul aparent al Rusiei la eliberarea de către Ucraina a orașelor și satelor din est: trimiterea de rachete pentru a încerca să distrugă infrastructura civilă critică”, a scris Bridget Brink pe Twitter.

Rusia nu comentează, dar l-a destituit pe generalul care comanda gruparea armatei de vest

Generalul care comanda gruparea armatei de vest a Rusiei a fost demis în urma retragerii din regiunea Harkov.


Armata ucraineană a anunțat pe canalul său Telegram că generalul Roman Berdnikov a fost înlocuit după doar 17 zile în postul său.

Singurul comentariu de la Kremlin legat de situația frontului din Ucraina a fost făcut, luni, de purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

El a asigurat că Rusia își va atinge în final obiectivele operațiunii militare speciale.

Ramzan Kadîrov critică armata rusă

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei instalat de Kremlin, a criticat conducerea armatei ruse după ce a fost surprinsă de contraatacul Ucrainei din nord-est. Ramzan Kadîrov a sugerat, de asemenea, că Vladimir Putin ar putea să nu fie conștient de starea reală a lucrurilor.

„Au făcut greșeli și cred că vor trage concluziile necesare”, a spus liderul cecen într-un mesaj audio postat duminică pe canalul său Telegram.

El a mai precizat că a dat instrucțiuni trupelor sale să revină ”după concediu” în Ucraina, în ajutorul rușilor.

Ramzan Kadîrov a spus că aproximativ 10.000 de oameni vor acționa în „regiunile Herson, Zaporojie și în Republica Populară Donețk”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: