miercuri

25 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 septembrie, 2022

Armata ucraineană a anunțat luni că a eliberat de sub ocupație rusă peste 20 de orașe și sate în ultimele 24 de ore. Statul major al Armatei Ucrainei susține că forțele ruse s-au retras adânc în zonele ocupate din Donbas sau chiar peste graniță, în Rusia.

Pe fondul retragerii, armata rusă distruge infrastructura civilă: poduri, rețele de electricitate și de gaze.

Rusia distruge infrastructuri civile

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de atacuri „teroriste” asupra obiectivelor de infrastructură din Harkov, al doilea oraș al țării.


El a spus într-un mesaj pe Telegram, duminică seara, că „Ucraina și lumea civilizată văd clar aceste acte teroriste” și că Rusia încearcă să-și priveze poporul de „gaz, lumină, apă și mâncare”.

Atacurile Rusiei au provocat o întrerupere totală în aprovizionarea cu energie în regiunile Harkov și Donețk și întreruperi parțiale în Zaporojie, Dnipropetrovsk și Sumi.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a denunțat atacurile Rusiei asupra instalațiilor de energie și apă. „Răspunsul aparent al Rusiei la eliberarea de către Ucraina a orașelor și satelor din est: trimiterea de rachete pentru a încerca să distrugă infrastructura civilă critică”, a scris Bridget Brink pe Twitter.

Rusia nu comentează, dar l-a destituit pe generalul care comanda gruparea armatei de vest

Generalul care comanda gruparea armatei de vest a Rusiei a fost demis în urma retragerii din regiunea Harkov.


Armata ucraineană a anunțat pe canalul său Telegram că generalul Roman Berdnikov a fost înlocuit după doar 17 zile în postul său.

Singurul comentariu de la Kremlin legat de situația frontului din Ucraina a fost făcut, luni, de purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

El a asigurat că Rusia își va atinge în final obiectivele operațiunii militare speciale.

Ramzan Kadîrov critică armata rusă

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei instalat de Kremlin, a criticat conducerea armatei ruse după ce a fost surprinsă de contraatacul Ucrainei din nord-est. Ramzan Kadîrov a sugerat, de asemenea, că Vladimir Putin ar putea să nu fie conștient de starea reală a lucrurilor.

„Au făcut greșeli și cred că vor trage concluziile necesare”, a spus liderul cecen într-un mesaj audio postat duminică pe canalul său Telegram.

El a mai precizat că a dat instrucțiuni trupelor sale să revină ”după concediu” în Ucraina, în ajutorul rușilor.

Ramzan Kadîrov a spus că aproximativ 10.000 de oameni vor acționa în „regiunile Herson, Zaporojie și în Republica Populară Donețk”.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: