marți

16 aprilie, 2024

12 martie, 2021

Nivelul de maturitate în pregătirea proiectelor reprezintă un criteriu important de selecție a investițiilor în infrastructură care urmează a fi incluse în Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), a declarat Ramona Moldovan, secretar general, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în cadrul conferinței „Strategia economiei românești în deceniul care va schimba lumea: Planul de reziliență” organizată de CursDeGuvernare.ro.

”Principalul criteriu este să putem asigura aceste conexiuni pentru dezvoltare economică și tocmai de aceea, ne concentrăm pe acele secțiuni de autostradă care asigură legătura dintre regiunile istorice, către Moldova, către Transilvania.
Avem în discuție sectoare din A7, A8, dar un alt criteriu pe care îl aplicăm se referă la nivelul de maturitate în pregătirea acelor proiecte. Toate investițiile pe care le vom realiza prin PNRR trebuie să fie executate până în 2026 și atunci din această perspectivă fezabil va fi să ne concentrăm pe aceste capete, pentru care suntem cu un pas înainte în ceea ce privește studiile de fezabilitate”, a declarat Ramona Moldovan.


Ea a precizat că pe lista de priorități a ministerului se mai află și proiecte de infrastructură feroviară, precum și proiecte de infrastructură rutieră de anvergură mai mică, dar cu impact economic însemnat.

Cele mai importante declarații făcute de Ramona Moldovan:

  • Noi avem un portofoliu de nevoi pe care îl putem identifica foarte ușor și decalaje mari în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, nu doar rutieră cât și cea feroviară și celelalte modalități de conectare.
  • Aceste deficiențe ne duc la o congestionare a traficului, mai ales în zonele urbane, ne duc la dificultăți în a atrage spre poli de dezvoltare firme și companii care să ofere prosperitate și dezvoltare economică. Avem provocări legate de conexiuni între regiunile țării și acces a mediului de afaceri și a cetățenilor pe o mobilitate mai simplă.
  • Plecând de la aceste nevoi, lista noastră de reforme și de investiții este destul de ambițioasă și în același timp corelată și cu sursele de finanțare pe care nu le-am valorificat suficient în anii anterior și vorbim de programul operațional dedicat infrastructurii de transport.
  • Cu ce venim noi acum: avem un pachet de investiții și de reforme pe care îl orientăm către transportul pe cale ferată care vizează modernizarea, reînnoirea căilor ferate așa încât viteza de deplasare să ajungă la un nivel optim, care să reducă timpii de deplasare pentru călători și mărfuri pentru a face transportul feroviar atractiv. Ne interesează să modernizăm trenurile și să folosim tehnologii moderne, pe bază de hidrogen, electrice, să reducem nivelul de poluare.
  • Un al doilea pachet se referă la transportul rutier: avem o infrastructură subdimensionată și conectivități între regiuni reduse. Pe de altă parte ne interesează să creștem și gradul de siguranță și să reducem accidentele. Să investim în secțiuni de autostrăzi care să reușească să realizeze aceste legături. Ne interesează de asemenea să investim și în pachete de infrastructură rutieră de nivel mai mic, de o mai mică amploare, dar cu impact foarte important din punct de vedere economic pentru că leagă zonele urbane și centrele de afaceri de autostrăzi. Un alt set de măsuri vizează măsuri de decongestionare a traficului din zonele urbane și pot crește nivelul de siguranță și vorbim de pasaje, pasarele, alte măsuri de protecție și semnalizare din pachetul de intervenții hard în care să construim acompaniate de măsuri de educare a participanților la trafic, de îmbunătățire a modului în care sunt semnalizate aceste pasaje și modul în care pietonul și participantul la trafic poate să fie în siguranță.
  • Ne interesează să creștem capacitatea ministerului, a companiilor din subordine, să asigure un management performant și eficient și să generăm investiții care să aducă plus-valoare.
  • Principalul criteriu este să putem asigura aceste conexiuni pentru dezvoltare economică și tocmai de aceea, ne concentrăm pe acele secțiuni de autostradă care asigură legătura dintre regiunile istorice, către Moldova, către Transilvania. Avem în discuție sectoare din A7, A8, dar un alt criteriu pe care îl aplicăm se referă la nivelul de maturitate în pregătirea acelor proiecte. Toate investițiile pe care le vom realiza prin PNRR trebuie să fie executate până în 2026 și atunci din această perspectivă fezabil va fi să ne concentrăm pe aceste capete, pentru care suntem cu un pas înainte în ceea ce privește studiile de fezabilitate.
  • Avem în vedere mai multe tipuri de intervenții, vorbim de modernizări, așa cum realizează cu finanțare europeană pe coridorul IV, să putem extinde și pe alte linii. Aici vorbim de investiții majore și de durată. Pe de altă parte vizăm și investiții de reînnoire a căii ferate actuale. Acestea nu presupun intervenții atât de majore, dar aduc o îmbunătățire în ceea ce privește viteza și calitatea de deplasare. Lista finală a acestor intervenții, la fel, va fi finalizată în următoarele săptămâni. Din strategia pe care o avem, pentru reînnoire să avem undeva între 60-80-100 de kilometri pe an.

Articolul cu transmisia video integrală a evenimentului și cele mai importante declarații ale speakerilor:

LIVE: Conferința „Strategia economiei românești în deceniul care va schimba lumea: Planul de reziliență”


Articolul cu sinteza ideilor prezentate de speakeri:

PNRR România – prima dezbatere publică pe draftul de la care sperăm demarajul

Partenerii conferinței: UiPath, Raiffeisen Bank, Deloitte România

Partener media: Avocatnet.ro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: