marți

21 mai, 2024

8 octombrie, 2022

UPDATE 5: Comitetul de anchetă, organism însărcinat cu principalele investigaţii penale în Rusia, a anunțat că ar fi „stabilit identitatea proprietarului camionului”, suspectat că ar fi la originea exploziei. Este vorba de un locuitor din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei.

UPDATE 4: Cel puţin trei oameni au fost uciși în explozia care a avariat Podul Crimeii, ce leagă Rusia de această peninsulă ucraineană anexată, au anunţat anchetatorii ruşi.

UPDATE 3: În spatele exploziei de sâmbătă de pe podul Kerci din Crimeea se află Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a declarat o sursă a publicației Ukrainska Pravda.


UPDATE 2: Administrația prezidențială rusă a transmis instituțiilor media și agențiilor guvernamentale instrucțiuni clare privind pozițiile care trebuie luate față de explozia de pe podul ce leagă Rusia de Crimeea.

Potrivit presei occidentale, Kremlin a indicat:

  • Subliniați că podul nu a fost distrus, ci doar suprafața de pe partea carosabilă și de pe cea feroviară a fost deteriorată
  • Pregătirile pentru lucrările de reparații au început deja
  • Ministerul Transporturilor a inițiat noi rute logistice, a fost lansată traversarea strâmtorii cu feribotul

UPDATE 1: Potrivit Agenţiei ruse pentru mare şi ape interioare, traficul maritim pe sub pod şi în toată strâmtoarea Kerci nu a fost întrerupt în pofida incendiului.

Serviciile de urgenţă din Crimeea au transmis că traficul feroviar a trebuit să fie suspendat. Și traficul auto a fost oprit, iar autorităţile se pregătesc să lanseze transportul cu feribotul, a declarat pentru TASS un consilier al şefului administraţiei din Crimeea, Oleg Kriucikov.


Arcadele podului, pe sub care trec navele prin strâmtoarea Kerci, dinspre Marea Neagră în Marea Azov, nu ar fi fost avariate, afirmă rușii.

Informația inițială:

Podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, un simbol al ocupării de către Kremlin a peninsulei ucrainene și unul dintre proiectele de prestigiu ale lui Vladimir Putin, a fost lovit de o explozie masivă.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, a părut să sugereze responsabilitatea Kiev pentru acest incident, postând pe Twitter: „Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce aparține ocupației ruse trebuie expulzat.”

Imaginile de pe pod arată un incendiu puternic, care a cuprins șase-șapte vagoane cisternă ale unui tren aflat pe pod, și o parte a secțiunii rutiere paralele prăbușită în apele mării.

Potrivit The Guardian, explozia, despre care martorii au spus că a putut fi auzită la kilometri distanță, a avut loc sâmbătă înainte de ora 6 dimineața.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat crearea unei comisii guvernamentale în legătură cu situația de urgență de pe podul din Crimeea. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă de secretarul de presă al șefului statului Dmitri Peskov.

Comitetul Național Antiterorism din Rusia raportează cauza prăbușirii parțiale a două părți din podul care asigură legătura cu Crimeea:

Un camion încărcat cu explozibil ar fi fost aruncat în aer, ceea ce a dus la aprinderea unui tren feroviar cu combustibil, care se îndrepta spre Peninsula Crimeea. Două porțiuni din pod au fost distruse, iar liderii ruși spun că nu se pot pronunța cu privire la termenul în care podul va fi repus în funcțiune.

Podul a fost dat în folosință în mai 2018, după ce a fost inauguart de Valdimir Putin. Podul are o lungime de 19 kilometri, traversează Strâmtoarea Kerci, un braţ de mare între Marea Azov şi Marea Neagră, şi leagă Peninsula Kerci, în Crimeea, de Peninsula Taman, în sudul Rusiei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: